Pictorul HORIA TRAIAN GHERGHINA evocat de  Alexandru Sorin Grindeanu

Horia Traian Gherghina

Nota redacției: Oferim astăzi cititorilor o evocare a pictorului Horia Traian Gherghina. Autorul ei este  Alexandru Sorin Grindeanu, căruia îi mulțumim foarte mult.

Motto: Pentru neuitarea lui Horia Traian Gherghina, artist plastic și nu numai …

Horia Traian Gherghina :

“ Viața e ca marea, te ridici pe un val și… vezi orizontul! Și după aceea cobori și constați că orizontul tău s-a îngustat, și nu mai vezi nimic. Îi vezi doar călcâiele Lui D-zeu și atâta! Și te rogi la El să te mai ridice o dată… Aceasta este mareea spirituală a omului! “

   S-a născut pe 22 decembrie 1954, la Făget. După 2 ani familia lui s-a mutat în Hunedoara, devenind astfel hunedorean trup și suflet până la dispariția sa prematură la data de 09.12.2021.

   Mama , învățătoare de moda veche și-a îndrumat fiii către arte: Marius, fiul cel mare la violoncel, iar Horia așa cum se va vedea către arte plastice.

  Horia la început a fost atras de muzică, de pian. Apoi printr-un concurs de împrejurări l-a cunoscut la Casa de cultură pe profesorul de desen dl. Brandis, care i-a predat primele lecții.   A desenat apoi, zi de zi. Primul desen  fost un catel pe care l-a desenat timp de 3 ani.

Pe timpul grădiniței desena aproape tot timpul și pentru că nu avea acasă creioanele colorate care-i trebuiau a furat de la grădiniță creioanele de care avea nevoie, să poată desena color. A început să deseneze mult acasă.

   Mama sa a înțeles preocupările deosebite ale fiului său și începând cu clasa a V-a a ajuns  la dl profesor de arta plastica Engel, de la Școala de muzică și artă plastică din oraș.

   La liceu a  continuat să deseneze și să picteze sub îndrumarea  pictoriței Mateescu,  care era arhitectul șef al Hunedoarei.

 A fost admis la facultatea de design arta interiorului și estetica formelor industriale din cadrul Universității Cluj, la clasa prof. Salvano. La admitere au fost 7 locuri și 149 candidați.          După facultate a lucrat în proiectare la Fabrica de mobilă Deva, dar și aici a desenat și a pictat tot timpul fiind atras și de sculptură în anii 1980-1986.

   Din 1986 până în 1991a lucrat la Biserica din Ghelari, unde  s-a ocupat de consolidarea bisericii, mozaic, pictură, restaurare icoane, restaurare lemn, dar și de arhivarea documentelor acestor două locașuri ortodoxe deosebite.

   S-a înscris ulterior în 1988 la clasa  de iconografie a profesorului Petre Achițenie să învețe pictura bisericească și  în 1990 a luat primul examen necesar pentru a putea fi iconar. Următoarele examene nu s-au mai ținut, dar Horia a recunoscut ulterior ca lucrările sale au fost intr-o mare măsură influențate de  pictura bisericească, de ceea ce a lucrat la Biserica din Ghelari, dar și la cea veche din lemn, care datează din anul 1770.   

  Preot paroh la Biserica din Ghelari era părintele Nerva Florea, la care venea des părintele Arsenie Boca de la manastirea Prislop, Horia fiind astfel la acea vreme în relații deosebite cu acești doi mari preoți ai ținutului. A lucrat la icoanele vechii biserici împreună cu părintele Arsenie Boca.

   După moartea preotului Nerva Florea în anul 1990 la care i-a făcut lăcaș de veci în biserica ridicată de acesta, plecă de la Ghelari și se restabilește în Hunedoara.

   În anul 1991 înființează propria sa societate de construcții până în anul 2009 când se hotărăște să încheie aceasta activitate și începe să picteze intens.

  În anul 2013 are prima expoziție personală cu o sută de lucrări la Galeriile de Artă Hunedoara la îndemnul artiștilor plastici din oraș având dorința  de a deveni membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

  A început să picteze în fiecare zi și în paralel în aproape toate zilele săptămânii preda desen, artă, toate cunoștințele necesare unor viitori candidați la examenele de admitere la facultățile de arte plastice și arhitectură, cu rezultate deosebite.

