Doamna VICTORIA ȚAPU, un pictor de mare talent, vă invită în universul culorilor sale

Un zîmbet care vă va aduce lumină. Dacă citiți rândurile următoare și veți admira minunatele tablouri semnate de doamna Victoria Țapu

Doamnelor și domnilor,

Mă grăbesc să aduc în centrul atenției dumneavoastră un om special. Sigur, am mai prezentati oameni dedicați picturii. Unii talentați, alții doar muncitori, alți mai delăsători, ca să rimeze.

Dar azi, 2 brumar, anul de gație 2021, protagonista este nu numai un om de talent autentic. Este vorba despre o determinare puternică de a ajunge la ce este frumos, sensibil, curat, luminos, strălucitor.

Vă dau un singur exemplu din numeroasele sale lucrări făcute într-o perioadă foarte scurtă de timp. De la debutul crizei sanitare. Pictori cu lucrări frumoase am mai văzut, dar să ai răbdarea de a face Mona Lisa cu fir țesut, în tehnica goblenului, să mă iertați asta este ceva …un eveniment care mă emoționează peste măsură.

Iată lucrarea despre care este vorba acum:

Dar, cine este la urma urmei autorul ? Să îl cunoaștem:

Intă în lumina reflectoarelor doamna VICTORIA ȚAPU!

-Salutare!

Aș începe cu un citat de-al marelui Vincent Van Gogh: ,,Eu îmi visez picturile, iar apoi îmi pictez visele

Așadar sunt o visătoare, ca de fapt mai toți artiștii din toate domeniile.

Și ce-am fi dacă n-am avea visuri, imaginație? Am pierde clipe prețioase din viață…pierduți în stresul de

zi cu zi, în rutina cotidiană, în aglomerația și graba vieții. Am fi doar niște roboți.

Toți ar trebui să punem din când în când frână rutinei , să ne oprim , să citim o poezie, să privim o pictură, să privim natura, să ascultăm ciripitul unei păsări, să ascultăm muzică sau , pur și simplu să spunem un cuvânt de mulțumire Divinității…

Și atunci simți cum …îți încarci bateriile…;.

Asta simt eu când pictez…Acolo , în față șevaletului , pierd noțiunea de timp și spațiu…rutina se pierde…și mă simt copilul de demult care se bucură de orice și nu are nici o grijă.

Mă simt deosebit de onorată pentru invitația de a da acest interviu, mai ales că sunt un pictor amator, dar cu dragoste mare pentru frumos, pentru culoare.

Să încep cu prezentarea mea. Numele meu este Victoria Țapu, sunt o ardeleancă get beget, născută în frumosul oraș Sibiu, la data de 12.06.1963.

Sunt licențiată în Științe Juridice și Administrative și am un Master în Administrație Publică Europeană.

-Pentru ce pictura?

-Cum am descoperit dragostea pentru pictură?

Cândva, în clasele primare am câștigat locul I la un concurs de desen și pictură și părinții mei au hotărât

să mă mute la Liceul de Artă din Sibiu. Așadar , Școala generală am terminat-o acolo.

Odată cu liceul, pașii mei s-au îndreptat în altă direcție, fiindcă era greu în perioada respectivă să trăiești și să câștigi de pe urma picturii.

Artă a rămas închisă într-un …sertar… al sufletului meu, dar pe care l-am redeschis în perioada de începere a pandemiei când am redescoperit plăcerea de a picta.

Până acum am participat la câteva festivaluri și am câștigat Mențiune la Festivalul de Arte (Festival 4 Arts) Câmpina 2020 și am o diplomă de participare la Concursul Internațional de Arte Plastice și Literatură ,,Martha Bibescu” 2021.

-Pentru ce pictură și nu muzică?

-Îmi place foarte mult muzica, s-o ascult, dar nu știu să cant.

Însă ea este prezentă , acolo, în fundal, în orele când sunt în față șevaletului.

Dragostea pentru artă, tainele creației, istoria artelor , mi-au fost insuflate de minunații profesori de la Liceul de Artă din Sibiu.

Acolo am învățat să modelez lutul, să desenez în cărbune, să găsesc în amestecul de culori nuanțe care să placă ochiului și pe care ,,mama natură” ni le oferă din plin.

– Teme preferate?

-Nu am o temă preferată. Pictez în funcție de inspirație, de amintirile întipărite în minte din locurile pe unde mă poartă pașii.

Îmi plac peisajele în culori vii, vibrante care să dea o stare de bine privitorului. Asta vine și din faptul că sunt o fire optimistă și asta se transpune în lucrările mele.

