Antologia Creatorilor/ Alina Vuxanovici: Arta și spiritualitatea reprezintă a fi în armonie cu mine, cu cei din jur și cu Universul.

Distinsa doamnă Alina Vuxanovici și unul dintre tablourile sale superbe

Bun găsit! Sunt două cuvinte pentru  doamnele, domnișoarele, domnii și cavalerii care vor urmări acest articol.

Mă bucur să vă ofer detalii despre un artist aparte, de fapt o familie întreagă dedicată creației.

Este vorba despre doamna Alina Vuxanovici și familia sa minunată.

Am descoperit prin soții Vuxanovici un adevărat univers dedicat educației din multe puncte de vedere.

Ghid autorizat în acest univers este, în minutele următoare, chiar distinsa doamnă Alina Vuxanovici…

-Petru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Mă numesc Alina Vuxanovici, am 41 de ani, m-am născut și am crescut în București. Locuiesc în continuare în București împreună cu soțul și cei 3 copii de 4 ani, 2 ani și, cel mai mic membru, un băiețel de 3 luni.

Sunt artist plastic, caligraf și autor.

Deși părinții mei nu sunt artiști, ei sunt cei care mi-au insuflat dragostea pentru artă. Îmi aduc aminte de o copilărie în care abundau discuțiile despre artă și eram înconjurată de cărți de beletristică și albume de artă.

Pe de altă parte, bunicii mei mi-au insuflat dragostea pentru povești, istorie, folclor și lucru manual. Bunica mea maternă lucra o mare parte din lucruri în casă: de la covoare și lenjerii de pat până la pulovere și rochii. M-a învățat sa cos, să tricotez și să croșetez.

Bunicul din partea tatălui era ca un manual de istorie. Îl ascultam cu orele povestind fapte din istoria celui de-al Doilea Război Mondial (unde a luptat și a fost rănit la un picior și unde, din păcate, și-a pierdut frații) și despre comunism. Pe bunica paternă nu am cunoscut-o, din păcate. A decedat înainte de nașterea mea. Dar știu că și ea aprecia frumosul și eleganța.

Toata această bază solidă de valori orientate spre creație m-au format pe mine ca adolescent și adult.

Astfel, nici nu-mi puteam imagina ca voi urma alte studii decât cele umaniste. Am urmat clasa de limbi străine la Colegiul Gheorghe Șincai și apoi Facultatea de Litere, secția Comunicare și Relații Publice la Universitatea din București.

Am ales o cariera în publicitatea online deoarece împletea mai multe laturi pentru care eu aveam pasiune: pe de-o parte creativitatea care se cere în publicitate, calitatea oamenilor și, pe de alta parte, noutatea și caracterul modern al mediului online (eu am început în 2006, cand “online-ul” era în stadiul foarte incipient) și potențialul uriaș pe care eu îl vedeam încă de atunci pentru aceasta formă de publicitate.

Am trecut prin mai multe agenții pe poziții de middle management în departamentul de Client Service și am lucrat pentru clienți internaționali. Am lucrat cu pasiune și am învățat foarte multe.

În 2017, de Crăciun, am născut primul copil. Odată cu venirea pe lume a Mirei am învățat din nou să cânt, să dansez, să cred în magia poveștilor și să creez.

În rol de mămică cu unul dintre cei trei urmași. În plan secut operele de artă.

Atunci am realizat că, la un moment dat în viața mea, am uitat să fac toate aceste lucruri. Erau “înghețate”. Și tot atunci am realizat că eu, în mediul publicitar, doream să particip la procesele de creație și să implementez proiectele creative ale colegilor ca un substitut. Un substitut pentru propria mea creație.

Astfel, am reînceput să fac ce făceam încă din copilărie: m-am dedicat artei în exclusivitate.

Așadar, din 2017 am părăsit mediul publicitar și a devenit foarte firesc pentru mine să pictez, să desenez, să scriu cărți și să “pictez litere” (adică să caligrafiez). Pe lângă acestea, am un site despre vitralii unde scriu, împreună cu soțul meu, articole despre vitralii și interviuri cu artiști vitralieri.

Misiunea artei mele este să scoată în evidență instanțele, locurile, sentimentele vidate de ego. Este mesajul meu către lume că ea se poate ridica la o vibrație mai înaltă și poate trăi în armonie.

