
Mai sunt puține zile până la terminarea anului care va intra în istorie cu numărul 2020. Un an dificil, cu frustrări, pandemie, dar și bucurii o mie. Ca să rimeze. Așa încât, privind retrospectiv, putem să facem o analiză a fiecărui domeniu în parte.
În domeniul artelor vizuale, doamna Adina Moldova Titrea primește titlul de revelația anului. Sigur, poate a fost și în 2019, dar eu scriu acum, din punctul meu de vedere și nu cred că este singular. Asta deoarece în acest an am avut marea șansă să colaborez mai mult cu protagonista acestor rânduri.
Stimată doamnă,
Mulțumesc mult pentru că ne oferiți acest interviu. Am urmărit, în parte direct, ori indirect, câteva dintre numeroasele dumneavoastră demersuri în lumea artelor vizuale, mai ales pe parcursul anului 2020. Vă felicit din toată inima, pentru tot, mai ales că a trebuit să faceți față unor condiții neprietenoase de la pandemie… Revenind acum la cel mai recent eveniment, expoziția POEM DE SĂRBĂTOARE, vă rog să îl prezentați cititorilor.
-Am dorit să marchez sfârșitul acestui an, destul de încercat de altfel, printr-o expoziție care să ne aducă bucurie și relaxare, care să și surprindă în același timp. Galeria Occidentului care ne este gazdă de această dată, se află în plin centrul al orașului București, în zona Dorobanți, o clădire de patromoniu, un loc plin de rafinament și bun gust, în care lucrările de artă se încadrează perfect. Artiștii care expun de această dată sunt: Catrinel Alexe, Mocan Ioana, Voicu Preja, Ana Croitoru, Liliana Tocuțiu, Mădălina Gruber, Dan Marian Geleletu Mioara Durbacă, Florentina Alina Mihalache, Daniela Bercea, Gabriel Medvedov, Roman Daniela, Oana Gitej, Ramona Boboc, Marin Dobre, Victoria Chioibas Lupu. Adriana Negruti, Adina Titrea Moldova. Au fost și trei invitați speciali din Bulgaria: Nadezhda Alexandra, Genady Gavrailov și Nikolina Pukhlupkova.

– Un an foarte bogat, cu expoziții în țară și înstrăinătate, cum îl caracterizați?
– Pentru mine a fost un an…normal. Nu am vrut să mă opresc din activitate, iar atunci când nu a fost posibil altfel am desfasurat evenimentele online cel mai drag mie fiindu-mi “Salonul de arta al copiilor”, care s-a transformat pe parcursul desfășurii lui, în salon internațional. Am avut prezenți copii din România, Rusia, Bulgaria, Bangladesh, Egipt, Turcia, Germania etc.
Expozițiile internaționale au fost la Balcic, cea de a doua ediție
Magic Balcic în luna iulie și in septembrie expoziția ART TODAY , prima ediție, desfășurată la GaleriaEka& Moor din Madrid.
Onorantă apariția numelui meu în revista Art Affairs din India, cu ocazia obținerii unui premiu în cadrul expoziției de artă Covid 19 organizată de Academia Regală de Artă și Cultură (Gulbarga) din India.
În afară de expoziții, au mai fost concursuri, cursuri, călătorii de documentare, tabere, etc.
Așa este, în afara de expoziții am organizat și o tabără de pictură la Bușteni în luna septembrie, o excursie la Muzeul de artă din Topalu, pe care îl recomand tuturor iubitorilor de artă iar artiștilor în mod obligatoriu. Și la toate acestea s-au mai adăugat workshopuri de pictură și formarea unui grup pe Facebook, extrem de îndrăgit, Inside ART.
De unde atâta forță?
De unde atâta forță?…Nu știu, pentru mine este ceva normal. Sunt o persoană foarte activă și da am foarte multă energie, dar sunt și un om căruia îi place disciplina si astfel pot avea timp și dăruire pentru toate.
Ce vă doriți, din punct de vedere artistic, în anul următor?
Anul 2021 se anunță déjà un an bogat în evenimente. Am început pregătirile pentru expoziția ART TODAY – a doua ediție – ceva avea loc în perioada 22- 31 ianuarie 2021 la Madrid, urmează un șir de expoziții în București și în alte orașe ale țării, în luna septembrie la Balcic și pe perioada verii o expoziție în Germania.
Sunt în continua căutare de noi spații de expunere, mai ales în afara țării unde artiștii români sunt extreme de bine primiți și apreciați.
-Trecând acum la pictorul care sunteți…Este momentul să vă prezentați pentru cei care vă cunosc mai puțin,
Pictez de când mă știu, am lucrat mereu cu seriozitate și o fac aproape în fiecare zi, mai nou fiind cursant la Academia de artă din Florența. Este mult de muncă și sper să fac față tuturor provocărilor care se vor ivi.
Talentul îl moștenesc de la mama mea, un om sensibil, cuminte și tăcut. Deși medic de profesie, mama desena și picta adesea, amintire ce o păzesc cu sfințenie peste ani.
Se pare că sunt un bun organizator iar seriozitatea este mereu o carte de vizită. Fiind la rândul meu artist, sunt cumva de ambele părți ale baricadei și îmi place să cred ca sunt artiști care găsesc în mine un sprijin, un sfătuitor și un confesor pentru neliniștile și frământările lor.
Îmi doresc să pot rămâne mulți ani înainte cu aceeași forță și putere de muncă pentru a putea dărui din preaplinul inimii mele.
La sfârșit de an, doresc să adresez mulțumiri colaboratorilor mei, Alina Birnea, Andreea Christodorescu (GaleriaOccidentului), Dragoș Priguza (Paque Bistro & More), Vicente Herero Hecca (GaleriaEka& Moor – Madrid), doamnei director Elena Radostina al Galeriei de artă din Balcic și drei galerist NikolinaPokhlupkova, precum și toate urările de bine artiștilor care au participat la frumoasele evenimente din acest an, și nu în ultimul rând, dumneavoastră, Aristotel Bunescu pentru sprijin si apreciere.Mulțumesc mult. Care a fost cel mai frumos moment din 2020, artistic vorbind?
Toate momentele au fost frumoase pentru că fiecare a fost diferit. Mi-am propus ca atunci când două evenimente vor semăna între ele, să mă retrag…dar totuși cel care mi-a dat cele mai mari bucurii a fost expoziția organizată pentru artiștii pensionari PICTEZ DE O VIAȚĂ, pe care am dorit-o un omagiu și o recunoaștere a meritelor artiștilor care ne-au încântat de a lungul multor zeci de ani.
Ce nemulțumiri au fost?
-Nu am avut nemulțumiri. Sunt o persoană pozitivă și odată ce ești înconjurat de oameni de calitate, nu ai cum să ai nemulțumiri.
De a lungul timpului, rămân lângă tine exact oamenii potriviți, cei care gândesc și simt la fel. Se cern singuri…
Acestea au fost întrebările și răspunsurile.
Îi dorim doamnei Adina Moldova Titrea numai bine, în familie și în marea familie a artiștilor.
GALERIE CU REPRODUCERI ALE TABLOURILOR SEMNATE DE ADINA MOLDOVA TITREA ȘI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTE



















Un admirator fidel, Bunescu Aristotel. Ca să rimeze…