Detectorul de talente: Csilla Bercsenyi îmbrățișează nemărginirea pictând

Eu sunt Csilla Bercsenyi. Bun venit în lumea culorilor mele!

Am avut bucuria de a cunoaște un om de mare sensibilitate, este vorba despre doamna Csilla Bercsenyi.

Prima dată vă ofer niște trandafiri să îi admirați!

-Vă rugăm să vă prezentați.

-Mă numesc Csilla Bercsenyi, m-am născut în Arad, la data de 16 septembrie 1971.

În vara anului 2013, m-am mutat, cu familia, la București. Au trecut deja 8 ani, timpul zboară.

        Prima mea meserie a fost cea de opticiană. Am lucrat 17 ani în acest domeniu, la o firmă binecunoscută și apreciată în Arad, „Optica Veszi”.

        În drumul meu în această viață, am simțit că a venit momentul să primim un nou membru al familiei, un suflețel drag pe nume Raisa – Beatrice, fiica mea acum în vârstă de 15 ani. Datorită ei, mi-am schimbat meseria, alegând să devin cosmeticiană, o profesie flexibilă și pe cont propriu, care mi-a permis să îmi gestionez timpul și să petrec clipe de calitate, prețioase alături de familia mea.

        Mi-am deschis propriul salon de cosmetică, unde am lucrat cu mare drag și dăruire. Pe vremea aceea, nu știam ce îmi va rezerva viitorul, nu știam că aveam să iubesc și o a treia ocupație, nici nu pot să o numesc meserie, ci timp petrecut cu mine și cu sufletul meu – adică pictura. Ea mă face foarte bucuroasă și fericită, este parte din mine, este sufletul meu așternut pe pânză în tonalitățile lui proprii. Pictând, mă simt liberă și uneori parcă îmbrățișez nemărginirea.

-Pentru ce ați ales pictura și nu muzică?

-Din fragedă copilărie am fost cu creionul în mână, de la vârsta de 8-9 anișori desenam, coloram. Toate desenele mele erau adunate într-un caiet de 200 de file, mă rugau prietenele mele să le desenez și lor (în mare parte, flori), iar când am devenit mămică o ajutam pe fiica mea cu diverse proiecte, teme primite de la școală. În primăvara anului 2016, ne-am înscris amândouă la o școală de artă, Fundația Cultural Artistică Thotart unde am i-am avut ca profesori pe doamna Carmen Olteanu și pe domnul Bogdan Iacob, ambii profesori la Liceul de artă „Nucolae Tonitza”.

În anul 2017 am continuat studiile la Art  House  Bucharest, sub îndrumarea profesorilor Ruxandra Ivan, Ciprian Ivan și Alexandru Ivan. Acolo am evoluat, fascinată, în tainele picturii. Ruxandra Ivan este o prezență distinsă și caldă, o profesoară generoasă, care dăruiește tot ceea ce cunoaște.

De asemenea, am participat la cursurile de acuarelă ale domnului arhitect și acuarelist Ovidiu Iovănel. Acuarela este o tehnică pe sufletul meu ce îmi creează o stare de bine, de liniște, de relaxare. Pictând în acuarelă, simt libertate.

În primăvara anului 2021 am avut onoarea de a deveni eleva renumitului pictor Popa Laurențiu, de la care am deprins tehnici noi în domeniul picturii, am exersat și am pictat natură statică, peisaje și alte teme date de domnul profesor.

Tuturor profesorilor și îndrumătorilor le mulțumesc din inimă și le port o caldă recunoștință.

Am participat la numeroase expoziții. Primele au fost organizate de către echipa Art  House  Bucharest, locul în care mă întorc mereu, cu drag. Expozițiile au continuat sub îndrumarea doamnei curator Țitrea Adina Moldova, o doamnă foarte amabilă. De asemenea, am avut ocazia să particip la expoziții organizate la instituții din Călărași (bibliotecă, muzeu) de doamna Amelia Dincă, pe care am cunoscut-o și am îndrăgit-o pentru blândețea și bunătatea de care dă dovadă.