Sunt multe valori după care îmi trăiesc viața. Însă una dintre valori predomină. Și anume, îmi doresc ca tot ce fac să fie în concordanță cu sufletul meu. Este greu să fac lucrul acesta deoarece mai exista și constrângeri externe cum sunt factorii economici, sociali și culturali care modelează viața. Dar consider ca e și mai greu să duc povara unui trai în care să nu am autonomie, să nu fiu cinstită cu spiritul meu, cu sinele meu superior.

Asta îi învăț și pe copiii mei, să facă în viață lucrurile din pasiune. Și atunci când vor veni și vremuri tulburi nu vor resimți atât de intens aceste perioade pentru că pasiunea e în continuare acolo.

Cred că toți artiștii au o conexiune cu arta bazată pe spiritualitate pentru simplu fapt că noi înșine suntem “creații” și e în natura noastră să creăm.

Oamenii se nasc creatori. Din păcate, o parte dintre ei își pierd pe parcurs dorința de a crea din diverse motive și se îndreaptă spre ocupații mai mercantile sau mai “serioase” lăsând actul artistic la nivel de hobby sau nici măcar.

Pentru mine, arta și spiritualitatea reprezintă a fi in armonie cu mine, cu cei din jur si cu Universul. Iar când creez, simt această armonie și această uniune cu Universul.

Ca stil de pictură și desen, îl adopt predominant pe cel figurativ.

– Cum a fost anul 2021, legat de arta dumneavoastră?

-Pentru mine, anul 2021 a fost împlinirea mea ca artist.

Pentru aceasta, aduc mulțumiri deosebite celor două profesoare: Ruxandra Ivan (Art House Bucharest) și Anamaria Maranda (Ana Scrie Frumos) care au fost și rămân mentorii mei la categoria pictură, desen și caligrafie. Prin pasiunea și vocația lor, ele mi-au transmis dorința să depășesc limite cum nici nu credeam. Ele îmi spun ca am talent. Eu cred ca am, în primul rând, pasiune. Și pasiunea a crescut și datorită lor.

Tot în 2021 am fondat editura Vuxanovici Books, în cadrul căreia am publicat, împreună cu soțul meu Zoran Vuxanovici, o carte pentru copii, cu ilustrații color de Sorin Sorășan, intitulată „Saga Pufoșilor”.

Trăiești, citești, crești! – aceasta este deviza Vuxanovici Books (https://vuxanovicibooks.com/), o inițiativă independentă dedicată cărților, atât pentru copiii noștri, cât și pentru copilul din noi. Editura a apărut din dragoste și devotament pentru cărțile pentru copii și pregătește noi volume care să vină în sprijinul celor mici și a celor mari deopotrivă, precum și a societății, în general.

Am devenit părinți în urmă cu câțiva ani, iar experiența de a crește doi copii ne-a inspirat să scriem o carte pe care am și publicat-o – primul volum din seria „Saga Pufoșilor” – „Întâlnirea”.

Odată cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil, aveam în fiecare zi impresia că, așa, de dimineață, cum se trezea, fiica noastră mai mare plănuia cum să facă să ne țină toată ziua ocupați. Și am făcut rapid legătura cu viața de corporație unde avem de multe ori ședința de dimineață în care se discută planurile și proiectele și se pun la cale tot felul de acțiuni.

În povestea comică și cu final emoționant, patru prieteni, cu vârstele cuprinse între 2 și 5 ani, se întâlnesc și încep să stabilească cele mai eficiente metode pentru a-și atinge obiectivul principal: cum să mai câștige atenția părinților!

Premisele științifice ale cărții:

În spatele năzdrăvăniilor celor mici stă adesea nevoia de atenție din partea părinților, pe care ei își propun să o obțină cu orice preț. Un concept psihologic din analiza tranzacțională spune că „orice formă de atenție, chiar și cea negativă, este mai bună decât lipsa atenției”.

Tot în anul 2021 am consolidat platforma VITRALIER.

În februarie 2020 fusesem la un atelier de vitralii Tiffany organizat de Grădina Sticlarilor. Am făcut un proiect destul de complicat și nu am reușit să termin lucrarea în timpul alocat. Apoi s-a instaurat lockdown-ul și chiar că am rămas cu acea lucrare neterminată.