În lucrările de natură statică îmi place să redau gingășia florilor, frunzelor, să adaug un pic de vibrație lucrurilor.

Dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că-mi place cel mai mult să pictez portrete.

La portrete îmi forțez limitele și încerc să le depășesc. Aici , dacă dai greș cu un mic detaliu, totul se schimbă și , câteodată, lucrezi mult să prinzi acel detaliu. Altă dată îmi iasă din prima…cred că depinde și de starea de spirit.

– Preferați dimensiunile mari , ori cele mai mici?

– Nu am încercat încă lucrări foarte mari. Prefer lucrările de dimensiune medie: 30/40, 40/40.

– Ce tehnică folosiți?

– Lucrez în culori acrilice, dar și cu cele pe baza de ulei. Culorile acrilice le poți combină mai ușor, dar la cele pe baza de ulei trebuie să aștepți uscarea că să schimbi ceva, însă poți reda nunațe mai vibrante. Am încercat și tehnică mixtă. Experimentez! Acum , cu tehnologia avansată, poți găsi o sumedenie de tutoriale pe internet care explică tehnicile de desen, de pictură. Sunt chiar de folos și ai de învățat de la cele făcute de pictori consacrați.

– Ce pictori preferați?

-Îmi plac mult lucrările marilor artiști. Sunt fascinată de albastrul lui Vincent van Gogh. Am și încercat o reproducere după ,,Starry Night”. Îmi place apoi arta cubistă a lui Picasso și am câteva picturi în stilul cubist. Îmi plac și picturile lui Monet…are atâta culoare în ele, de parcă ai vrea să fii acolo…să faci parte din ele…

De asemenea , este fascinantă Școală Rusească de Pictură. Vladimir Volegov sau Konstantin Razumov sunt artiști care reușesc să redea gingășia femeii în picturile lor.

Am cochetat o perioada și cu goblenul. Am o lucrare dragă – Mona Lisa , reproducere după capodoperă lui Leonardo da Vinci.

Sper că , prin lucrările mele, să transmit măcar o fărâmă din starea de bine pe care o simt eu când privesc lucrările marilor maeștrii.

– Unde vă vedeți peste un deceniu?

-Nu mă gândesc la viitorul îndepărtat.

Încerc să trăiesc cu optimism fiecare moment al vieții. Să nu uităm că din bucuriile mici se naște fericirea. ,,Carpe diem, quam minimum credula postero” (Trăiește clipă de azi și fii cât mai puțin încrezător în ziua de mâine)

Aș adaugă – trăiește fiecare clipă în armonie cu tine, cu cei din jur și cu Divinitatea.

– Ce le transmiteți oamenilor care vă admiră în spațiul virtual?

-Ce le transmit oamenilor? Să se bucure de viață, să trăiască intens fiecare moment și , în permanentă, să se înconjoare de frumos. Și le mulțumesc pentru aprecierile la adresa picturilor mele. Înseamnă că am adus un pic de lumina în sufletul lor și datorită lor mi-am construit încrederea în mine, m-au ambiționat să pictez în continuare, să mă perfecționez ca prin lucrările mele să le aduc o mică bucurie pe chip în această lume zbuciumată.

De asemenea, mulțumesc și pentru critici și sfaturi de la maeștrii în domeniu . Mi-au fost și îmi sunt încontinuare de folos pentru perfecționarea continuă de care e nevoie în artă. Aș încheia cu un citat de la Albert Einstein: ,,Sunt două feluri de a-ți trăi viață. Unul: de a crede că nu există miracole. Doi: de a crede că totul este un miracol”.

Mulțumesc

Eu vă mulțumesc mult pentru dialog.

GALERIE DE IMAGINI

Autoportret
Sora mea – Anca
Mama natura
Încătușare
Natură statică cu fructe
Flori de toamnă
Grădina mea secretă
Cu una din diplomele sale. Un element din palmaresul care va crește considerabil în umrătoarele luni.

Acum, mărturisesc un vis. Vreau să ajung în grădina secretă și să stăm de povești în mijlocul florilor înmiresmate. Cu o limonadă în față.

Urăm pictoriței multă sănătate, spor la lucru. După cum se vede ușor, e pusă pe fapte mari. Sperăm ca în viitorul apropiat să vedem și alte lucrări ale sale, Ne vom grăbi se le aducem în atenția dumneavoastră. Să nu mă bucur singur.

Semnează pentru conformitate, un admirator …

Aristotel Bunescu

Publicitate

Un gând despre „Doamna VICTORIA ȚAPU, un pictor de mare talent, vă invită în universul culorilor sale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s