SANDA – GABRIELA TALABĂ vă invită în lumea minunată a armoniilor cromatice

Revenim, cu mare plăcere, la un artist special. Pe actele sale de identitate scrie așa SANDA – GABRIELA TALABĂ.

Trăiește cu mare intensitate o viață dedicată picturii. Nu numai picturii pe care o semnează, dar este implicată în mari proiecte care au un singur scop. Să aducă mai aproape de oameni frumusețea inegalabilă a culorilor.

În vizorul său se află toți oamenii, de la cei mai mici, cărora le pregătește surprize despre care veți afla în rândurile următoare, până la cei mai ,,înțelepți”. Ei găsesc aici un nesecat izvor de bucurii autentice.

Acestea sunt câteva rațiuni care ne-au determinat să vă oferim un nou interviu cu Sanda Gabriela Talabă 

-Care sunt pictorii români care vă plac mai mult?

-M-ați întrebat care sunt pictorii români care îmi plac mai mult. Pot spune că mă bucur că ați omis să precizați perioada clasică sau contemporana. Astfel pot vorbii și despre pictorii contemporani. În precedentul interviu am vorbit despre clasici. La capitolul contemporani am să vorbesc despre colegii mei și mă simt onorată că pot fi colega lor. Colegii mei din Vâlcea, din București și din toată țara. Am să evit să dau nume, deoarece ar însemna să fiu nedreaptă cu cei pe care nu îi amintesc aici. Sunt foarte mulți pictori ale căror lucrări îmi plac și le apreciez. Însă nefiind critic de artă, iar acesta fiind un interviu public, ar însemna să nedreptățesc, lucru pe care sunt departe de a mi-l dori. Toți cei care fac artă mai mult sau mai puțin valoroasă, o fac din pasiune. Fiecare își exprimă pasiunea pe măsura talentului și priceperii pe care le are la îndemână. Unii fac școală, alții cred că au talent nativ și nu le trebuie școală, însă toți se străduiesc în numele artei și personal cred că trebuie apreciat acest lucru. Din punctul meu de vedere, arta este expresia frumosului și a emoțiilor. Atâta timp cât oamenii își ocupă timpul sau își câștigă existența făcând artă, sunt de apreciat indiferent cât de valoroasă sau nu este arta lor. Așa că îmi rezerv dreptul de a-i aprecia pe toți cei care fac artă și ii cunosc personal sau din spațiul virtual și îi încurajez să continue, indiferent de ce cred unii sau alții. Pot apleca urechea însă la ce spune un critic de artă avizat, căci asemeni mie pot învăța multe. Arta este un domeniu în care înveți încontinuu, fără să poți spune vreodată că știi tot. Este de altfel ca și în viață. Ce m-ați întrebat și unde am ajuns.

-Dar dintre coloriștii străini, care vă impresionează mai mult?

-Cât despre pictorii străini, am mai spus că pe primul loc se situează rușii. Bineînțeles că fiecare cultură are artiștii ei și specificul ei. Îmi plac foarte mult și americanii, italienii, spaniolii și asiaticii. Japonezii au o acuarela foarte frumoasă. Adevărate capodopere. Iarăși americanii m-au surprins cu prospețimea, fluiditatea și lejeritatea care emană din lucrările lor. Luminoase, naturale, vaporoase. Într-adevăr în comparație cu rușii, a căror pictură, din punctul meu de vedere, este mai dramatică, pictură americană este mai ușoară, mai transparentă. Părerea îmi aparține în totalitate. Per ansamblu, toți artiști din lume îmi plac.

– Ce rol au muzeele, expozițiile, colecțiile de artă în educarea artistică a pictorilor?

