
Profesorii de la jurnalistică afirmă, pe bună dreptate, că titlul trebuie să fie scurt și percutant. Titlul de azi respectă această cerință, dar să vedem concret care sunt faptele.
Fostul CEO al fondului de investiţii China Huarong, Lai Xiaomin, a fost executat vineri dimineaţa în baza unei condamnări pentru corupţie, a luat mită peste 215 milioane de euro, dar și pentru poligamie, a anunţat televiziunea publică chineză.
Acum, noi știm că un Chief Executive Officer are, în general, o viață de invidiat. Dă comenzi, deleagă competențe să nu îl doară prea tare capul de bani și problemele companiei. Dar, iată că un CEO poate să o încurce dacă nu joacă cinstit. Partea acuzatoare a mai afirmat că aceste CEO „a trăit multă vreme cu alte femei” în afara căsătoriei. Fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong a fost executat la 24 de zile de la pronunţarea sentinţei.
Dar să cercetăm mai profund această speță.
China Huarong Asset Management Co., Ltd., cunoscută sub numele de China Huarong (în chineză: 中国 华融) este o companie majoritară de stat de administrare a activelor financiare din China, cu accent pe gestionarea datoriilor aflate în dificultate. Este una dintre cele patru companii de administrare a activelor pe care Guvernul Chinei le-a înființat în 1999 ca răspuns la criza financiară asiatică din 1997.
Lai Xiaomin avea 58 de ani, iar bunurile sale au fost confiscate.
Data sa de naștere este 8 iulie 1962. A fost și conducătorul organizației de partid, dar și CEO la compania amintită, din anul 2012, până în aprilie 2018.
Dacă ne uităm la CV-ul său ce vedem ?
A avut diverse posturi în Banca Populară Chineză, inclusiv director adjunct și director al Departamentului central de finanțare, apoi conducător al Departamentului de Planificare al Băncii Populare din China,
A fost delegat la al 12-lea Congres Național al Poporului.
Numitul Lai Xiaomin a mai fost acuzat și pentru încercarea de a obține altele 13 milioane euro.
Sentinţa este neobişnuită pentru un oficial economic de rang înalt în China, notează AFP. În materiale difuzate acum un an de televiziunea publică chineză, Lai Xiaomin mărturisea că deţine seifuri şi dulapuri pline cu bancnote. Toate au fost prezentate cu lux de amănunte, de către buletinele de știri susținute de imagini relevante. El a mai precizat însă că nu a „îndrăznit” să cheltuiască nimic din banii respectivi.
Scriu cu tristețe despre orice moarte. Mai ales azi, în 30 ianuarie, dată la care a fost asasinat, în 1948, Mahatma Gandhi, conducător al mișcării de eliberare a Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore. Cel care semnează aceste versuri:
,,Același fluviu de viață care aleargă prin arterele mele/ziua și noaptea/
curge prin lume și dansează în pulsații ritmate”.
Prin arterele lui Lai Xiaomin nu mai curge nimic. Trupul său inert zace acum într-un mormânt. El reprezintă un sever avertisment pentru patronii din China. Adică să fie corecți în posturile lor de conducere, dar să fie și fideli soțiilor. Conducătorii chinezi trebuie să fie corecți și la job, dar și în căsnicie.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România