Anca Popescu: Steagurile speranței, un cadou de la Moș Crăciun

Anca Popescu a găsit un nou subiect interesant. Redacție mulțumește frumos și așteaptă și alte contribuții semnate inconfundabil A.P.

NOTA REDACȚIEI: Doamna Anca Popescu ne face un nou dar de preț, cu un text ales despre o expoziție aparte din București. Vă lăsăm în compania steagurilor care au fluturat pe fundalul cerului în diferite epoci și teritorii ale planetei noastre

MOTTO: Natura a făcut două lucruri mari: amorul și moartea. Omul a făcut un singur lucru:arta. Nici o mângâiere nu e mai trainică decât aceasta,  fiindcă orice durere pe calea artei iese din noi sub formă emoțională și se personalizează atât de mult, încât devine mai sugestivă și mai puternică decât însăși durerea noastră. Duiliu Zamfirescu.

    Mijloc de decembrie 2020; într-un București mohorât și extrem de aglomerat, am ieșit din starea vegetativă – cum altfel? – decât evadând la o expoziție, ca să-mi repar sufletul și să privesc ceva inedit, țesut de oameni talentați. În sala de expoziții Constantin Brâncuși din cadrul Centrului Internațional de Conferințe al Palatului Parlamentului, are loc în aceste zile, a doua ediție a Expoziției de artă vizuală – Steaguri medievale imaginare 2020, care se poate vizita până pe 31 decembrie. Prima ediție a avut loc în anul 2013, la Muzeul Național de Istorie al României și s-a bucurat de un real succes.

Poftiți de admirați stindardele istoriei și ale artei

O inițiativă salvatoare în condițiile pandemiei, pentru o lume care pare că stă, dar în care omul cu har nu încetează niciodată să creeze frumosul și să îl redea universului în forma sa cea mai pură – arta, asigurând continuitatea, speranța și iubirea. Obiectivul acestei expoziții este să ofere publicului o simbolistică a Evului Mediu, filtrată prin mintea și sufletul artistului zilelor noastre, cu mister, dar și cu un mare respect pentru trecutul nostru, în sensul curgerii firești a firului vieții și a întăririi credinței din noi.

Umbra – Ecaterina Mărghidan

Cu o simbolistică complexă și mesaje precum normalitatea și permanența, lucrările expuse pe simezele Palatului Parlamentului prezintă compoziții de artă grafică, picturală sau decorativă de o evidentă calitate artistică, realizate cu diverse tehnici de lucru pe suprafețe textile, tehnici care îmbrățișează deopotrivă stilul clasic și cel neconvențional, ambele inovatoare și autentice. Ca și tehnică de lucru clasică, descoperim aici broderia manuală, serigrafia, pictura pe pânză, tehnica haute-lisse (pe război de țesut vertical), iar stilul neconvențional implică tehnici personale sau digitale pe suport textil, sau tehnici mixte pe suporturi diverse. Aproximativ 85% din steaguri sunt confecționate din materiale textile, dar întâlnim și piele, aplicații din piese mici de metal, mărgele sau sticlă, exprimând mesaje fluide și întregind astfel orizontul estetic în ochii publicului.

Steagul prințesei – Maria Elis Popescu-Lopez

La această ediție participă 60 de artiști plastici, cu 79 de steaguri, fiecare dintre ele având un caracter metafizic și o identitate proprie puternică. Întâlnim lucrări de o deosebită prestanță ale unor artiști consacrați și ale unor studenți ai școlilor superioare de artă românești, dintre care amintim: Mariana Negreanu, Daniela Frumușeanu – care este și curatorul acestei expoziții, Liana Bădălău, Ionela Apetrii, Venus Marian Mateescu, Ana-Maria Rugescu, Virginia Pișcoran, Eugenia Ruxandra Socaciu, Ana Elena Stoinescu, Cristina Toadere, Daria Zețu, Mihai Moldovanu, Cezar Lăzărescu, Maria-Alexandra Frâncu, Miana Crina Ene, Karmen Laszlo Columbeanu, Ana Domnica Hoble, Adriana Emilia Cănija Popa, Virginia Pișcoran, Michaela Malița, Mioara Trandafira Stancu, Ioana Vîlcu, Daria Zețu, Diana Oancea Morar, Ana-Viorica-Moruz, Mariana Păun Mocanu, Marina Liliana Simina Mirea, Ecaterina Mărghidan, Georgeta Hilhor, Raluca Maria Aionițoaie, Daniela-Veronica Ciubotariu, Nicoleta Bucșaru, Ecaterina Măghirdan, Cornelia Brustureanu, Miruna Hașegan, Mera Rahela, Daniela-Maria Nechita, Alexandru Vrăjitoru, Alina Vodă, Georgeta Hlihor, Alexandra Neacșu, Claudia-Adriana Bunea, Letiția Apostol.

