Antologia Personalităților: CORNELIA DORINA OCOLICEANU, un om special: inventator, muzician, dansator, actor, pictor

Distinsa doamnă Ocoliceanu

Doamnelor și Domnilor,

Mă grăbesc tare să vă prezint un om special, care are multe calități, așa cum are un diamant mai multe laturi.

Este inginer, inventator, muzician, dansator, actor, dar eu am descoperit și latura de creator de imagini. Și nu cu o tehnică obișnuită, ci una mai puțin folosită – pictura din coajă de ou.

Dar, să începem cu începutul și să facem prezentările.

-Vă rugăm să spuneți cititorilor cine sunteți?

-Mă numesc Ocoliceanu Cornelia Dorina, m-am născut în Timișoara acum 67 de ani, acum locuiesc în Covaci, localitate la 6 km de oraș. De profesie am fost inginer constructor hidrotehnician, dar am lucrat în proiectări 40 de ani,  și am la activ mii de case, hale, poduri rulante, macarale, mașini de haldă și chiar două inovații: una la Centrala de la Cernavodă  – un pod rulant special și una la Barajul de Oțelul Roșu – un disipator de energie la deversare barajului – o noutate în țară la acea vreme și care este obiect de studiu acum la Facultatea de hidrotehnica.

– Impresionant, trecem acum la domeniile artistice?

– Da. Mi-a plăcut de copil cam tot ce înseamnă arta și am avut părinți care m-au încurajat la tot ce am vrut să fac. Am studiat vioara de la 5 ani și am intrat cu dispersă de vârstă la Școala populară de artă pe care după 5 ani am absolvit-o cu brio. Am cântat în Orchestra de muzica populară a Palatului Copiilor, unde am activat și în formația de dansuri populare. În școala generală am fost solista corului de copii și în liceu am făcut parte din Trupa de teatru de tineret a orașului Timișoara unde am jucat Doroty din Vrăjitorul din Oz și Mariana din Elevul din banca a doua.

Am ieșit la pensie și am realizat că am mai mult timp liber și mi-am dorit un hobby pentru umplerea lui, și așa m-am apucat să pictez. De ce să pictez pentru că mi-a plăcut mereu culoarea și ce pot să spun prin culoare.

La vârsta școlii primare aveam mereu desene în acuarelă la expozițiile școlare și în această perioadă am cunoscut o doamnă cu studii la Sorbona care m-a invitat la ea și m-a impresionat ce frumos picta. Pentru că îi țineam companie, a fost amabilă și mi-a dăruit mai multe tablouri. Ea  mi-a vorbit de arta de a picta de anumite texturi, și în special coaja de ou și se pare ce nu este ceva chiar așa de nou.

Acum  20 de ani am căutat dacă cineva mai face acest lucru la noi în țară și am găsit o singură pictură pe coaja de ou în mărime de 8 x16 cm cât o vedere făcută de cineva de la Cluj și așa am început să pun culoare pe planșe pe care am lipit coaja de ou și mai nou nisip.

Am început să pictez și am făcut primele picturi acum  20 de ani începând cu ușa biroului, apoi ușa de la baie și apoi am început pe simple cartoane de pfl pe care am lipit coaja de ou și mi s-a părut o textură specială ce arată ca și cum ar fi executate prin secolele 14-15 deoarece textura făcută prin strivirea la lipire a cojii de ou se obține un mozaic frumos în relief.

Eu  nu pictez flori și peisaje. De ce ? Deoarece am pictat o floare super de frumoasa din balcon, unde este și actualul meu atelier și a murit floarea ca și cum i-aș fi pus sufletul în culoarea tabloului.

-Regret acest episod, dar eu vreau să vă încurajez să reveniți la universul floral. Aici este o bogăție de culori și dimensiuni care sigur vor oferi un cadru generos pentru demonstrarea talentului dumneavoastră real. Dar, să revenim…

 -Încerc ca în fiecare tablou pe care-l fac să pun un gând, o idee sau o interpretare proprie la ceva ce mi-a plăcut când am văzut.

Pe Facebook am postat târziu și am văzut că sunt persoane care apreciază ceea ce fac eu și am fost primită în multe grupuri ce promovează arta culorii, lucru ce m-a încurajat să continui. Soțul meu este cel ce mă susține mereu, îmi cumpără planșe, culori și mă promovează pe Facebook.

-Vă rog insistent să salutați soțul din partea redacției noastre. Să îl felicitați pentru tot ce a făcut și face pentru dumneavoastră. De fapt pentru noi iubitorii de artă, în ultimă instanță, deoarece noi admirăm lucrările dumneavoastră.

-Anul trecut am participat on line la o expoziția internațională »Leon Art International Group » cu 3 picturi, a fost aleasa  pictura « Pace interioară » pe textură coaja de ou, să fie prezentată și am primit o diploma de excelență artistică, pentru care am fost foarte fericită.

Anul acesta m-au invitat direct să particip și au ales tabloul « Lacrimi » pe textură de nisip  pentru a fi prezentată în expoziția internațională  « Leon Art International Group»., și mi-au cerut acceptul de a fi expusă în Muzeul de artă din Ecuador.

-Grozav, iată până unde au ajuns lucrările dumneavoastră… Ecuador.

-Am peste o sută de tablouri și ce îmi doresc cel mai mult este să le prezint oamenilor, să le expun  și sa le aflu părerile despre  ceea ce prezint în ele  și poate și să-mi recuperez din investiție.  

-Felicitări, foarte frumos. Vă dorim din suflet să vă îndepliniți toate dorințele. Să vadă cât mai multă lume lucrările dumneavoastră și sigur să vă recuperați investițiile. Acum, poftiți la…

GALERIE DE ARTĂ

Ca o concluzie. Un om polivalent, cu multe talente reale. Coaja de ou este semnul unei noi vieți. Tot așa, ne apropiem de coaja de ou pentru a vedea o nouă operă de artă.

Am început cu un diamant. Terminăm tot cu el. Așa este personalitatea descoperită și pe care am încercat să o aducem în centrul atenției, cu multe fațete, precum o piatră prețioasă…

Semnează un admirator, Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s