Antologia Pictorilor/ MĂLINA PREOTEASA: ,,Arta vibrează frumos în sufletele oamenilor”

Mălina Preoteasca și universuul său inegalabil. Abia așteptăm expoziția cu numărul 2…

Zorii zilei de 15 martie, 2022. A intrat în istorie prima jumătate a lunii martie. Mai așteptăm încă, avem răbdare, să se mai încălzească puțin afară pentru a ne dezmorții făpturile. În schimb sufletul….Sufletul este deja cald. El este mulțumit, peste măsură, de tot ceea ce a văzut la o expoziție aparte de pictură. Astăzi avem marea bucurie să vă aducem în centrul atenției un creator special, cel care semnează tablourile…

-Pentru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Numele meu este Mălina, sunt absolventă de studii juridice și în prezent lucrez în domeniul comunicării și relațiilor publice din sfera culturii. Însă, ceea ce mă definește poate cel mai bine sunt rădăcinile solide în viața satului autentic românesc, unde m-am născut și am crescut, și care m-a învățat sensibilitatea, înclinația spre natură și frumos, respectul față de aproape. Pentru mine, satul autentic românesc în sine este o formă de artă. Din anul 2020 sunt membră în Asociația Artiștilor Plastici din București.

-Despre expoziția de la Operă. Câte lucrări sunt, ce tehnici folosiți ? Cum vă simțiți ca artist care a reușit să expună într-o locație celebră cum este Opera Română ?

-Într-adevăr, prima mea expoziție personală a avut loc la Opera Națională București, în perioada 9 – 14 martie, fiind intitulată „Golden Ratio”. Colecția a inclus 13 lucrări de dimensiuni mari, realizate atât în ulei, cât și în mediu acrilic, care au adus în prin plan tema feminității și a armoniei om – natură. Am folosit mult simetriile, decupajele, simbolurile.

După numeroase respingeri în privința sălilor de expunere, răspunsul pozitiv al Operei Naționale București a fost neașteptat, de necrezut. Am simțit că mi se deschide o ușă acum, la început de drum, pentru care voi fi mereu recunoscătoare. Este foarte important, mai ales în domeniul artelor, acest fel de susținere.

– Cum a fost anul 2021, legat de arta dumneavoastră?

-În ceea ce privește arta mea, 2021 a fost un an de construcție, în care am armonizat relația dintre job – viață personală – pictură. A cerut sacrificii și investiții, m-a provocat și m-a maturizat, dar simt și sper că am luat deciziile bune.

-Ce visați pentru anul artistic 2022, dar și pentru următorii ani?

-Pentru viitorul apropiat și mediu îmi doresc să învăț, să evoluez, să cresc. Îmi observ limitele artistice, mă frustrează, uneori mă complexează, imaginația îmi este mult mai dezvoltata decât mâna, dar în același timp sunt și motivată să evoluez. În momentul de față, simt că nu mai pot da înapoi și sper să nu fiu nevoită să o fac; o viață fără pictură nu mai este o variantă.

-Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Lumea mea este conectata atât cu lumea artei, cat si cu lumea în general. Cred că toți suntem conectați și că nu există “lumea noastră” fără lumea din exterior. În ceea ce privește arta, mi-ar plăcea să văd o mai mare deschidere spre consum. Aș vrea să educăm copiii în spiritul artei, să privim arta ca pe un element util în viața noastră. Ar fi benefic nu doar pentru artiști, dar pentru consumatori de asemenea, fiindcă arta are acest efect inexplicabil de a trezi emoții, de a vibra frumos în sufletele oamenilor, de a ne încălzi inimile și de a ne face pe toți mai sensibili, mai buni, mai în acord cu noi înșine, iar lumea are nevoie de o versiune a noastră mai bună, mai puțin robotizată, mai umană.

-Mulțumim frumos pentru răspunsuri. Acum să vedem și punctul de vedere al criticii de specialitate. Dăm cuvântul, prin urmare, distinsei doamne Roxana Păsculescu, critic de artă, realizatorul emisiunilor de artă vizuală de la Radio România Cultural, cea care a susținut prezentarea artistei noastre la elegantul vernisaj de la Operă.

„Golden Ratio” (martie 2022) se intitulează prima expoziție personală a Mălinei Preoteasa găzduită de Opera Națională București. Restrânsă, expoziția are un caracter unitar, dat în principal, de relația cu natura pe care creatoarea o afirmă cu tărie; necesității de a trăi în mijlocul naturii, artista îi adaugă interesul special manifestat pentru secțiunea de aur și pentru bidimensionalul în care îți rezolvă plastic, aproape toate compozițiile. Nevoia de echilibru resimțită la modul evident de creatoare este rezolvată, cu mici excepții firește, de crearea unui centru compozițional puternic, care beneficiază de tot interesul de expresivitate. Stilul de pictură de o mare simplitate, în care tușele se întrepătrund până la completa dizolvare –facilitează starea de calm la care aspiră artista. Personajele sale feminine sunt reprezentate în poziție de meditație și sunt încărcate simbolic de elemente care completează imaginea femeii-natură pe care artista vrea să o propună privitorului. Tridimensionalul nu joacă aproape niciun rol în expresivitatea cromatică, de cele mai multe ori reținută, la care recurge Mălina Preoteasa. Personajele sunt decupaje, fără o anume identitate. Personajul feminin este unul generic prin care artista își declară credința și își mărturisește opțiunile pentru o viață trăită în spiritul respectului față de natură. Într-o singură lucrare, silueta personajului face trimitere poate mai direct la artistă, accentuând asumarea declamată cu echilibru, dar autoritar de Mălina Preoteasa.

China, Japonia și India sunt sursele de inspirație atent potențate pentru artista care mizează mult pe forța de comunicare a negrului și a auriului, care domină compozițiile picturale.

Există însă și câteva excepții; în expoziție sunt câteva lucrări ale Mălinei Preoteasa, ceva mai colorate și în același timp mai vibrate. Chiar și așa, intuim reținerea resimțită de artistă în a creiona spații tridimensionale care presupun tensiuni suplimentare. Intenția de a insufla calm și echilibru privitorului rămâne firul conducător al expoziției ”Golden Ratio”.

După cuvântul criticului de specialitate, să vedem și câteva imagini din expoziție…

GALERIE DE FOTOGRAFII

Chiar a fost frumos! Felicitări din inimă! Terminăm rotund, adică de acolo de unde am început. Cu o întrebare firească după tot ce am văzut. Când o să fie expoziția cu numărul 2 ?

Semnează un admirator

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s