Mare iubitoare a artei de calitate, Doamna AURICA  STĂNOIU declară: ,,Muzica este viața mea”

Putem începe stimați cititori. Doamna Aurica Stănoiu a pus unul dintre superbele sale costume populare și dă drumul la poveste prin intermediul glasului său armonios. Cântă superb și vorbeste emoționant.

Agenția de Presă Culturală a publicat pe data de 3 noiembrie un articol despre Doamna Aurica Stănoiu, demers publicistic ce s-a bucurat de un uriaș succes în rândul cititorilor.

În urma acestui succes răsunător, am decis să revenim cu noi și noi întrebări despre viața frumoasă trăită de doamna Aurica Stănoiu în mijlocul comorilor sale  artistice de tot felul.

După dificila artă a goblenului, după pasiunea de a recita poezii memorabile, după dorința de a colecționa pictură de valoare, ulcioare ori valoroase costume populare, azi vă oferim șansa de a cunoaște o altă latură a acestui veritabil diamant strălucitor care este experiența sa culturală. Este vorba de pasiunea pentru cântecul popular autentic.

Începem cu o prezentare generală a sa pentru a vă reintroduce în atmosferă. Este until și pentru cititorii care nu au urmărit primul episod.

-Vă rugăm să vă prezentați.

-Mă numesc Aurica Stănoiu , am 64 de ani și sunt din Câmpulung Muscel .  De pământ sunt dintr-un sat din Moldova , dar , prin căsătorie , în 1982, am devenit musceleancă și iubesc la fel de mult plaiul muscelean ca și locurile unde am copilărit , în Moldova lu ‘ Ștefan

Încă din clasele primare, am fost îndrăgostită de poezie , cântecul popular și tot ce înseamnă arta , cultura și port tradițional românesc !

-Tema de astăzi este cântecul popular. Cum a început acest drum prin lumea muzicii?

-Despre călătoria în ,, lumea muzicii ” , voi spune că am început să cânt pe la vreo șapte , opt ani , când mă trimiteau parinții cu oile ! Apoi cântam pe ogor când am început să merg ,, la sapă ” și la școală , mai târziu , la serbările de sfârșit de an ! Recitam și cântam cu atâta ,, foc” încat , toți mă aplaudau !

-Care sunt interpreții preferați?

 -Interpreții mei preferați erau cei de muzică populară , Maria Lătărețu , Maria Ciobanu muzica pe care și acum o cânt cu drag !

– Zona folclorică pe care o prețuiți este ?

 -Zona cea mai îndrăgită a fost din totdeauna Oltenia , deși , moldoveanca din mine , o iubea și încă o iubește pe Sofia Vicoveanca , Maria Petraru Laura Lavric și pe marea doamnă a cântecului moldovenesc , îndrăgita Mioara Velicu ! Acum , din tânăra generație sunt îndrăgostită de vocea și repertorul Olguței Berbec , Narcisa Bălean si , să nu fac ,, discriminare ” Constantin Enceanu Petrică Matu Stoian și Valentin Samfira ! Când cânt , de obicei dimineața după ce-mi beau cafeluța , simt că mă încarc cu energie pozitivă pentru toata ziua ! Când se întâmpla să fiu răcită  sau răgușită trăiesc o ,, suferință dublă ” fiindcă muzica e viața mea !

-Aveți superbe costume populare în aparițiile dumneavoastră. Majoritatea se vede că sunt valoaroase prin vechimea lor de peste 100 de ani. Unele sunt lucrate cu fir metalic. De unde provin ele?

-Costumele populare le-am moștenit unele de la soacra mea -Filofteia Stănoiu- iar pe altele le-am achiziționat de pe la bătrânele satului ! Când eram copilă , tata-mi spunea câteodată , când cântam prin curte , ,, da , mai taci , că mă doare capul „! Deh , fiecare cu ce-l doare !!! Venind obosit de la ,, fabrică ” , nu prea mai avea chef de ,, lăutari „! S-apoi , cum spunea humuleșteanul nostru , marele povestitor , Ion Creangă ; ,, dacă-i cal să tragă / dacă-i copil să se joace „! Sau să cânte , de ce nu ?! ,, Nu știu alții cum sânt , dar eu , când mă gândesc la locul nașterii mele …” Mă opresc aici, nu vreau să devin nostalgică ! O zi bună tuturor !

– Dar puteți să deveniți și nostalgică, să vă emoționați. Ne mai emoționăm și noi de ceva frumos, de niște amintiri dragi. Vă muțumim frumos pentru tot. Multă sănătate dumneavoastră și familiei!

Pentru final, am rezervat o mare surpriză plăcută și o bucurie reală totodată. Doamna Aurica Stănoiu transmite mai departe aceste pasiuni pentru generațiile viitoare. Așa că nepoata sa a început deja sa cânte cu mare pasiune. Se numește Stănoi Rebeca Maria. Are 6 ani și 8 luni. Adorabilă! ,,Lumina ochilor mei” cum spune bunica.

Două ipostaze superbe cu Rebeca, adică ,, prințesa ” familiei. Este isteata , frumoasă și ambițioasă ca mama ei , Lavinia ,
Și Rebeca este îndrăgostită de portul popular !

Dacă va fi posibil, vom aștepta noi povești de ceastă dată despre nepoată, despre Lavinia, despre colecția de tablouri și multe altele. Sănătate tuturor cititorilor!

Un admirator, Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s