Artistul plastic ZuZu Caratanase, laureat al Premiului Academiei Române

   Am o veste foarte bună, special pentru dumneavoastră. Un bun prieten, a luat un premiu foarte important…

  Cunoscutul artist plastic ZuZu Caratanase este laureat al Premiului „Ion Andreescu” (pentru domeniul artă plastică) decernat de către cel mai înalt for științific și cultural al României. Premiul Academiei Române (sau „Premiul Nobel Românesc” așa cum mai este denumit în presa autohtonă) este acordat tânărului artist plastic pentru expoziția personală intitulată „Sacrosanctus” (cu lucrări de grafică monumentală) pe care a avut-o în luna noiembrie 2018 la Galeria de Artă „Simeza” din București.

Premiile Academiei Românese acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Premiile Academiei Române pe anul 2018 au fost decernate anul acesta pe data de 3 decembrie într-o ceremonie online.

Iată ce ne-a declarat ZuZu Caratanase în urma decernării acestui prestigios premii: „Este o recunoaștere deosebită atribuită de cel mai remarcabil for științific și cultural al României. Se cunoaște faptul că acest premiu poate fi obținut doar o singură dată în viață și totodată îndeplinirea criteriilor sunt extrem de dificil de atins. Sunt fericit pentru că sunt înscris pe această listă selectă. Pentru mine, acest premiu este o onoare și mă determină să evoluez și mai mult, pentru că eu socotesc că mai am multe de dovedit în acest domeniu. Aș dori să mulțumesc din suflet Academiei Române pentru faptul că și-a oprit atenția asupra creației mele. De asemenea, am mulțumiri speciale pentru domnul acad. Mircia Dumitrescu, domnul acad. Eugen Mihăescu, domnul Pavel Șușară (istoric și critic de artă), domnul acad. Răzvan Theodorescu dar și tuturor celor care m-au apreciat și susținut în cei 20 ani de activitate artistică.”

Acum, a sosit momentul să cunoașteți și dumneavoastră, stimați internauți, câteva date din biografia sa. Deci, începem:

            ZuZu Caratanase (n. 14.05.1985, loc. Tulcea, pe numele său real Caratănase Răzvan-Constantin) este o personalitate de prim rang a culturii române fiind socotit ca unul dintre cei mai importanți artiști plastici (graficieni) din țară și străinătate. Este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, licențiat (2008), masterat (2010) și doctorat (2015). Are circa 500 de expoziții de grup și personale în 20 de țări, iar lucrările sale se regăsesc în circa 25 de muzee din peste 10 țări.

Acum, dragi cititori, o să trecem la un capitol foarte important pentru viața sa. Este vorba despre colecția sa imensă de premii importante obținute, atât în țară, dar și peste hotarele României.

 Are un palmares impresionant, cu peste 100 de premii, medalii și distincții printre care amintim doar câteva dintre cele mai importante recunoașteri ale sale: Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” conferit de Președintele României (2019); Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (2019); Distincţia „Certificate of Merit” acordată de Uniunea Artiştilor Plastici din Bulgaria (2019); Premiul „Arco di Traiano” la Concursul Internaţional de Artă Contemporană, Benevento / Italia (2018); Premiul pentru Grafică acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România (2017); Distincţia „Segnalazioni Speciale” la Concursul Internaţional de Artă Contemporană, Sulmona / Italia (2017); Premiul Ministerului Culturii din România (2016, 2017 și 2020); Premiul pentru Cultură acordat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO (2016); Premiul pentru Tineret acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România (2016); Menţiune la Bienala Internaţională de Gravură, Chişinău / Republica Moldova (2015); Distincţia „Certificate of Appreciation” acordată de Universitatea „Konstantin Preslavsky” din Shumen / Bulgaria (2014); Distincţia „Certificate of Merit” la Trienala Internaţională de Gravură, Kochi / Japonia (2014); Distincţia „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internaţională de Gravură, Chamalières / Franţa (2010).

De-a lungul anilor, s-au scris cuvinte foarte frumoase despre protagonistul acestui articol de revistă online.

