După ce ne-a impresionat prin cărțile și cântecele sale, Doamna MARIANA DAVID dă marea lovitură și cu pictura în ac   

După ce ne-a impresionat prin cărțile și cântecele sale, Doamna MARIANA DAVID dă marea lovitură și cu pictura în ac   

Mă uit la calendar și văd că Luna Cadourilor – decembrie – se apropie cu pași repezi de fiecare dintre noi. Dar, eu personal, am și primit un cadou special.

Este vorba de personalitatea diamantină a doamnei Mariana David. Folosesc acest cuvânt – diamantin – din mai multe motive.

Primul este valoarea dovedită în timp. Al doilea este descoperirea unor noi și noi fațete ale personalității sale. În al treilea rând este strălucirea. În al patrulea rând este raritatea unui asemenea om. Mai sunt încă cel puțin 10 rațiuni, dar dacă le scriu pe toate, se termină articolul, iar eu nici nu am apucat să intru bine în subiect.

Personal, am fost impresionat mai întâi de volumele – cinci al număr – și spectacolele  la care am ajuns prin intermediul prietenilor Steluța și Mihai Bogatu.

Mariana, Steluța, Mihai

Apoi am descoperit uimit că Mari David, așa cu îi spun cei mai apropiați, are și alte virtuți. În cadrul unor evenimente de artă plastică am introdus în program prezentarea unor elemente populare realizate de artistă, spre exemplu o serie de fote memorabile.

Acum câteva zile aflu de o nouă ispravă artistică a Marianei David. O copleșitoare colecție de lucrări reunite sub titulatura insolită de ,, pictură cu acul”. Tot așa, sunt mai multe unghiuri din care pot fi admirate.

În primul rând, migala lucrului, tehnica în sine de realizare. Durează foarte mult și solicită artistul autor. Păi una este să arunci la propriu culorile pe carton – sunt și altfel de ,, creatori” – iar rezultatul apare în 10 secunde. Și alta este să mergi cu acul printre fire, să descoși, iar să coși până iese ce ți-ai propus.

În al doilea rând, este valoarea artistic a rezultatului.

În al trelea rând sunt textele Marianei David care însoțesc fiecare exponat. Cuvinte ce reamintesc de valoarea sa scriitoricească. Și așa mai departe.

Dar, cred că deja am scris prea mult pentru o biată introducere, iar dumenavoastră sunteți, în mod justificat, nerăbdători să vedeți despre ce este vorba.

Atenție mărită, începem:

Pentru început, câteva cuvinte lămuritoare din partea autorului:

Cele 12 obiecte executate în punct tradițional (cruciuliță sau muscă) au ca sursă de inspirație păretarele, care împodobeau zidurile văruite ale caselor din satele românești. Motivele populare sunt redate simplu, fără exagerare sau ”alunecare” în sfera existențialismului, cu ajutorul geometriei florale.

         În perioada 1976-1979 am absolvit cursurile Școlii Populare de artă, clasa ”pictură„. N-am avut niciodată atât de mult timp la dispoziție cât să încep lucrări de mari dimensiuni. Anul 2020 ne-a adus, printre altele, timp. Cred că l-am folosit eficient. Când am ieșit la pensie, mi-am propus să scriu. Îmi era cel mai la îndemână, fiind absolventă de filologie. Am publicat până acum cinci cărți. Toate, mai ales cea de proză scurtă, mi-au reamintit ce reconfortant e să construiești imagini. Pictura în ac. Singurul risc e acela că te poate ”fura” culoarea. Un dezechilibru cromatic este, până la un punct, sugestiv. În seria de față, am adus în casă câmpul, florile, ramurile, spicele de grâu sau păsările. Sper să vă bucure ochiul și sufletul!

