Familia Poppa din Breaza și redacția vă urează viață frumoasă!

Familia Poppa din Breaza este alcătuită din doi îndrăgostiți. Ei nu au niciun obstacol în dorința de a demonstra concret afecțiunea lor. Să le urmăm exemplul…
Celebrul pictor belgian Rene Magritte, nascut în secolul 19, a anticipat poza cu îndrăgostiții. Marile spirite se întâlnesc mereu peste timp….

Știu, vă pregătiți de Revelion. Dar, pentru momentele dumneavoastră de liniște…

Am ales, pentru finalul acestui an calendaristic, intitulat cu numărul 2020, un text aparte, un subiect special pentru cititorii fideli, ori ocazionali ai publicației noastre. Este vorba de un trialog cu familia Poppa din Breaza, în care veți afla multe lucruri uimitoare despre oraș și oamenii săi speciali.

Ce m-a uimit a fost descoperirea unei familii aparte, Poppa, care lansează în univers tot felul de proiecte după care io mă dau în vânt. Unul este pagina de Facebook intitulată Breaza Noastră. Apoi Muțu – Cuțu, o creatură aparte care are un păr special făcut din fire de grâu.

Muțu = Cuțu. Made in familia Poppa… Hai că sunt drăguți. Autorul articolului a făcut și el câteva cadouri după ce a făcut rost, cu greu, de câteva exemplare… Toată lumea care a primi așa ceva, mă tot sună să spună cât de mare a crescut grâul. Să fie mult și pe câmpii la vremea potrivită. Tot așa, toate culturile României.

Ne mai leagă apoi alte 28.997 de lucruri și trăiri  pe care le voi explica în viitorul apropiat, dar azi vă zic doar unul, două. Avem, am avut, un prieten comun, mare pictor.

Este vorba de Mihai Mafteuță. Semnificativ este faptul că am o lucrare a sa, pe birou, iar soția doarme la cap cu un mic tablou creat de el. În plus, am umplut toată Breaza, Câmpina și Bucureștiul cu lucrări semnate de el, pe care le-am achiziționat și le-am oferit în dar. Sunt de mici dimensiuni, nu vă șocați. Unele ca mărțișoare la început de martie, cu șnur alb și roșu, fiecare pe un șevalet frumos meșterit.

Apoi, o familie din Breaza, de care suntem legați, se înrudește cu ei. Prea multe descoperiri în numai câteva zile. Asta m-a pus pe gânduri și am vrut să îi cunosc mai bine. Iată ce a ieșit:

Întrebări pentru amândoi.

1 ) Cum ați ajuns în Breaza ? Mai ântâi răspunde doamna, să fim politicoși…

Doamna Poppa cu mască și pălărie. Ambele foarte elegante.
Pălărie și fața acoperită. Da, tot la Magritte. Știu, marile spirite se întâlnesc peste veacuri… Ce frumos…

     Dna – Aici m-am născut

     El – Am copilărit la Breaza și după mulți, mulți ani, petrecuți departe, m-am îndrăgostit iremediabil și m-am împământenit  aici.

Pentru Doamna

2)  Cum a apărut ideea cu Breaza Noastră?

      Am realizat în timp, că deși știu câte ceva despre acest oraș, mulți alții nu știu nici atât.

       M-am gândit să descopăr mai multe și să le împărtășesc și altora, brezeni sau nu, să arăt splendoarea locului și a oamenilor.

       Pe 5 ianuarie a.c., dimineața, am creat pagina Breaza Noastră. Inițial, mă gândisem să o denumesc Breaza Mea,  dar nu e doar a mea ,,ci a urmașilor voștri ș-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor”.

3 ) Care au fost cele mai mari satisfacții ?

        La prima sută de aprecieri, am sărit în sus de bucurie. A urmat mia, iar acum, fără puțin, sunt două mii. Când voi atinge cifra,voi atinge luna. Eu spun că e bine pentru o pagină fără subiecte fierbinți sau nuduri.

4 ) Dar decepții ?

      Pentru mine, decepția înseamnă excluziune. În pagina mea au loc doar oamenii frumoși.

5 ) Cum s-a născut Muțu – Cuțu ?

    Muțu – Cuțu i-ați botezat dvs  în articolul despre ei. Botezul meu a fost de muțunachi, acum în urmă cu 15 ani , într-un birou la o firmă din Câmpina.

6 )  Când ați vândut cel mai mult ?

     Anul acesta. Probabil lumea a avut nevoie de mai multă bucurie ca în anii precedenți.

7 )   Dar cel mai puțin ?

     În primul an.

8) Descrieți o zi din viața dv

      După ce aproape o oră pregătesc micul dejun inclusiv cafeluțele (una cu o linguriță rasă de zahar, alta cu una și un vârf și a mea cu multe alte mirodenii ciudate și uneori încurcate)  nu știu ce să fac mai întâi și nici mai apoi. Așa că, le iau pe rând, iar seara adorm instant , dacă nu apuc să-mi amintesc câte mai erau de făcut.

9) Aveți o întrebare pentru mine ?

     De unde vă culegeți seva pentru scrieri ?

