DOAMNA ELENA-MIHAELA FODOR ȘI-A PUS ÎN VALOARE CREATIVITATEA

Zorii zilei de 15 aprilie, 2021. Este Ziua Mondială a Artei. Am ales să vă prezint astăzi un om special care își trăiește cu multă artă viața. În plus de asta, oferă multă frumusețe celor din jur. Este vorba despre distinsa Doamnă conferențiar universitar doctor ELENA-MIHAELA FODOR.

Pentru a fi corecți cu adevărul, trebuie să mărturisesc faptul că am avut marea șansă să o cunosc pe Doamna Fodor prin intermediul distinsei Doamne profesor universitar doctor IRINA MOROIANU ZLĂTESCU. Cititorii Agenției de Presă Culturală și Sportivă care ne-au urmărit în mod constant în ultimele luni pandemice știu despre cine scriu acum.

Dar să revenim la Doamna Fodor. Iată în rândurile următoare interviul ce ne-a fost acordat cu o mare amabilitate, trăsătură caracteristică oamenilor superiori.

-Pentru cititorii care vă cunosc mai puțin, vă rugăm să vă prezentați.

-Parcursul meu profesional e mai sinuos pentru că am căutat întotdeauna să găsesc contextul în care să îmi pot pune în valoare creativitatea. Am debutat ca inginer, iar din 1988 am fost cadru didactic în învăţământul superior tehnic, la Institutul Politehnic, ulterior Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Am obţinut titlul de doctor inginer în 1997 cu o lucrare din domeniul metalurgiei pulberilor. Partea practică a cercetării am realizat-o la Universitatea din Nottigham, UK, parte din rezultatele cercetării fiind publicate de revista Powder Metallurgy International, prestigioasă la nivel internaţional în domeniu. Între timp m-am format şi ca jurist, în 1998 începând activitatea de cadru didactic universitar la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, pe care am condus-o în calitate de Decan în perioada 2010-2014 şi cea de avocat în Baroul Cluj. Am obţinut titlul de doctor în drept, în anul 2003, cu o temă legată de norma juridică şi conexiunea ei cu celelalte norme sociale. În domeniul juridic, am publicat cărţi de specialitate ca unic autor; un capitol de carte, coautor, în volum de drept comparat al unor ţări membre UE în domeniul sancţiunilor administrative – expert pentru România,  mai multe volume de studii în calitate de coautor, editor sau coordonator, şi numeroase articole în reviste indexate în baze de date internaţionale sau recunoscute pe plan naţional, volumele unor conferinţe internaţionale şi naţionale. Sunt membru în colectivul de redacţie sau comitetul ştiinţific al mai multor publicaţii ştiințifice în domeniul ştiinţelor sociale: Anuarul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Series – „Humanistica”, revista „Curentul Juridic”,  revista „Drepturile Omului”. În prezent sunt editor şef al revistei „Fiat Iustitia”, revistă indexată în baze de date internaţionale, funcţie pe care o ocup din anul 2010.  Sunt membru al European Law Institute, membru al Uniunii Juriştilor din România, membru al Institutului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative, membru al Institutului de Ştiinţe Administrative „Paul Negulescu”, membru al Institutului de Ştiinţe Administrative din Republica Moldova şi membru în Consiliul General al Institutului Român pentru Drepturile Omului. Am fost Director executiv adjunct al Centrului teritorial Cluj din cadrul Institutului Naţional de Pregătire Profesională a Avocaţilor (de la înființare până în iunie 2012) şi membru în comisii de doctorat şi concursuri pentru ocuparea unor posturi didactice. Sunt organizator şi chair-person al primelor 9 ediţii ale Conferinţei internaţionale „Eficienţa normelor juridice” („Efficiency of Legal Norms”).

-Vă rugăm să insistăm puțin la figura distinsului dumneavoastră părinte, cel care a inițiat, printre altele, această conferință care se pregătește pentru ediția cu numărul 10.

