JON MECHANICUS vă prezintă o temă de mare actualitate: Bitcoin, înșelătorie sau moneda viitorului?

Vă invit și eu în lumea minunată a lui ….JON MECHANICUS ! Hai cu mine, dragă cititorule!

NOTA REDCȚIEI:

Salutăm, cu mare plăcere, noul text semnat în mod inconfundabil deja JON MECHANICUS. Conducerea Agenției de Presă Culturală și Sportivă își exprimă speranța că JON MECHANICUS ne va onora și în perioada viitoare cu texte interesante, așa cum a început în urmă cu câteva zile. Vă urăm lectură plăcută!  Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă.

––––––––––––––––-

 Ce este Bitcoin? Bitcoin este o moneda digitala si un registru de plati care este accesibil international de oricine are timp sa caute prin cod. Totul este stocat pe un „blockchain”, o colectie de date care este in contiua crestere, platile sunt anonime deoarece este securizat folosind criptografia si o serie de calcule matematice complexe care trebuie efectuate de calculatoare numite „mineri”.

De ce are valoare un Bitcoin? Valoare unui bitcoin este determminata de cat este dispus sa plateasca cineva pentru un bitcoin (cerere si oferte), cantitatea utilizatea acestei metode de plata in mod international si cantitatea limitata de Bitcoin (aceasta fiind 21 de milioane). Spre deosebire de bani curenti care sunt determinati de de o putere centrala precum statul si bancile.

Cat de sigur e sistemul Bitcoin? In teorie sistemul bitcoin poate fi pacalit numai daca 51% din toti mineri din lume fi sincronizati pe o singura tranzactie, dar in practica acest lucru este imposibil deoarece cantitatea necesara de mineri care ar trebui sa se sincronizeze ar depasi capacitatea orcarei entitati care ar dori acest lucru chiar daca ar fi tari intregi. Iar codul este Open Source (sursa deschisa) adica oricine care mineaza poate sa contribue la codul Bitcoin, dar pentru ati fi aprobata adaugarea la cod iti trebuie ca 95% din ultimi 2000 de mineri la momentul respectiv sa îți aprobe schimbarea, acesta fiind un sistem destul de democratic. Pana si organizatile de spionaj au uncercat sa manipuleze bitcoinul reusind doar sa detecteze tranzactile dar nimeni nu a reusit sa faca tranzacti false in sistemul bitcoin.

Cum poti achizitiona un bitcoin? Un bitcoin poate fi achizitionat in 2 moduri. Prima metoda este sa îl minezi dedicand un calculator sau mai multe catre reteaua bitcoin de minare,acesta facand calcule complexe pentru a facilita tranzactile lumi. A doua metoda este sa il cumperi sau sa îti dea cineva care are deja. Pentru acest lucru iti trebuie un „wallet” portofel de bitcoin care il poti gasi pe gratis pe net dar va trebui sa astepti sa downloadeze tot blockchainul, dupa care va trebui sai transmiti adresa publica a unui wallet, pentru a face un transfer din wallet iti trebuie adresa privata care este necesara pentru a initia o tranzactie din portofelul tau. Concluzia Un Bitcoin este o moneda digitala protejata prin cryptografie.

 Daca doriti un wallet puteti vizita https://bitcoin.org

Pentru azi cateva informații esențiale :

-este un registru digital al platilor

-vor fi numai 21 milioane Bitcoin

-valoare unui bitcoin este egala cu cat va vrea cineva sa plateasca pentru ea

-codul bitcoin este open source (codul e modificat de mineri, dar orice modificare are nevoie de aprobarea a 95% din ultimi 2000 mineri de bitcoin Ideea bitcoinului este mult mai veche decat 2009 daca sapi mai mult decat wikipedia. În anul 1983 criptograful american David Chaun deja incepuse sa experimenteze cu bani digitali, el facea parte dintr-o miscare numite „Cypher Punks”(Derbedei Cifrului).

 – Va urma-

JON MECHANICUS 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s