– Pentru a învăța, pentru a înțelege, pentru a desăvârși cunoștințele în pictură, expozițiile sunt foarte importante și mai ales dacă în incursiunea prin expoziții și galerii de artă, întâlnești și oameni care să îți explice despre ceea ce privești. Eu personal am avut parte de oameni care au fost la locul potrivit în momentul potrivit, critici de artă, profesori de la care am învățat. Consider că învățatul este cheia succesului în viață. Al adevăratului succes. Cel trainic, de durată. Frumos este ca arta să iasă în strada. Să fie aproape de cât mai mulți oameni. Să fie cultivată. Personal mă bucur foarte mult atunci când văd arta dincoace de ușile muzeelor sau galeriilor de artă. Astfel oamenii au mai ușor acces la ea. Și pictură, este nevoie să fie adusă mai în prim plan, așa cum este muzica. Așa cum este cultivat auzul, să fie cultivat și ochiul.

Împreună cu o altă pictorița pe nume Manuela Deaconu, am înființat în Rm. Vâlcea un atelier de pictură. La atelierul nostru vin copilașii cu mare bucurie. În luna septembrie le-am organizat în parcul Zăvoi din Rm. Vâlcea o inedită expoziție, care, a fost o mare bucurie și pentru ei și pentru ceilalți copii. Am legat sfori de copaci. Am pus tablourile cu cârlige de rufe pe sfori sau le-am pus direct pe copaci și a fost un adevărat regal în natură.

Minunat cum se opreau copiii cât și părinții lor și admirau lucrările copiilor de la Atelierul nostru. Artă pe lângă încercarea de desăvârșire artistică mai înseamnă și bucurie. Aceasta bucurie este minunat să fie adusa cât mai aproape de oameni. Și da pe mine m-au ajutat foarte mult în cultivarea artistică expozițiile. Le ador, le iubesc, sorb din ochii cu nesaț fiecare lucrare și încerc să pătrund în sufletul fiecărei opere de artă. Să îi simt vibrația.

-Dacă un copil are înclinații spre pictură, ce trebuie să facă părinții? Să îl stimuleze pentru a avansa numai pe această cale, ori să îi sugereze și alte domenii artistice?

-Dacă un părinte vede la copilul lui înclinații artistice și dacă are posibilitate, să încerce să îi cultive talentul. Însă dacă copilul este pasionat de orice altceva în afară de artă să îl lase să își aleagă drumul, chiar dacă orgoliul părintesc își dorește un copil celebru. Artă se poate face doar din pasiune. Chiar dacă nu este talent, pasiunea hrănește și dezvoltata și talentul prin muncă. Astfel și copii și părinții sunt fericiți și împliniți.

-Ce vă doriți pentru finalul anului 2021 și anul 2022?

-Pentru sfârșitul anului și pentru toți anii care urmează îmi doresc tot ceea ce doresc tuturor oamenilor. Sănătate, înțelepciune, forța, binecuvântare divină, empatie, uniune și comuniune, altruism și omogenitate. Să fim din ce în ce mai puțin crispați și înverșunați. Să ne dorim binele aproapelui și atunci sigur și nouă ne este mult mai bine. Cam asta îmi doresc pentru mine. Tot ceea ce le doresc și celorlalți.Pentru că fiindu-le bine lor, îmi este bine și mie.

– Unde a ajuns cel mai departe o lucrare a dumneavoastră ?

– În toată activitatea mea de pictoriță am vândut peste 200 de tablouri. Unele au fost achiziționate de colecționari de artă, altele de prieteni apropiați, altele vândute pe internet pur și simplu. Astfel am tablouri vândute la Chișinău, Bavaria – Germania și Franța, undeva prin sudul Franței și în Paris. Mai am o lucrare într-o galerie de arta din Italia, la Roma. Am avut onoarea să fiu acceptata alături de alți artiști romani, cât și din toată lumea la o mega expoziție pentru Cartea Recordurilor. Vă mulțumesc încă odată pentru invitație!

– Cu mare plăcere.

Galerie de  tablouri.

Pentru început, o lucrare care se află la Roma în cadrul Galeriei Atelier Montez.

Cu roadele bogate ale toamne terminăm acest episod impresionant. Mulțumim din inimă artistei pentru tot ce a arătat și a spus. Sănătate tuturor! Să facă, mai departe, mari bucurii celor mici și celor mari prin intermediul incredibilei picturi.

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s