Cele mai recente expoziții de artă plastică la care am participat anul acesta au fost organizate de către o doamnă dragă sufletului meu, Ingrid Stegaru, împreună cu ARHIVA DE ARTĂ. Sunt în scop caritabil, în beneficiul CRUCII ROȘII ROMÂNE. Aceste expoziții caritabile sunt: „Tablouri cu suflet” (la Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuși, în mai 2021), „România interbelică” (organizată împreună cu Teatrul Godot și Arhiva de Artă în incinta Palatului Bragadiru, iunie-iulie 2021) și „Portrete” (la Muzeul Național al Literaturii Române, iulie 2021). Luna aceasta, august 2021, am o expoziție în desfășurare sub îndrumarea și organizarea doamnei curator Țitrea Adina Moldova, se numește „Biennnal Madrid”, la Eka & Moor Art Gallery, la Madrid. Particip cu două lucrări.

    Tuturor organizatorilor le sunt recunoscătoare pentru eforturile dumnealor și îi apreciez pe fiecare în parte.

    – Care sunt temele preferate? Natură statică, portretul sau peisajul?

– Natura statică (flori, fructe, vase, obiecte) și peisajele urbane sunt preferatele mele – am avut ocazia să pictez un peisaj care este pe peretele unei case din Viena. Încet-încet picturile mele călătoresc și ele în afara granițelor, precum cele două tablouri de natură statică expuse la galeria din Madrid, luna aceasta.

 La portretistică, este necesar să mai studiez și să mai exersez. Ea presupune efort, exercițiu, răbdare, însă, în același timp, îmi oferă o satisfacție deosebită.Preferați lucrările pe dimensiuni mai mari, mai mici?

-Pictez pe orice dimensiune de pânză, depinde de tematică.

-Cel mai frecvent, pictez pe dimensiunile de 30/40 cm, 40/50 cm sau 70/50 cm.

– Ce ne puteți spune despre dumneavoastră dincolo de dimensiunea artistică?

–   Iubesc natura, îmi plac drumețiile, iar grădinăritul este și el foarte aproape de sufletul meu. Floarea mea preferată este plumeria (frangipani),  o floare intens parfumată și delicată.

    Îmi place de asemenea să citesc, să ascult muzică de calitate, mă atrag cristalele (flori de mină, cristale semiprețioase) – am chiar o colecție, iar în egală măsură îmi sunt aproape și uleiurile esențiale pure, terapeutice, pe care le studiez și le folosesc cu mult drag.

-Unde vă vedeți peste un deceniu?

    -În fața șevaletului, cu siguranță, dar cu multă bucurie aș ajuta copiii să pătrundă în tainele picturii. Îndrăznesc să visez măreț la o expoziție personală.

– Un gând pentru cititori acum vă rog

-Le promit cititorilor că voi studia în continuare cu aceeași pasiune, explorând diferite tehnici. Visez că emoțiile și gândurile mele ajung la sufletul privitorului, dezvăluindu-i o parte din ființa mea. De asemenea, le doresc cititorilor  și privitorilor mei să-și urmeze cel mai curajos vis și să continue să exploreze preocupările care le aduc împlinirea. Cu uimire, ar putea descoperi și dumnealor că artele plastice se numără printre acestea.

    În încheiere, îi mulțumesc mult domnului Aristotel Bunescu, deoarece mi-a dat ocazia și m-a invitat să împărtășesc aici o parte din viața mea și din pasiunile mele care mă animă, dintre care regina este pictura. Este o mare onoare și o mare bucurie să îl cunosc pe acest domn remarcabil.

-Mulțumesc.

Galerie de tablouri

Mister feminin Acrilice pe panza Tabloul aceasta s-a vândut în scop caritabil pentru a ajuta o fetiță cu cancer.M-am bucurat mult ca o pot ajuta .Tabloul a participat la expoziția „Eternul feminim”-Biblioteca din Călărași.

Valurilile … Acuarela,hartie de bumbac 100% Arches,dimensiune: 28/38 cm

Așteptarea…. Ulei pe panza,40/30 cm

Vaza cu flori Ulei pe pânza, 40/30cm Lucrarea aceasta a participat la prima mea expoziție în 2018

Alte lucrări de reală valoare semnate inconfundabil Csilla Bercsenyi

Acuarelă. Un drum care duce la lumină !
Acuarelă. Florile au atras întotdeauna.
Acuarelă. Unele flori se scutură, dar rămân în amintire mult timp …
Strada cu felinare, ulei pe pânză
Natură statică cu portocale. Acest tablou este preferatul celui care semnează rândurile de față…

Vă urăm mult succes în tot ceea ce faceți, în general, apoi în pictură, în mod special!

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s