Cred că pentru a compensa nefinalizarea proiectului, dar și pentru ca mi-a fost stârnită o mare pasiune pentru vitralii, am început să scriu articole despre arta sticlei colorate pe site-ul construit cu acest scop, Vitralier.com.

Inițial au fost articole despre istoria, tehnicile vitraliilor, despre artiștii care au revoluționat această artă (de exemplu: Tiffany, Chagall).

Apoi, pentru a avea un conținut îmbogățit și mai valoros, eu și soțul meu am început să contactăm artiști din România, să le luăm interviuri și să-i promovăm în site și în canalele de social media. Numărul de interviuri e în continuă creștere și ne bucurăm că am legat relații cu artiști extraordinari cu o sensibilitate și creativitate aparte și o calitate umană deosebită.

Astfel, este absolut minunat să afli că oamenii fac din pasiune lucruri pentru comunitatea în care trăiesc.

–    Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următorii ani?

-În 2022 pregătesc lansarea unei noi cărți pentru copii, lansarea unui produs din vitraliu și participarea la expoziții cu picturile și desenele proprii.

Cartea ilustrată pentru copii (categoriile de vârstă 3-6 și 6-12 ani) are cu ilustrații color realizate de artistul Sorin Sorășan, cu care am colaborat foarte bine și la cărțile publicate în trecut. Plănuim ca aceasta carte să o publicăm și în limba română, dar și în limba sârbă. Am constatat că există în România un vid de cărți pentru copii în limba sârbă și dorim să adresăm această nevoie.

Noi, de exemplu, am cumpărat cărți pentru copii în limba sârbă din Serbia deoarece nu am găsit în România.

În ce privește produsul din vitraliu, este vorba despre o lampă Tiffany cu design românesc.

În ce privește expozițiile cu picturile și desenele create de mine, am participat deja la câteva expoziții de grup. Urmează să particip la multe alte expoziții în țară și în străinătate și plănuiesc cel puțin două expoziții personale.

Mulțumesc pe această cale:

galeriei Arhiva de Artă și doamnei Ingrid Stegaru,

galeriei Elite Prof Art Gallery și doamnei Mihaela Pandelescu,

doamnei Adina Moldova,

doamnei Mariana Frum,

doamnei Ruxandra Ivan și școlii Ivan Art House Bucharest.

Mulțumesc domnului critic de artă Armand Steriadi pentru încurajări.

Nu în ultimul rând, vă mulțumesc dumneavoastră pentru interesul acordat și pentru oportunitatea de a avea acest interviu.

-Cu plăcere și altă dată!

Vă intărm acum la

GALERIA CU IMAGINI

“Clădiri din Grecia” ulei pe pânză, tehnica impasto, 50×70 cm.

Enigma Otiliei, o altă perspectivă – ulei pe pânză, tehnica cuțitului, 50×70 cm

Primirea oaspeților – ulei pe placă de lemn, tehnica flamandă

ÎN AȘTEPTAREA IUBITULUI DE LA RĂZBOI, ulei pe pânză, tehnica grisaille, 50×70 cm

Tablou PORTRET DE FEMEIE DIN AFRCA, ulei pe pânză (pe șasiu), 50×70 cm

Tablou LA PRÂNZ, acrilic pe pânză (pe șasiu), tehnica impasto, 50×60 cm

PĂNĂ CÂND MOARTEA NE VA DESPĂRȚI (TILL DEATH DO US PART) Mixed media pe pânză, 40×40 cm

FLORI ALBASTRE ÎN VAZĂ DE STICLĂ – acrilic pe pânză, 50×50 cm

Lucrare în caligrafie Copperplate


FLORI DE STICLĂ – acuarelă pe hârtie

Alte subiecte în fotografiile următoare…

Concluzia?

Impresionant! Felicitări din inimă! Sperăm să avem ocazia in viitor să vedem și alte lucări. Dacă am început călătoria în galeria noastră cu un tablou despre Grecia, terminăm tot cu el. Pentru a finaliza acest circuit rotund, armonios. Apoi rămânem în atmosfera civilizației eline și semnez cu un nume în acest ton…

Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s