PROFESORUL UNIVERSITAR GHEORGHE BOGOȘ

Conferinţa „Eficienţa normelor juridice”, care în acest an se va afla la a 10-a ediţie, are la bază un proiect de cercetare iniţiat de profesorul universitar Gheorghe Boboş (n. 1932 – d. 2014). Distinsul profesor a fost decan al Facultăţii de Drept al Universităţii „Babeş-Bolyai” în perioada 1981-1989 şi fondatorul Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, alături de doamna profesor dr. Maria Banciu, sub patronajul fondatorilor Universităţii; a fost decanul acestei facultăţi de la înfiinţare, în anul 1991, până în anul 2010. A fost unul din primii bursieri români ai Organizației Națiunilor Unite după al doilea Război Mondial.  Domeniul de cercetare al domnului profesor a fost Teoria Generală a Statului şi Dreptului, fiind distins cu Premiul „Andrei Rădulescu” al Uniunii Juriştilor din România pentru volumul „Statul şi dreptul în cultura şi civilizaţia universală” publicat în anul 2007. Admirator al scrierilor cunoscutului jurist român Mircea Djuvara, profesorul Gheorghe Boboş a fost mereu preocupat de impactul normelor juridice asupra societăţii, subliniind armonia care trebuie să caracterizeze regulile impuse de stat cu cele sintetizate şi aplicate benevol de societate. Profesorul a fost cunoscut şi apreciat pentru tratarea unui subiect aparte: fenomenul economic în drept, subiect care şi-a dovedit importanţa în special după anul 1990. În cadrul cercetărilor sale a luat naştere proiectul „Eficienţa normelor juridice” şi apoi, din anul 2012, conferința internaţională cu acelaşi titlu generic. Conferinţa a avut, începând de la prima ediţie, ca principali parteneri în organizare Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române – Institutul de istorie „George Bariţiu” al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO, al cărui director era la acea vreme doamna prof. Dr. Irina Moroianu Zlătescu), instituţii la activitatea cărora profesorul Boboş Gheorghe a participat ( a fost director al Centrului de Ştiinţe sociale din Cluj-Napoca, intrat după 1990 în subordinea Academiei Române şi membru în Consiliul director al IRDO).

-Ce teme vor fi abordate la reuniunea din mai, de la Universitatea Dimitrie Cantemir?

-Sub titlul generic „Eficienţa normelor juridice”, Conferinţa a propus în fiecare an subiecte de importanţă majoră, precum provocările deceniului 2000-2020 (în anul 2014), norme naţionale şi internaţionale privind copii (în anul 2017), dreptul în contextul tehnologiilor de vârf (în anul 2020). În acest an conferinţa, care se desfăşoară în perioada 12-14 mai, propune dezbateri pe tema mijloacelor juridice care pot fi utilizate pentru a gestiona şi preveni crize mondiale, sub titlul „Altering the Future. Legal Means to Prevent a New Crisis” („Schimbând viitorul. Mijloace juridice pentru prevenirea noilor crize”). Subiectul propus în acest an a pornit de la constatarea că actuala criză sanitară a produs efecte în cascadă, incluzând accelerarea unor procese deja existente precum digitalizarea administraţiei, robotizarea, generalizarea telemuncii, învăţământul la distanţă etc. Dincolo de modificările fizice şi psihice, întreaga societate omenească a cunoscut şi a trebuit să gestioneze fenomene extrem de serioase: spectrul unei crize economice, invazia ştirilor false, necesitatea implementării unor norme juridice specifice pandemiei, episoade de criză politică, probleme sociale, accentuarea vulnerabilităţii unor categorii de persoane şi apariţia unor noi categorii vulnerabile etc. În tot acest context, umanitatea se străduieşte să fixeze nişte jaloane şi să identifice remedii pentru a depăşi situaţia critică în care se găseşte. De la scenarii pesimiste şi catastrofice, până la viziunile optimiste, registrul abordărilor este foarte variat şi oamenii devin tot mai conştienţi de faptul că echilibrele anterior stabilite în societăţile democratice devin tot mai fragile. În acest context, dezbaterile privind soluţiile de natură juridică, pe un spectru cât mai larg, au o deosebită importanţă. În fiecare an au fost organizate şi ateliere de discuţii sau mese rotunde în cadrul conferinţei, atelierul care propune teme de Dreptul sănătăţii fiind deja o constantă apreciată de participanţi în ultimii ani. Tema din acest an a atelierului este “Vulnerabilități în vremea pandemiei. Dreptul sănătății privind spre trecut, învățând pentru viitor”.