Mulțumesc. Am mai multe surse. A) Experiența proprie de gazetar. B) Vorbesc cu multă lume pretutindeni, sigur, cine dorește și are timp, le ascult viețile, întâmplările, mai notez câte ceva. ( Paranteză, in tren spre exemplu, iau vagoanele de la un cap la altul și vorbesc cu toată lumea disponibilă. Soția mai frânează entuziasmul, iar măștile din 2020, au fost și ele un obstacol. )

Un exemplu in acest sens este Ion Cristoiu, cu care am lucrat de mai multe ori in viața mea, inclusiv acum. Știu, e un personaj controversat, dar ca gazetar, este uriaș. Iar ca mod de documentare este fără egal. El are niște instrumente de lucru. Carnețel mic în buzunar pentru a nota chestii semnificative care le vede, le citește, le aude, le simte. Are caiet mare de birou pentru jurnal, unde seara face o sinteză. Nu mai spun că face poze pretutindeni, apoi filme. Acum dă totul pe cristoiublog.ro unde face zilnic comentarii, interviuri în direct, precum și o sinteză a ultimelor 24 de ore, in viața sa, in viața României. La peste 72 de ani. Impresionant.

Dacă te uiți aici sursele sunt ca izvorul. Nu se termină niciodată. Apoi, lecturile, notezi din cărți trăiri, experiențe, stiluri de scris. Aici, Mihail Bulgakov și Sadoveanu sunt titanii. Mai sunt și altele…  

10 ) Ce le urați cititorilor pentru 2021 ?

       Așa cum am spus-o și în ultima postare de pe Breaza Noastră , din ciudatul a.c. : să fie mai buni , să zâmbească mai mult și să privească mai mult spre imensul cerului decât spre gropile din asfalt.

 11) Cum vă descrieți în doar două cuvinte?

       Intro – extrovertită .

12) Ce vă pasionează?

      Sunt atât de multe încât mi-ar lua toată noaptea să le scriu . Fără o ordine anume, aș enumera câteva : plimbatul ,, ca Vodă prin lobodă”, fotografiatul , gătitul, șofatul, scrisul ,pictura…

– Pictura ? Wauuu! Pai aici sunteți pe zona mea. Deschidem un nou capitol pentru viitor, să fim sănătoși… 

13) Unde vă vedeți peste zece ani?

    Undeva prin Africa cu gândul acasă,la Breaza .

Pentru Domnul ?

1)  Cum e să trăiți în Breaza doar câteva ore pe zi uneori ?

       Frustrant ,pentru că trebuie să mă rup zilnic pentru a reuși să mi construiesc traiul pe care mi-l doresc.

2)  Ce faceți când aveți mai mute ore in Breaza Prahoveana?

         Le dedic familiei.

3)  Cum arată o zi din viața dumneavoastră ?

         Obositoare, dar provocatoare.

4)  Ce citiți mai des pe internet ?

        E-mail-urile  și postările de pe Brează Noastră.

5)  Când scăpăm de pandemia asta ?

       Vom scăpa . Să privim mai mult în sus decât la gropi .

6) Am avut un om pe care l-am cunoscut amândoi. Un pictor special. Ce părere aveți despre el ca om și ca artist amator ? Domnul Mihai Mafteuță, decedat în finalul lui decembrie 2020.

       Mi-a fost șef și mentor ,mai târziu i-am fost eu șef. Întotdeauna i-am admirat curajul și talentul cu care umplea pereții biroului . Pentru dragul de el, pictura a fost mereu o expresie a sufletului ,a momentului,a bucuriilor sau supărărilor pe care le trăia.

7)  Aveți o întrebare pentru mine ?

        De ce Breaza? 

– Nepoatele noastre, Maruca și Roua,  stau la Câmpina, pe sezonul verii, la a doua pereche de bunici. După terminarea angajamentului juridic cu jobul, am zis, hai să mergem și noi lângă ele, ne mei veselim în mijlocul naturii. Soția dorea de decenii să părăsim tristul, poluatul, agitatul și incolorul oraș București. Așa am ajuns în 2018 la Campina, unde am stat la în vis, în cartierul Muscel. Anul trecut, în 2019, nu am mai găsit, și așa a apărut Breaza, foarte aproape de Câmpina, unde ajungem cu mașina în câteva minute. Am venit și am rămas.

8)  Ce urați cititorilor pentru 2021?

       ,, În viața ta , tu ai rolul principal „să nu uităm asta. Fiți mereu cap de afiș!

   9) Cum vă descrieți în doar două cuvinte?

       Domnul vorbăreț.

 10) Cum vă vedeți peste zece ani?

       Și mai îndrăgostit de cea de care m-am îndrăgostit iremediabil.

Răspundeți când aveți timp, dar să nu fie nici la primăvară, ci cât mai repede, cu atât mai bine.

Aici se termină cuvintele interlocutorilor mei, dar și ale mele.

Să ne revedem optimiști, înconjurați de vești bune în 2021. Nu degeaba este el Anul Internațional al Încrederii, după o decizie a Organizației Națiunilor Unite.

Să ne bucurăm așadar !

LA MULȚI ANI!

Al dumneavoastră, prea plecat și prea supus

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s