Antologia Pictorilor: ANITA FRÂNCU de la armonia muzicii, la armonia culorilor

Anita Frâncu

22 martie 2022. Un specialist în numerologie ar comenta mult și bine această succesiune de cifre doi. Eu vreau sânsă să vă îndrept atenția către un alt număr doi. Două arte, adică muzica și picture. Acum vreau să vă prezint un personaj aparte care trece cu mare grație de la un univers la altul. Și cu mult succes la critica de specialitate. Este voba despre Anita Frâncu…

-Pentru început vă rog să vă prezențați pentru cei care nu vă cunosc.

-Ziua bună și mulțumiri pentru invitație! Mă numesc Anita Frâncu, fiica lui Marius și a Elisabetei, pe care îi iubesc mult și cărora le mulțumesc că mi-au dat viață. Sunt artist plastic și m-am născut (prematur, provenind dintr-o sarcină gemelară) în orașul Brașov, pe 3 martie 1991. Întrucât am crescut într-un mediu în care pianul și notele muzicale erau nelipsite (fratele mai mare era deja la liceul de muzică) părinții ne-au îndrumat atât pe mine cât și pe sora mea, spre acest univers.

În ciclul primar am învățat teoria muzicală și pianul, dar făceam pregătire și pentru trecerea spre gimnaziu către artele plastice, unde am învățat desenul, pictură, modelajul și istoria artei. Învățătoarea a observat înclinația și astfel am avut onoarea de a realiza câteva desene cât și coperta cărții de debut a scriitorului Adrian Munteanu : Seri cu Licurici – Semințele (vol.I) care a apărut în anul 1999 la editura Concordia din Brașov. Seri cu Licurici – Darurile (vol.II), Seri cu Licurici – Bunătatea (vol.III)

La începerea Liceului de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch, am optat pentru secția pictură monumental, iar ca profesor și mentor îmi amintesc cu mare drag și dor de Mihai Corneliu, căruia țin să îi mulțumesc pentru toate noțiunile importante și felul aparte de a îndruma pe fiecare în parte. Mai departe… am fost admisă printre primii candidați, la Universitatea de Artă și Design în Cluj-Napoca – însă după o scurtă perioadă de timp am simțit să îmi retrag dosarul și m-am întors în Brașov unde am început studiile la Academia Americană de management hotelier. Întrucât nu mi-am abandonat niciodată punctul de origine, am dorit să îmi construiesc un destin artistic coerent și independent și încă lucrez la asta. Consider că am ales varianta cu gradul de maximă dificultate, însă asta nu m-a oprit să continui. Arta cere sacrificii… și multă dăruire, perseverență.. dedicare.. răbdare cât și o doză sănătoasă de curaj!

-Cum a fost anul 2021, legat de arta dumneavoastră?

-Din punct de vedere artistic, anul 2021 a fost unul plin de provocări, căutări, schimbări de atelier, mult tumult interior cât și noi perspective, proiecte, oportunități și oameni de o admirabilă valoare precum Adina Moldova Țitrea, căreia îi mulțumesc pentru impulsul ce mi-a insuflat un strop esențial de încredere în mine și în ceea ce pictez astfel invitându-mă să particip la expoziții atât în țară cât și peste hotare. Numesc aici expozițiile de anul trecut : Poema Apelor (Galeria Occidentului, București) unde am participat cu cele două Nemarginiri înrămate, Bienala Art Today (Madrid)  ‘Dysmorphogenesis’, Magic Balchik (Bulgaria)  ‘Deep Blue’.

Tot anul trecut am avut prilejul de a picta – deși în pandemie – cu ușile întredeschise – la Muzeul de Artă Brașov, în cadrul evenimentului Moon Impact : o poveste geologică.

Anul fiind încheiat cu alte două expoziții de grup – cea în urma evenimentului de la muzeu – prezentă cu lucrarea ‘Metanoia’, iar ultima fiind Atelier 35, la Galeria Europe Brașov, unde am participat cu lucrările ‘In Aeternum’ și ‘Affinitas’.

 -Ce visați pentru anul artistic 2022, dar și pentru următorii ani?

-Visez să ‘zbor’ precum o pasăre măiastră. În momentul de față lucrarea ‘Zborul/Pasărea măiastră’ se află la Muzeul Național al Țăranului Român, București în cadrul expoziției Interferențe Balcanice – și vă invit cu drag să o vizionați! In viitor, mi-ar plăcea să am posibilitatea de a călători în toată lumea și de a mă lăsa inspirată de frumusețea și esența fiecărui loc.

Îmi doresc să realizez liniștea neliniștii.. momentul astral când arta transcede cotidianul. Doresc să mă autodepasesc, să trec dincolo de orice barieră și neajuns, visez la o stabilitate și o evoluție dincolo de cuvinte și cel mai importat – să fiu sănătoasă – harul Duhului Sfânt să curgă prin mine – să pot oferi din preaplinul meu – întregii lumi. O rază de speranță, o lumină în întuneric, un vis transpus pe pânză, care să aducă în spațiul oricărui suflet – bucurie și frumusețe. Luminarea continuă a minții și înțelepciune.

-Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Este o foarte bună întrebare asupra căreia încă reflectez. Avem șansa să trăim o schimbare nemaipomenită .. majoritatea descoperirilor științifice și tehnologice din istoria umanității au fost deja realizate în a două jumătate a secolului XX, concluzia ar fi că materia primă a acestei lumi este creativitatea. Arta cere sacrificiu și dăruire de sine, iar într-o lume în care valorile umane au fost desacralizate, cultivarea bunătății, a iertării, a empatiei nu ar trebui să lipsească.. Reîntoarcerea la rădăcinile spirituale prin consolidarea unei relații autentice cu Dumnezeu. Pacea începe în interiorul fiecăruia iar capacitatea de a fi sinceri în primul rând cu noi înșine, ne ajută să fim sinceri și cu aproapele nostru. Condiția lăuntrică de completă dăruire, presupune întotdeauna o stare de depășire a ființei individuale, o transcedere a egoului, sensul dăruirii fiind iluminarea spirituală.

Bunătate sufletească și smerenie.

Mulțumiri pentru acest interviu și sper să am ocazia să vă invit în viitor, la o expoziție personală!

-Și noi mulțumim frumos. Abia așteptăm expoziția. Până atunci, să vedem niște lucrări….

Aici este viitorul…

În concluzie, felicitări pentru tot acest traseu impresionant. Felicitări pentru cei care doresc să vă aibă în expoziții și arată lumii că românii au avut, au și vor avea pictori de certă valoare. Sănătate tuturor!

Incă ceva important: Lucrările sunt disponibile și pot fi achiziționate.

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s