
Ne apropiem de sărbătoarea unde lumina este un factor esențial, Legat de lumină, vreau să vă mărturisesc faptul că sunt impresionat de lucrările semnate de doamna Mihaela Cocheci. Unele au lumină reală, altele dau lumină spirituală, energie, bucuria de a trăi.
Să o cunoaștem pe invitata noastră de astăzi…
-Vă rog să vă prezentați.
-Sunt Mihaela, un strop de bucurie pe Pământ ?
Rețeta fericirii, a creativității și mai ales a entuziasmului care mă caracterizează este însăși ARTA mea, sub orice forma ulei/pânză, mozaic, porțelan, gresie, design, muzica, dans. Tot acest buchet creațional definește omul, Mihaela!
Am absolvit Finanțe Contabilitate – ASE București și am desfășurat o bogata activitate în domeniul economic. În paralel cu activitatea profesională pictam, organizam vernisaje, călătoream. Periplul meu planetar a reprezentat sursa mea inspirațională. De-a lungul celor 23 de ani de activitate artistică am dedicat expoziții și m-au onorat cu prezenta Excelentele lor Ambasadorii a 15 state, acreditate în România și amintesc doar câțiva șefi de misiuni diplomatice din: Peru, Argentina, Mexic, Cuba, Africa de Sud, Japonia, India, Vietnam, Maroc, etc.
Bucuria călătoriilor mele o împărtășeam prietenilor mei prin reprezentarea pe pânză a tradițiilor, istoriei, reperelor culturale caracteristice popoarelor din zonele vizitate.
În anul 2016 am susținut examenul de admitere la UNArte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Ceramică.
De ce ? Pentru desăvârșire!
De ce aceasta secție? Pentru că acest meșteșug incumbă toate artele, grafica, pictura, sculptura. Nu înseamnă doar să deții tehnica de lucru, măiestria culorilor și înălțarea pieselor. Este însăși respirația, este vibrația pământului, este legătura simbiotică ce se realizează în momentul creației. Este VIAȚA!
Lucrarea mea de Licență s-a intitulat:” CORPURI DIN LUMINĂ SI ÎNTUNERIC” și-l voi cita aici pe Mircea Eliade care spunea: „lumina nu vine din lumina ci, din întuneric.” Altfel spus, te bucuri de lumină după ce ai trecut prin meandrele întunericului, doar atunci vei înțelege, prețui cu adevărat lumina.
Am urmat apoi doi ani de Master, iar lucrarea de Disertație a fost un omagiu pe care l-am adus albinelor, despre care Aristotel spunea: ” albinele, arhitecți de geniu”.


-Acum, vă întâlniți cu un alt Aristotel. El a citit viața albinelor de semnată de Maurice Maeterlinck. De atunci am rămas impresionat de rolul acestor mic zburătoare care nu numai că ne îndulcesc viața, dar stau la baza multor legături ce susțin existența umană. Asta a ieșit la iveală abia acum, în mod oficial, când numărul albinelor a scăzut dramatic la nivelul planetei noastre. Să revenim la fascinanta poveste a vieții dumneavoastră. Cum a fost anul 2021 din punct de vedere artistic ?
-Anul artistic 2021 Mihaela Cocheci, un an inspirat, cu multe realizări.
Voi enumera doar: încheierea studiilor masterale la Universitatea Națională de Artă București, cateva expoziții de grup și o expoziție personală în 5 octombrie 2021, intitulată „LEGĂMÂNT”.
Pentru că fiecare zi este un dar divin, este un nou început, fiecare zi este a fiecăruia dintre noi și trebuie să o trăim, să o cinstim cum se cuvine. Nimic nu trebuie să ne oprească din avântul nostru spre desăvârșire.
Voi adăuga, cu îngăduința dvs, că în această viață minunată, trebuie să inspirăm LUMINA și să expiram IUBIRE! Să dăruim toată creația celor din jurul nostru. Este secretul fericirii artistului. El s-a născut pentru a dărui, a se dărui pe sine!






