Pe IOANA BELEJAN o fascinează pictura, iar pe noi ne fascinează arta sa

Doamna Ioana Belejan vă salută alături de o parte din lucrările sale

Mereu am admirat pictorii pentru tot ceea ce fac pe pânză, carton, pe lemn, sticlă, etc. Dar, ei erau mereu stingheriți în momentul în care îi scoteai din lumea armoniilor cromatice.

Doamna Ioana Belejan are marele avantaj datorat unei pregătiri cu profil economic, dar și foarte multe calități demonstrate deja în artele vizuale. Cu alte cuvinte, o excelentă îmbinare a realității cifrelor, cu realitatea culorilor.

A venit momentul să o cunoaștem:

-Vă rugăm să vă prezentați

-Bună ziua! Numele meu este Ioana Belejan, sunt născută în municipiul Arad, în anul 1979.  Sunt soție și mamă, iar de profesie … economist.  Sunt o fire comunicativă, deschisă spre noi provocări. Hobby-ul meu preferat este pictura, hobby care a devenit, de un an de zile, un mod de viață pentru mine deoarece aproape că nu există zi în care să nu pictez o floare, un moment sau un peisaj.  

-Pentru ce ați ales pictura și nu muzica, de exemplu?

-Iubesc muzica, iubesc artele în general. Am o chitară acasă – știu și unele acorduri deoarece am luat lecții de chitară. Uneori, împreună cu copii și cu prietenii susținem ”concerte” de excepție la noi acasă, însă, pictura este altceva. Pictura m-a fascinat dintotdeauna. Mă captivează culorile și modul în care acestea pot fi transpuse pe pânză. Cu ajutorul lor poți exprima sentimente, trăiri, emoții. O pictură reușită poate șterge, măcar pentru o clipă, tristețea din sufletul privitorului. Poate da speranță, iar mie îmi dă sentimentul de împlinire. În copilărie eram cea mai cuminte fetiță când părinții îmi puneau la îndemână câteva pensule, culori și hârtie. Uitau de mine ore în șir, până când le prezentam ultimele mele ”opere”. Pictura este modul în care pot să mă relaxez, în timp ce lucrez. Este modul în care pot arăta lumii peisaje și momente văzute de mine și transpuse cu ajutorul pensulei. 

– Care sunt temele preferate ? Natura statică, portretul, peisajul?

-Primele mele tablouri ilustrează flori. Ulterior am început să pictez peisaje  – la început mai simple, iar mai apoi tot mai complexe în funcție de solicitările pe care le-am avut. Prefer peisajele, însă îmi doresc ca în perioada următoare să realizez și portrete pe care în momentul de față de văd drept o provocare. 

– Preferați lucrările pe dimensiuni mai mari, mai mici, pânză sau alte materiale?

-Nu am preferințe. Am început cu pânze de mici dimensiuni, până când am primit provocarea să pictez o pânză de 120 cm/80 cm. Am avut mici emoții însă tabloul s-a bucurat de numeroase aprecieri, fapt care m-a determinat să pictez și pânze mari. Mai mult decât atât vă mărturisesc că nu pictez doar pânze. În copilărie am început cu blocul de desen apoi am continuat cu pereții interiori ai casei mele. Am fost foarte mulțumită de noul design al încăperilor fapt care, practic, mi-a dat încredere în talentul meu. Atunci am început să aștern culorile pe pânză. Mai apoi am continuat cu lemnul, farfurii și diferite alte obiecte. Artele plastice pot fi în permanență în jurul nostru înfrumusețând pereți, dar și obiecte pe care le folosim zi de zi. Pictez atât în acrilic cât și în ulei, în funcție de obiectul pictat, dar și de solicitările celor care doresc să aibă acasă o lucrare pictată de mine.

– Ce ne puteți spune despre dumneavoastră, dincolo de dimensiunea artistică?

-Cum vă spuneam la început – sunt fiică, soră, soție și mamă. Am o familie frumoasă de care sunt mândră în fiecare zi. Sunt de profesie economist și îmi petrec opt ore pe zi ”aliniind” cifrele! Este o ocupație care îmi place și pe care o practic de la finalizarea studiilor de specialitate.

În paralel cu locul de muncă îmi dedic cât mai mult timp pentru activități în familie, pentru întâlniri cu prietenii. Sunt o fire deschisă și comunicativă care găsește bucurie în orice activitate. Îmi împart timpul astfel încât să pot să fac și ceea ce îmi place – să pictez, să desenez sau să cânt.

– Unde vă vedeți peste 10 ani ?

-Trebuie să vă mărturisesc că sunt autodidactă în tot ceea ce am realizat până acum în materie de pictură! Am început anul trecut, în septembrie, să pictez pe pânză și de atunci pictez cu pasiune și bucurie. Tocmai de aceea, împreună cu familia, am decis ca din toamna acestui an – care apropos, bate la ușă – să urmez un curs de pictură pentru a mă perfecționa în ceea ce privește tehnica. Cred că absolvirea acestui curs va aduce un plus valoare atât pentru mine, cât și pentru picturile mele. Îmi doresc ca peste zece ani, să fiu aceeași tânără încrezătoare, plină de viață, sănătoasă, să am aceeași pasiune pentru artă și să pot veni în fața dumneavoastră cu un istoric bogat în expoziții personale și cu lucrări de calitate care să bucure privirile iubitorilor de frumos.

– Vă mulțumim. La final, vă rugăm să transmiteți câteva cuvinte oamenilor care vă urmăresc în spațiul virtual și au remarcat picturile semnate de dumneavoastră.

-Vă mulțumesc oameni frumoși! Voi sunteți cei care mi-ați dat curaj și m-ați făcut să cred în talentul meu! Datorită vouă, a celor care v-ați dorit să aveți acasă o lucrare semnată de mine, îmi doresc astăzi să mă perfecționez în arte plastice să pot să vă ofer cele mai frumoase tablouri care să vă însenineze chipul și casa!

-Vă mulțumesc frumos.

Aici se termină dialogul nostru în care am aflat multe lucruri interesante.

GALERIE DE LUCRĂRI SEMNATE INCONFUNRABIL IOANA B

Observați un drum de ape și prin vigetația bogată. Este drumul care duce în anii viitori marcați de expoziții și trepte urcate de protagonista noastră spre afirmare.

Foarte frumos! Felicitări neformale! Urăm succes artistei și numai bine familiei Belejan!

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s