INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE: ISTORIE ȘI VIITOR

 Preşedintele Klaus Iohannis participă, în timp ce eu scriu aceste rânduri,  la reuniunea Consiliului European, în format de videoconferinţă. Dacă este vorba despre Uniunea Europeană, am și eu pe masă, o carte de mare valoare în acest sens.

Două case editoriale de prestigiu EDITURA  UNIVERSITARĂ și UNIVERSUL ACADEMIC – oferă cititorilor săi un nou volum semnat de Irina Moroianu Zlătescu și Claudia Elena Marinică.

Privesc coperta onorată de un imens planiglob ce poartă patina trecutului, la fel ca și al alte cărți semnate de prof. univ.dr. Irina Moroianu Zlătescu.

,,Deschid cartea – cartea geme” cum spune un vers arghezian. Pentru amatorii de exactități, este debutul strofei cu numărul 4 din poemul ,,Incertitudine”.

Descopăr o frumoasă carte de vizită pe care scrie:  ,,Cu aleasă prețuire, autoarele”. Deci și cu prețuire. Și nu oarecare, una aleasă. Deja mă emoționez.

De menționat că Irina Moroianu Zlătescu și Claudia Elena Marinică au mai semnat împreună și prețiosul volum intitulat ,,Dreptul Uniunii Europene”,  

Brusc sunt aruncat în trecutul meu de reporter, în calitate de corespondent special la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg, Franța.  Cu alte cuvinte, fiecare cu preocupările lui. Președintele României la Consiliul European, președintele familiei mele la Consiliul Europei. Dar, amintirile pe altă dată, acum să ne apropiem de conținutul cărții.

Pe parcursul a 276 de pagini, elegant tipărite, este prezentat și analizat cadrul instituțional al UE: Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul,  Comisia Europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Banca Centrală Europeană și Curtea de Conturi. În plus, este vorba despre de organisme consultative și agenții. Aici intră Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor, Banca Europeană de Investiții, Parchetul European. Realitatea mai cuprinde însă și câteva organisme și agenții descentralizate.

Toate aceste entități sunt foarte bine puse în lumină din perspectiva Tratatului privind Uniunea Europeană  și Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Un instrument de lucru foarte util este acela că volumul face o evaluare a tuturor structurilor, după ce ne oferă chiar textele celor două tratate. Adică, se discută pe documentele în sine.

În carte, autoarele își propun și reușesc să asigure o abordare democratică, transparentă și eficientă, de la momentul impulsului decisiv dat de Robert Schuman mișcării care avea să ducă la crearea în timp a trei comunități europene și până în prezent, când ne aflăm deja în fața unui sistem instituțional unic al Uniunii Europene.

Lucrarea este rezultatul unor cercetări aprofundate a evoluției instituțiilor Uniunii Europene. Ea prezintă sintetizat cadrul instituțional unic al Uniunii Europene. Structura acestuia de permanentă actualitate este relevantă în evidențierea asigurării coerenței și eficienței politicilor Uniunii Europene, a respectării valorilor care stau fundament pentru asigurarea funcționării acesteia și conferirea caracterului de originalitate specific sistemului instituțional.

Anii ce vor urma vor scrie istorie și pentru Uniunea Europeană. Aceasta, cu toate multiplele reforme instituționale pe care le-a cunoscut, cea mai recentă rămânând aceea adusă prin Tratatul de la Lisabona, va avea cu siguranță noi dimensiuni socio-politice, juridice, economice, inclusiv teritoriale. Evoluția sa nu va întârzia să apară în contextul integrat al schimbărilor globale, în spiritul valorilor comune împărtășite de statele membre și cetățenii Uniunii Europene.

La capitolul concluzii, autoarele remarcă, pe bună dreptate, că Uniunea Europeană a dezvoltat un sistem complex de guvernanță, iar instituțiile acesteia evoluează constant, oferind premisele creșterii legimității Uniunii Europene.

Cartea se termină cu o impresionantă bibliografie pe suprafața a cinci pagini.

În concluziile mele, pot nota și eu. Un  volum pentru mine plin de trăiri puternice, de amintiri foarte plăcute, dar și un instrument de lucru pentru gazetarul pe teme internaționale care trăiește intens văzând evoluțiile din acest mileniu. Pentru specialiști, ori pentru cei care doresc să se inițieze în structurile europene, pot să spun că volumul are dublă semnificație. În primul rând se documentează de la surse de cea mai înaltă autoritate, iar apoi revăd la lucru două nume, la rândul lor de notorietate. Și pentru mine și pentru ceilalți este valabilă o întrebare finală a acestor  rânduri: Cât trebuie oare să mai așteptăm pentru a avea bucuria reală să citim un nou volum semnat inconfundabil de Irina Moroianu Zlătescu și Claudia Elena Marinică? Evident, tot cu planiglob pe copertă…

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s