PĂUN

Spirala galbenă ar fi trebuit să fie elementul principal al lucrării. Am ales partea superioara a pânzei pentru acest simbol al vieții, accentuând cromatic silueta întunecată a unei păsări cu aripa străvezie, neformată, încremenită, parcă, într-un anume stadiu de evoluție. Ansamblul ar putea sugera privitorului viața, cu împlinirile și neîmplinirile ei. Un zbor schițat, un traseu prestabilit!

FLOAREA PÂINII

Mănunchiul adunat, în joacă, de pe câmpul abia secerat, pune pe același plan spicul de grâu și floarea pâinii. Celelalte elemente sunt doar schițate, pentru a nu umbri ideea de pâine (viață). Ramurile­­ trimit cu gândul la răscruci. De fapt, la repetabile alegeri.

GRÂU

Imaginea reală a unui lan de grâu e, uneori, atât de îndepartată în timp și spațiu, încât, spicele apar esențializate, până la aparența unor case. Din această perspectivă, câmpul se transformă într-un sat, cu pomi, poteci și vise

PĂSĂRI GRÂU

Totdeauna vor fi păsări care să culeagă boabele căzute. Nu pot fi despărțite de spic și floarea pâinii. Fac legătura între pământ și cer. Aripa lor e grâu și floare totodată.

ARCADE FLORALE

Lucrarea se integrează tripticului ”grâne” și, reunind spicul, floarea pâinii și jumătățile cununii – arcadele, semnifică viața. Mai mult, continuitatea.

SECERIȘ

Așa ar putea arăta un câmp după ce s-a adunat grâul. Ca un spațiu în care oamenii pregătesc noua recoltă. Plante puține! Doar buruienile sunt vii! Frumoase drumuri despart câmpul de câmp și câmpia de câmpie!

LUPTA DE PE CER

Lucrarea nu e o icoană. Nu are elemente din arta bizantină. Poate fi lupta cu un balaur. Poate fi o pasăre preistorică. Sau un cal înaripat. Sigur este o lance. Un zbor. Este fragment de viață. Dorința noastră de a depăși limitele – odgoanele cerului.

PANDEMIE

Poate fi văzută și așa!

Nu seamănă?

Oricum ar fi, are culori reci!

FLACĂRA VIEȚII

Din cenușă se naște viața. Și din umbre. Informația subtilă, sub formă de floare, sau cruce, sau creangă aproape uscată ridică și menține flacăra vieții. Dăinuire. În culori preponderant reci.

MUGURI CU FRUNZĂ

Frunzele toamnei adăpostesc mugurii care n-au apucat să crească. Lucrarea s-ar fi putut numi ”Maternitate”. Verdele n-a dispărut. Crengile n-au înghețat. Armonie cromatică.

BUCHET CU SPICE VII

Dantela gri a acestui buchet deformat de ani aduce cu sine tristețe. Buchet fără flori, fără culoare, despodobit de frunze, aparent inutil Cele trei spice coapte duc mai departe ideea de viață.

FLORI IN VÂNT

Aceste flori par suspendate în aer. Plutesc. Ignoră crengile, știind că pot străluci prin ele însele. Fragilitatea e dominanta acestei lucrări, trecând în planul al doilea timpul.

Petalele cresc sau se ofilesc? 

Aici se termină cuvintele și imaginile oferite de Mariana David.

O parte din cărțile sale
Imagine care nu mai are nevoie de cuvinte și calificative. Este deasupra lor

Mă întreb, pe bună dreptate, când mă va chema la o expoziție de …sculptură, la premierea unei piese de teatru, la o expoziție de fotografie, ori la un film? Toate purtând semnătura Mariana David. Nu exagerez, mă gândesc doar la domeniile artistice unde mai are de manifestat talentul său polivalent. Un talent în interiorul uni diamant strălucitor, valoros, cu multe fațete, o piartă foarte rară.

Un admirator,

Aristotel Bunescu  

 

 

 

Publicitate

Un gând despre „După ce ne-a impresionat prin cărțile și cântecele sale, Doamna MARIANA DAVID dă marea lovitură și cu pictura în ac   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s