La vernisaje, la emisiuni de radio și televiziune au fost rostite vorbe memorabile. Încerc acum să mă adun și să vă prezint câteva dintre acestea.

    „Privind lucrările graficianului Răzvan Caratănase sunt încântat și liniștit să constat că există în arta românească acea continuitate necesară oricărei culturi, pentru că artistul, evident, va duce mai departe flacăra înaintașilor săi prin talentul și măiestria de care dă dovadă, dar și pentru că este înzestrat, fără îndoială, cu acea sensibilitate specifică românilor.

Îl așteaptă un drum greu și plin de piedici iar eu îi doresc să-și mențină alura de alergător de cursă lungă. Dacă va reuși – ceea ce eu cred – va ajunge unul dintre artiștii importanți ai graficii românești. În timp ce astăzi, în lume, arta excelează prin găselnițe, invenții ieftine, Răzvan Caratănase – cu seriozitate, cu încrâncenare aș putea spune – gravează materia asemenea înaintașilor săi, transformând plăcile gravate în operă de artă de sine stătătoare. De la Dürer, Rembrandt și, la noi, Aman, Răzvan Caratănase se poate înscrie pe linia marilor inovatori.”

EUGEN MIHĂESCU, Membru de Onoare al Academiei Române

„Răzvan Caratănase sau pentru noi toți talentatul și simpaticul ZuZu. (…) Caratănase este cu siguranță unul dintre graficienii cei mai talentați, nu voi spune ai tinerei generații ci ai graficii românești; pentru că mai ales în domeniul gravurii, un domeniu care a cunoscut o perioadă de eclipsă, oameni talentați precum Răzvan Caratănase aduc un suflu nou și mă bucur că este așa. Stăpânește acest meșteșug al albului și al negrului în timp aș spune chiar suveran și desenul lui, tehnica lui, cultura lui plastică, vizuală sunt de invidiat. (…) să rețineți că Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului.

Dacă se poate accepta conceptul de „grafică monumentală”, opera de nobilă cultură clasică a lui ZuZu Caratănase – un tânăr artist ce devine reper în desenul și gravura noastră de astăzi – o dovedește cu prisosință.”

RĂZVAN THEODORESCU, Academician prof. univ. dr.

„Artistul Caratănase Răzvan-Constantin s-a impus în peisajul artistic ca o personalitate afiliată graficii și gravurii românești. (…) Încă din universitate s-a impus ca un student deschis experimentelor grafice excelând în tehnicile gravurii de la serigrafie, gravură în metal și lemn bazându-se pe un desen temeinic însușit. Aidoma unui „alura de alergător de cursă lungă” artistul acumulează etape ce se caracterizează prin puzderia de lucrări grafice prezente pe simezele multor galerii din țară și din străinătate, obținând premii ce aduc prestigiu artei românești contemporane.

Premiile l-au ambiționat și mai mult, lucrările adunate construind expoziții personale ce arătau clar viziunea la care ajunsese artistul, expozițiile fiind evenimente ale vieții cotidiene, puncte de reper în evoluția lui artistică, dar și în peisajul cultural artistic al timpului. (…)”

MIRCIA DUMITRESCU, Academician prof. univ. dr.

Ce ar mai fi de spus

La final, o mărturie personală. Decenii de-a rândul, am vizitat muzee și expoziții, am intrat cu mare timiditate în atelierele creatorilor plastici, ori am privit uimit colecții de pictură, grafică și sculptură în multe locuri din România, ori peste graniță. Trebuie să subliniez în aceste rânduri că rar am fost marcat, de puține ori am căutat superlative. Dar, în fața lucrărilor semnate inconfundabil Zuzu Caratănase, se simte un adevărat șoc, o bucurie greu de exprimat.

GALERIE CU LUCRĂRI SEMNATE DE ZUZU CARATĂNASE ȘI FOTOGRAFII

La venisaj, alături de personalități
Alături de prietenul și colegul său de breaslă Răzvan Dragoș
Cu prietenii și admiratorii

Un admirator fidel,

Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s