Ion (Jack) Cristoiu: Replici, evenimente TV și evocări

Cu zâmbetul pe buze înainte

În următoarele rânduri, vreau să dau câteva replici domnului Ion Cristoiu, după cele mai noi ediții ale ,,Jurnalului meu video”, difuzat cotidian pe cristoiublog.ro

1 – Nu am mandatat pe Marele Werner să vorbească în numele meu. Am fost întrebați dacă am dat permisiunea președintelui să ciripească și în numele meu.

2 –  Am fost întrebați pe unde este oare Viorel Domenico, autorul celebrei scrieri ,,Ceaușescu la Târgoviște”. Îi spunem noi: La Breaza. L-am întâlnit la Centrul cultural Ion Manolescu.

3- Domnul Cristoiu afirmă că nu se scrie despre el. Iată, scriu io!

Ion Cristoiu și Cora Muntean, redactor șef la cristoiublog.ro

Cunoscând faptul că nu îi plac laudele, am ales să evoc doar câteva din etapele colaborării cu protagonistul acestor rânduri.

Când eram mai tânăr, acum am 68, credeam că oamenii de peste 70 sunt niște bătrânei care își târâie picioarele. Dar, iată acum, la 72 de ani, protagonistul acestor rânduri este în formă maximă: Bate  cu entuziasm studiourile de televiziune. Atenție mărită, luni 1 decembrie, sunt de urmărit ediții eveniment pe ecranele televizoarelor. A) La emisiunea intitulată “40 de întrebari cu Denise Rifai, de la Kanal D invitat este Ion Cristoiu. Este o rară ocazie să aflați detalii necunoscute din viața intimă a Maestrului. B) La Aleph News un interviul luat de Ion Cristoiu lui Răzvan Theodorescu despre permanența Marii Uniri.  

Vârste diferite

Face zilnic un comentariu la cristoiublog.ro are zilnic un jurnal video. Face numeroase interviuri video în calitate de realizator nu de invitat. Lurează la Dosare ale istoriei, acum despre evenimentele din 1989, fie pentru Revista Historia, fie pentru cărțile sale dedicate realității recente. Cu alte cuvinte, este extrem de activ!

În drumul palpitant prin presa română și internațională, de multe ori m-am intersectat du Ion Cristoiu.

Deși lucram la o mare agenție de presă, făceam pentru Radio România Actualități reportaje de teren. Am făcut un interviu cu Ion Cristoiu la apariția Suplimentului Literar Artistic al Scânteii Tineretului.

Ceasurile , una din pasiuni

M-a întrebat Maestrul ce mai e nou. Mă ocupam de muzică simfonică pe atunci și am răspuns: Totul, directorul de la Filarmonica din București, directorul de la Operă, de la Operetă, noutăți la Conservator. Așa am început să fac interviuri cu toți.

Două coloane pentru dumneavostră. Am făcut la supliment rubrica ,,Două coloane pentru dumneavostră”. În fiecare săptămână era un invitat celebru care răspundea la întrebările cititorilor, iar cea mai intersantă întrebare era premiată de invitat cu un cadou baban. Sabin Bălașa a dat un tablou, la fel ca toți pictorii care au trecut pe la noi. Scriitorii dădeau serii de cărți, actorii bilete de favoare la spectacole unde nu se putea intra din cauza aglomerației, etc.

Două pipe la Găgești

Sigur, am colaborat când domnul Cristoiu era redactor șef adjunct la Scânteia Tineretului, sau când a revenit conducător al cotidianului de tineret, chiar în timp ce conducea Evenimentul Zilei.

Au mai fost două ziare interesante de eveniment, ambele conduse din Ion Cristoiu.

Publicaţia Secvenţa, care se tipărea în fiecare vară cu ocazia Festivalului de Film pentru Tineret de la Costineşti. A fost un vis. Se aruncau ziarele din elicopter peste plaja din Costinești. Un alt vis a fost ziarul Gaudeamus, al târgului de carte.  

Explicând ce e în România și în lume

Am făcut și câteva deplasări în străinătate unde amândoi eram în calitate de corespondenți speciali în avioane prezidențiale pe meridianele și paralelele globului.

Un capitol aparte este colaborarea de la ziarul Cotidianul, finanțat de familia Rațiu.

Eu conduceam secția de presă a ziarului și  atunci s-au făcut primele reportaje despre ce este nou în televiziuni, agenții de presă, posturi de radio, diverse publicații.

Apoi a venit epoca Bibliotecii Academiei Române unde ne-am văzut de câteva ori, fie cu ocazia unui interviu pentru Agerpres, când Ion Cristoiu a făcut o vârstă rotundă, fie la o expoziție dedicată presei de la noi.

Meditând la trecerea timpului

Acum, colaborarea nesperată de la cristoiublog.ro cu texte sau intervenții pe zoom.

Am citit cu mare plăcere cărțile sale, iar dimineața o încep cu jurnalul său video.

Mereu cu nasul la ora exactă

Este o lungă istorie comună din care mai amintesc doar un aspect. Au fost episoade când am avut etape de lucru cu aceleași personaje ale actualității românești. Iau un singur exemplu: Sorin Ovidiu Vântu. Domnul Cristoiu a făcut o renumită editură ce a luat numele său, cu bani de la SOV. La rândul meu, în calitate de redactor șef al Tineretului Liber am colaborat cu SOV, în dificila perioadă de transformare a ziarului în Curentul. Sper să am posibilitatea să scriu cândva despre palpitantele evenimente de atunci.

La locul preferat

Se pot scrie multe de o viață în presă cu Ion Cristoiu, dar trebuie să fie și un final, după o dimensiune rezonabil

Aristotel Bunescu

PS Ion Cristoiu și blondele

Aristotel Bunescu
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s