-Cum a început 2022 și ce doriți să faceți până la finalul lui?
-Acest an 2022 a început în mare forță.
Am avut fericita ocazie să întâlnesc o familie entuziastă, profesionistă, dar cel mai important dedicată promovării artei și evident, artiștilor români în țară și peste hotare. Familia Truică (Dan & Ioana) care mărturisesc, sunt rara avis, cu o energie formidabilă organizează expoziții de grup de un real succes și o ținută artistică deosebită, neobosiți, trudesc pentru ca noi, artiștii să fim cunoscuți.
Își asumă o mare responsabilitate în expunerea lucrărilor din ceramica și porțelan (care se pot sparge/deteriora foarte ușor), cu care eu mă aliniez grupului de artiști expozanți. De fiecare dată a fost un succes remarcabil.
Așadar, am avut participări la două expoziții internaționale și una în țară. Cu alte cuvinte, luna și vernisajul!
Îmi doresc de asemenea să particip în luna iulie la o expoziție în Spania, marca TRUICART și în luna iunie o expoziție personală la TG. Jiu.
Spre sfârșitul anului, am plăcerea să vă invit la un nou vernisaj, în București.
–Acum, despre participarea la Salonul de la Slobozia, vă rog
– În perioada 8-22 aprilie 2022, se desfășoară Salonul Național de Artă Plastică Atitudini Contemporane, ediția a-XV a, Slobozia, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, în cadrul căruia particip cu două lucrări din gresie.
Prima este „FORTA SUBCONSTIENTULUI”,
gresie, arsă la 900 gr. glazurată și arsă la 1200 gr.
Dimensiuni 30×45 cm.
Reprezintă forța cu care se manifestă subconștientul, asupra conștientului, a realului cognitiv.
Este o lucrare de mare profunzime, etape succesive de gândire, aprofundare, analiza a tuturor reacțiilor neuronale. Energia depusa în luarea unei decizii. Însăși RAȚIUNEA!

A 2 -a piesă este lucrată din gresie, dimensiuni 30-x30 cm, ardere de biscuit-900 gr, glazură și cea de a doua ardere la 1200 gr.
Reprezintă tectonica – mișcarea/dinamică placilor tectonice, care aduc din adâncuri diferite forme de fosile, amoniți, cochilii sub forma unei spirale.

– Felicitări. Ne apropiem de finalul dialogului. Ce vă doriți de la lumea noastră ?
-Revin asupra lucrărilor pe care le execut și amintesc faptul ca ele sunt lucrate și respectă principiile curentului ONDULIST, asupra căruia dețin drepturi de autor OSIM, din anul 2003.
Îmi doresc din tot sufletul ca oamenii să se supună voinței divine, care creează mereu premisele pentru ca evenimentele să se întâmple. Scopul existențial, în esență, nu este acela de a epuiza subiectul (oricare este el), ci de a-l lăsa să curgă, în noi, cu fiecare din noi, deoarece lucrăm permanent la identitatea noastră ascunsă, la structura interioară care trebuie perfectată, îmbunătățită, desăvârșită!
Oglinda personalității noastre, EUL – trebuie îndelung prelucrat, șlefuit, cizelat, corectat. Folosim orice prilej pentru creșterea vibrației noastre. Pentru asta este nevoie de IUBIRE, EMPATIE, SINCERITATE!
Îmi doresc să înțelegem că suntem ființe raționale, că nu trăim veșnic și că în tot acest răstimp, scurt, foarte scurt, comparativ cu anii Cosmosului, avem un singur scop, acela de a fii PRIETENI, în pace, iubire și armonie. Să ne aliniem perfecțiunii Universului și să realizam acel TOT!
–Ce le transmiteți oamenilor care vă admiră lucrările?
-Lor le datorez arta, creativitatea, succesul. Lor le datorez forța, dorința, reușita mea.
Ei sunt motorul. Si toate acestea pentru că au drept fundament, IUBIREA!
De fiecare dată, cu fiecare lucrare, indiferent tehnică de lucru/abordare, îi port în sufletul meu. Creez cu ei, pictez împreună cu ei, glazurez cu ei în gând, călătorim împreună.
Am venit aici pentru a realiza frumosul lumii, al vieții și împreună să fim fericiți!
Eu, prin lucrările mele, dăruiesc lumii culorile, formele ca și chei ale sufletului, binefăcătoare energii afective, vibrații luminoase ce ating puritatea senzoriala a admiratorului de frumos.
Ceea ce doresc tuturor este să trăiască în iubire și armonie, pentru că implicit vor avea sănătate, fericirea existentei și bucurie în suflet.
Va mulțumesc tuturor pentru că m-ați ajutat să-mi împlinesc visul.
-Vă mulțumesc. Felicitări din inimă. Superb! Da, sunteți Mihaela, dar nu numai un strop de bucurie pe Pământ, cum ați precizat la început, ci mai mulți stropi, un mare șuvoi de bucurie…O cascadă de vitalitate care și-a împlinit visul. Am descoperit, în afară de un creator foarte interesant, un adevărat gânditor pe coordonatele Iubirii. Asta e ceva mai rar.
Să mai vedem niște lucrări…












Concluzia? Un artist deosebit de valoros, un sfătuitor ideal pentru a vedea lumina și iubirea din jurul nostru. Asta e ceva mai rar într-o lume tristă, populată cu mulți oameni egoiști. Deci … IUBIRE, EMPATIE, SINCERITATE!
Aristotel Bunescu
Plăcute vederii dar,în etapa următoare formele colorate urmează o EVOLUȚIE, de la STATICE,TÂRÂTOARE,MERGĂTOARE, ZBURĂTOARE. Puțin Calder,nu strică !
ApreciazăApreciază