ATRACȚIE – O EXPOZIȚIE – EVENIMENT LA SINAIA, AUTOR VALOROSUL PICTOR TUDOR GAFTON

În imagine, pictorul Tudor Gafton și curatorul expoziției Costin Dumitru – Art Curator la Centrul Internațional de Expoziții Cazino Sinaia și Muzeul Peleș

Expoziția de pictură ”Atracție” de la Castelul Știrbey din Sinaia încearcă să transpună privitorul într-o lume deschisă de cadrul lucrărilor prezentate; lume frumoasă, intensă, atinsă de lumină magică, care intrigă, pune întrebări și oferă răspunsuri. Compoziția și culoarea vor să atragă ochiul și să deschidă un acces direct la mesajele intenționate de autor.

Expoziția include 15 lucrări ale pictorului Tudor Gafton, cele mai multe realizate în cursul 2021.

Curatorul expoziției este Costin Dumitru – Art Curator la Centrul Internațional de Expoziții Cazino Sinaia și Muzeul Peleș.

Vernisajul expoziției a avut loc pe data dec 23 septembrie.

Din discursul autorului rememorăm cu plăcere câteva cuvinte: ”Petru cei care nu mă cunosc atât de bine – deși am fost dintotdeauna pasionat de pictură și am produs lucrări încă din anii 80, am reușit să-mi fac timp pentru a crea un portofoliu relevant abia în anul 2018 atunci când m-am retras pentru un timp din activitatea de petrolist…. Am devenit membru al Asociației Artiștilor Plastici din București (AAPB) în 2019, iar în 2020 am avut primele expoziții personale, inclusiv cea de la Centrul Cultural Aurel Stroe din Bușteni. Am participat la numeroase expoziții colective în țară și străinătate. Am intitulat aceasta expoziție ”Atracție” gândindu-mă la ce încerc să realizez atunci când îmi aleg subiectele, compoziția, paleta – încerc să atrag privitorul într-o lume deschisă de cadrul lucrărilor mele. Aceasta lume se vrea frumoasă, intensă, care intrigă, pune întrebări și oferă răspunsuri.

La un eveniment cultural organizat de D-l Aristotel Bunescu la Breaza, un student la regie mi-a spus că orice regizor și-ar dori un filmul sau un cadru precum cel din lucrarea ”Pasajul”. Cred că este comentariul pe care îl apreciez cel mai mult deoarece îmi confirma că cel puțin câteva din lucrările mele și-au atins scopul. Picturi celebre precum ”Lanul de Grâu cu Ciori” a lui Van Gogh, ”Filmul la New York” a lui Edward Hopper sau ”Băiat in Albastru” a lui Thomas Gainsborough au fost inspirate pentru filme ca Dreams a lui Akira Kurosawa, Shirley –Visions of Reality a lui Gustav Deutsch și Django Unchained a lui Tarantino…..Mi se pare extraordinar ca un tablou să poată să susțină o poveste, o lume, care poate fi transpusă într-un film.

Revenind la pictori, trei dintre favoriții mei sunt Valentin Serov , Mikhail Nesterov și Andrew Wyeth care au reușit să redea o realitate sinceră, concentrată, atinsă de simbolism și magic.

Andrew Wyeth spunea că este absolut încântat să vadă că in majoritatea scrisorilor primite de la fani, oamenii nu se referă prea mult la o lucrare, ci își povestesc viața….Și tot Wyeth aprecia foarte mult un pasaj din Hamlet în care li se spune personajelor să nu-și piardă rațiunea, să nu exagereze și să pună din când în când o oglindă în fața realității …

Desi nu voi putea niciodată să ajung la tehnica lui Serov, compoziția lui Nesterov sau puterea de sumarizare a lui Wyeth, voi încerca să-i fac pe privitorii lucrărilor mele să redescopere lumea ce ne înconjoară, să vadă și să simtă lumina și magicul fără a pierde contactul cu realitatea.

Sper să ne împrietenim privind lucrările mele….”

Evident că ne împrietenim. Mai mult, vă admirăm.

Expoziție deschisă până la 7 noiembrie 2021 .

GALERIE DE IMAGINI

După cum se vede, drumul spre notorietate este drept și scurt în cazul domnului Tudor Gafton!

Cu prețuire,

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s