-Cum parcurgeți perioada pandemică ? 

-Încă de la prima ediţie a Conferinţei ne-am bucurat de participarea unor personalităţi ale dreptului românesc şi internaţional, precum şi a unor membri marcanţi ai unor instituţii naţionale sau internaţionale: prof. dr. Irina Moroianu Zlătescu, prof. dr. Mircea Criste, prof. dr. Grigore Antoniu, prof. dr. Mircea Minea, prof. dr. Ioana Vasiu, domnul Bruce Adamson (membru al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, reprezentant a peste 100 de organizaţii  naţionale în domeniul drepturilor omului), prof. dr. Maria Orlov (preşedinta Institutului de Ştiinţe Administrative al Republicii Moldova), prof. dr. Gordana Gasmi (Institutul de Drept Comparat Serbia, membru în comisia de experţi a Consiliului Europei pentru pregătirea Convenţiei de la Istambul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice), Ludo Veny (Universitatea din Ghent, Belgia, Preşedinte al Înaltului Consiliu pentru Politică internaţională pentru Guvernul şi Parlamentul flamand) fiind doar câteva din numele celor care au fost alături de noi ca participanţi sau membri în comitetul ştiinţific. Conferinţa a reunit participanţi străini din ţări din Europa şi Asia în principal. Faptul că începând cu anul 2017 am organizat şi secţiuni on-line, pentru cei care ar fi dorit să ni se alăture dar nu ar fi putut să fie fizic prezenţi la Cluj-Napoca, a facilitat participarea unor cercetători din Orientul Mijlociu sau îndepărtat şi Africa şi a sporit numărul participanţilor din statele europene, astfel că în fiecare an au fost acceptate pentru prezentare peste 50 de lucrări ştiinţifice având unul sau mai mulţi autori. Experienţa acumulată a făcut ca în anul 2020 să fim cu uşurinţă pionieri în organizarea conferinţei integral on-line. Am păstrat caracteristica de interactivitate şi intense dezbateri, apreciată de participanţii care în timp au devenit fideli conferinţei. Numărul lucrărilor acceptate anul acesta este din nou de peste 50. Organizarea on-line lipseşte însă cercetătorii de momentele de socializare, mult apreciate de participanţii la Conferinţa noastră an de an, momente în care s-au legat prietenii şi au demarat colaborări instituţionale, în care participanţii s-au bucurat împreună de frumuseţea primăverii în Cluj-Napoca sau zone apropiate centrului nostru universitar. Sunt bucuroasă totuşi că experienţa a ajutat la organizarea celei de a zecea ediţii a Conferinţei internaţionale „Eficienţa normelor juridice” într-o perioadă dificilă pe care o parcurge omenirea, pentru dezbateri privind rolul dreptului în aflarea celor mai potrivite căi de acţiune pentru soluţionarea provocărilor cu care oamenii se confruntă.

Interviu realizat de Aristotel Bunescu

Un gând despre „DOAMNA ELENA-MIHAELA FODOR ȘI-A PUS ÎN VALOARE CREATIVITATEA

  1. cornelpopescu02@gmail.com

    În joi, 15 apr. 2021 la 07:14, APCS – Agentia de Presa Culturala si Sportiva a scris:

    > agentiadepresaculturalasisportiva posted: ” Zorii zilei de 15 aprilie, > 2021. Este Ziua Mondială a Artei. Am ales să vă prezint astăzi un om > special care își trăiește cu multă artă viața. În plus de asta, oferă multă > frumusețe celor din jur. Este vorba despre distinsa Doamnă conferențiar un” >

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s