  Continua să picteze căutându-și un stil propriu fiind inluențat mult de pictura bisericeasca: „icoana românească adevărată m-a influentat foarte mult ” mărturisește Horia într-un interviu când spunea ca a lucrat in 14 biserici .

 A devenit membru al UAP si ulterior pentru o perioada scurta de timp președintele organizației UAP Hunedoara când desfășoară o activitate intensa de promovare a artiștilor plastici hunedoreni si din tara atât prin expoziții intinerante in România cat si in afara României. Au urmat expozitii de grup arta plastica si arta sacra , icoane la Muzeicon Alba Iulia .

  Ultima sa lucrare  din 2021, cu care a participat la Iași la concursul internațional „ Calea suferinței” ca omagiu adus victimelor Holocaustului, lucrarea lui Horia a primit marele premiu al juriului. Despre lucrarea sa Petru Bojan spunea: „Tabloul lui Horia Gherghina, înfățișând un peisaj crepuscular, apocaliptic, aducând în prim-plan figura încruntat-amenințătoare a lui Hitler, deasupra căreia se ridică o zvastică incandescentă, susținând corpul incendiat al unui prizonier.”

  In anii 2008 -2014 a fost inspector de specialitate la serviciul urbanism, apoi  consilier pe probleme de cultura al primarului, iar incepând cu anul 2020 a fost președintele Comisiei de urbanism a municipiului Hunedoara, ocazii cu care a avut contribuții deosebite in problemele de urbanism pentru realizarea unor proiecte importante ale Hunedoarei: Casa de cultura si aleea Pietonala Corvin, modernizări de cartiere.

A a pictat si a donat Primariei Hunedoara un tablou istoric de mari dimensiuni  reprezentand Castelul Huniazilor si pe  Iancu de Hunedoara.

Tabloul donat Primăriei

Despre Horia Gherghina, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu spunea :

„Horia Gherghina a fost un adevărat profesionist și un prieten cum rar poți avea. Îi datorez mult, pentru sprijinul acordat mie, ca primar, dar și orașului. A fost omul la talentul căruia apelam ori de câte ori doream să concepem sau să îmbunătățim din punct de vedere estetic vreun proiect important al municipalității. Nu a fost ocazie în care să spună «nu vă pot ajuta». Un om care a iubit mult Hunedoara și hunedorenii. Era o persoană care reușea să te lumineze cu simpla sa prezență și câteva vorbe, cu felul său de a fi. Mi-e foarte greu să vorbesc de el la trecut. O să ne lipsească foarte mult”

  Horia nu a uitat niciodată pasiunea sa pentru ceea ce a insemnat legaturile sale profunde cu arta religioasa până in ultima sa clipa a vieții sale. Ar  mai fi fost poate mai putin de un an si ar fi terminat proiectul sau de suflet “Manastirea Sf Nectarie” din Valea Nandrului , la care a lucrat in ultimii trei ani cu “Fratii Cozac” echipa de constructori deosebiți cu care s-a inteles prin schite si desene facute la fata locului, cu care a construit clopotnița, chiliile, a ridicat cupola si a finalizat fatada si ornamantele bisericii.

  Pe Horia l-am cunoscut de mai mult de  60 de ani, mai precis de la gradinita , de la una din serbarile organizate despre care el spunea ca” am aparut impreuna ca personaje ale unei povesti care au marcat apropierea noastra”.

Am fost colegi de generetie fiind amandoi nascuti in acelasi an, 1954.

Hunedoara nu este un oras mare in care colegii de generatie sa nu se cunoasca, mai ales ca amandoi aveam preocupari artistice, el desen, eu vioara la scoala de muzica si arte plastice din oras.

Anii au trecut si ne-am revazut mai des dupa anii 1990 si din 2020 aproape in fiecare zi cand a devenit sfetnicul meu, arhitectul, dirigintele de santier al casei familiei noastre pe care am renovat-o sub directa supraveghere a lui Horia pana in ultima clipa a vietii sale.

Acesta este așa cum l-am cunoscut pe prietenul meu de o viață Horia Gherghina!

 Alexandru Sorin Grindeanu

GALERIE DE IMAGINI

Biserici din Ghelari
Icoane din expoziție Autor – Horia Gherghina
Proiect de monument România 100
Aici, în calitate de profesor
Icoane din expoziție
Icoane din expoziție
Natură statică
Tablou Geneza
Terminăm așa cum am început. Cu portretul lui Horia Traian Gherghina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s