Steag de procesiune – Zoe Vida Porumb

Steagul contemporan de inspirație medievală al Mirunei Hașegan – un mix de broderie și colaj, aduce o notă modernă, optimistă a viziunii unui artist dedicat, la fel ca și colajul textil Cazemata cosmică al Cristinei Gloria Opriță. Ionela Apetrii vine cu broderii și colaje intitulate Egidă și Breasla rotarilor. Steagul scutului verde al Adrianei Emilia Cănija Popa impune printr-un mix de culori si forme inedite, delicat împletite. Ruxandra Eugenia Socaciu utilizează o tehnică mixtă în lucrarea Poveștile hârtiei și anume imprimare cu site serigrafice și șablon pe hârtie realizată manual și hârtie reciclată, utilizând suport de pânză și hârtie reciclată. De asemenea întâlnim la Liana Bădău o tehnică personală, mixtă și anume: pictură, serigrafie și manipulare digitală, în lucrarea Arcane Imperium.

Steag medieval de Adriana Gianina Grasu

Doamna Mariana Negreanu prezintă în lucrarea Simboluri, un ansamblu format din 4 piese ce conțin colaje cu elemente de broderie manuală pe suport sintetic, o lucrare cu o cromatică complexă și o îmbinare delicată, dar totodată energică a formelor.

Steagul speranței al Georgetei Hlihort, Steagul prințesei al Mariei Elis Popescu-Lopez, Argilă, meșteșug și sufletal Danei Dincă, Drapel și Breasla Măcelarilor ale Anei Elena Stoinescu, Breasla Bistriței a Marinei Liliana Simina, Festung medieval al Denissei Șerban Maschek, sau Omagiul breslei croitorilor al lui Valentin Teodorescu, Porumbeii  Danielei Maria Nechita, LifeSaveral lui Alexandru Vrăjitoru sunt doar câteva titluri din cadrul acestei expoziții în care talentul, munca și pasiunea se întâlnesc într-un evident spirital creației divine, în care trecutul și viitorul se contopesc pe aceeași linie cromatică și texturală, în care predomină echilibrul, în toate formele sale.

Steag contemporan de inspirație medievală – Miruna Hașegan

.

Expoziția de artă vizuală Steaguri medievale imaginare 2020 este una dintre surprizele plăcute ale lunii decembrie pentru iubitorii de artă; este realizată și organizată cu multă bucurie și aduce încă un cadou publicului, la sfârșitul acestei luni: un DVD cu mărturisirile trăirilor artiștilor în timpul creației pentru acest eveniment, texte ale artiștilor (exprimarea în scris a conceptului urmărit), clipurile de promovare a expoziției și multe alte surprize.

Mariana Negreanu – Simboluri (1)

Un spectacol dinamic de formă și culoare, expoziția îți lasă fantezia să viseze fără limite asupra zilei de mâine, pentru că viața este o neobosită luptă în a-i găsi sensul.

Chiar a fost frumos…

Bucuria nu s-a terminat odată cu finalizarea acestui articol, pentru că eu totuși sper ca Moș Crăciun să apese butonul magic și să anunțe întreaga omenire că totul a fost un vis urât, pandemia s-a risipit cu primii zori, iar noi ne putem în sfârșit îmbrățișa, în seara de Ajun.

Poveștile hârtiei – Ruxandra Eugenia Socaciu

Terminăm cu un gând despre artă al marelui cugetător care a fost, este și va fi C.G. Jung.

,,Arta este un tip de imbold înnăscut, care pune stăpânire pe ființa umană și o transformă în instrumentul său. Pentru a practica această lucrare dificilă este uneori necesar ca omul să-și sacrifice fericirea și tot ce face viața să merite să fie trăită pentru cineva obișnuit.”

NOTA REDACȚIEI: Acum se termină cuvintele doamnei Popescu. Acum se termină și prezentarea fotografiilor făcute în expoziție de A.P: Să fluture deci steagurile în aerul fără viruși!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s