Antologia Pictorilor: ILEANA DAMIAN promovează cu succes terapia prin artă

Florile bucuriei, pictură de calitate și un zâmbet luminos din partea Ilenei Damian

Doamnelor și domnilor,

Avem marea bucurie să vă prezentăm un creator special. Este vorba despre Ileana Damian. Pictura sa are o prospețime aparte. În parte ea se explică logic prin locul de naștere. La malul Mării Negre, acolo unde peisajul, aerul, întreaga atmosferă și chiar civilizație dau o viziune aparte asupra vieții. După câteva decenii de contact apropiat cu pictorii, am putut să observ că altul este genul tablourilor făcut de un om născut la câmpie, ori la munte. Alte game cromatice, alte stări sufletești.

Un alt avantaj al creatorului Ileana Damian este realismul său. Este o trăsătură nu numai a picturii sale, dar și a profilului intelectual în sine. De multe ori, absolvenții de pictură sunt cei care realizează lucrări de interes, dar ei au dificultăți în adaptarea la lumea înconjurătoare. În calitate de inginer, Ileana Damian are asimilată și ușurința de a sesiza imediat oportunitățile care merită valorificate. În plus, sunt puțin emoționat când scriu aceste rânduri deoarece una din fetele mele se numește chiar Ileana.

Acum, un scurt interviu introductiv…

-Vă rugăm să vă prezentați

-M-am născut în 21 mai 1967, la Constanța. Orașul meu iubit a apărut mai târziu în multe dintre picturile mele.

Liceul de matematica-fizică l-am făcut tot la Constanța.

Între 1985 și 1990 am urmat și apoi absolvit cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnice București, devenind și profesând ca inginer electronist, senior PCB (printed circuit board) designer lucrând la firme care se ocupă cu echipamente de monitorizarea mediului.

Din 1990 locuiesc în București.

-Cum a început pictura ?

-Pasiunea pentru pictura am descoperit-o in februarie 2012 in urma cumpărării unor reviste de specialitate de pictură. Am început studiul desenului în pastel și apoi a picturii în ulei pe pânză.

Pictura este pentru mine art terapie ajutându-mă să trec peste o boală grea, cancer, în 2014 și să-mi mențin un moral bun.

Între 2017 și 2020, am urmat cursul de pictură în cadrul Școlii de Artă București, absolvind în 2020, clasa dlui profesor Florian Lucan.

-Felicitări, cum a fost anul 2021 pentru dumneavoastră?

-Anul 2021 a fost prolific pentru mine ca artist, având în martie 2021 o expoziție personală, “Ipostaze în culori” și încă 7 expoziții colective în București și una la Madrid. Am încercat să evoluez și să transpun pe pânză cât mai bine din ideile mele.

-Ce sperați pentru anul 2022?

-Pentru 2022 sper să am putere de muncă și inspiratie, astfel încât să cuceresc un public iubitor de artă cât mai larg. În viitorul mai îndepartat mi-e greu să ma gândesc, având în vedere toate tulburarile sociale, politice actuale. Pot doar să sper într-o lume liniștită, dornică să iubească și să consume arta.

Mi-aș dori ca lumea artei să accepte și oameni talentați care n-au absolvit neaparat studii artistice de specialitate.

-Mulțumim frumos, felicitări pentru tot.

Aici se termină dialogul.

După cum vedeți invitata noastră ridică, pe deplin justificat,  o mare problemă din pictură. Chestiunea studiilor de specialitate. Aici, trebuie să subliniem barajul de multe ori nejustificat ridicat de creatorii care au o diplomă. Doar pentru a nu lăsa oamenii talentați să se exprime plenar. Trebuie subliniat cu mare tărie. Pictorii nu se împart între cei cu diplomă și cei fără acte. Categoriile adevărate sunt acestea: artiști adevărați și artiști ,,păcălici”. Argumente ? La Universitatea Națională de Arte, profesori au fost de multe ori pictori fără studii de specialitate. Apoi, istoria picturii din România și din întreaga lume consemnează un mare număr de creatori memorabili care nu au acte de recunoaștere a meseriei lor.  Atunci? Nu mai vorbesc acum de marea tragedie a tinerilor bine intenționați care intră la Universitatea Națioală de Arte și sunt talentați. Acolo, cadrele didactice incep cursurile de specialitate în acest fel. ,,Vă rugăm să uitați tot ceea ce știți! Aici se învață altceva! “  Și începe o întreagă teorie despre tot felul de experimente. Așa cum vedem din păcate în expoziții.  Puținii profesori care au susținut mereu pictura adevarată au fost marginalizați și eliminați în final. Sigur, și aceștia susțineau pictura abstractă, experimentele, dar abia după o trecere prin marea pictură europeană, prin studierea și asimilarea ei. Pablo Picasso a făcut în tinerețe pictură realistă de mare calitate, abia apoi a trecut la figurile sale cu mai mulți ochi. Și un exemplu celebru din arta românească pentru final. Marcel Chirnoagă.  Unul din marii graficieni ai României, dacă nu cel mai important, nu a avut studii de specialitate. Era chiar …matematician.

Suficient cu teoria, să trecem la practică. Să vedem ce minunat pictează invitata noastră de astăzi…Intrăm deci în

GALERIA DE IMAGINI

Tabloul preferat al acutorului acestor rânduri

Mai rar la un pictor este tema vieții în sine. Iată cum o abordează artista nostră ….

De la roțile de cărucior, la balansoarul vârstei oamenilor înțelepți …
În umbra crucii.
Tunelul spre Rai. Copiii la urmă, primii sunt cei în baston…
Viața ca o mașină de tocat visuri

Trecem acum cu grație la tema portretelor . O temă grea, dar rezolvată frumos…

Autoportret, Ileana
Portretul bunicului

Alte subiecte. Alte tablouri superbe!

Boto
Brăila veche, Gara
Flori la fereastră ….
Moscheea, Ovidiu și sens giratoriu
Bărci în apus. Așa este titlul tabloului. Sunt de fapt ambarațiuni care vor duce pe pictorul nostru departe, spre notorietate. Spre noi zări , noi expoziții. Acolo unde tablourile sale vor fi văzute, iar oamenii vor admira și se vor vindeca de toate relele.

Aceasta este terapia prin artă verificată cu succes de Ileana Damian. Felicitări din inimă! Și flori și din partea noastră, cele mai înmiresmate și cele mai frumos colorate. Ca tablourile prezentate. Autorul unei rime involuntare este …

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s