MARIA CRISTIANA DĂNILĂ – o mare speranță confirmată pentru grafică

MARIA CRISTIANA DĂNILĂ – O PRIVIRE SENINĂ PENTRU VIITORUL ARTEI DIN ROMÂNIA ȘI NU NUMAI

2 mai 2022. Calendarele ne arată că este o zi dedicată tinerelor generații. Aici, unde ne ocupăm, în mod special de artiști, a apărut un creator reprezentativ pentru această frumoasă categorie de vârstă. Este vorba despre MARIA CRISTIANA DĂNILĂ  de numai 19 primăveri.

Cititorii agenției noastre vor descoperi un artist surprinzător de matur pentru această vârstă incredibilă. Cu foarte multe calități din toate punctele de vedere.

A venit momentul să o cunoaștem mai bine…

-Vă rugăm să vă prezentați

-Mă cufund într-o lume a creativității portretistice, o specialitate grea care mă definește..

Mă numesc Maria Cristiana Danilă, am acum o vârstă de 19 ani, sunt studentă la UNARTE.

-De când ai intrat în această lume a artei?

 -Am început să desenez, nu glumesc, de foarte mică, de la 2 ani…lucram cu plăcere cu creioanele ca și cum ar fi fost a doua mea natură. Constituiam povești pe agende, pe caiete de desen, îmi îngăduia timpul să fac din aceasta pasiune, o adevărată trăire – permanent desenam.

M-am înscris pentru examen în clasa a IV-a la Liceul de artă Nicolae Tonitza, am întrat la examen cu media 10, la fel la intrarea în clasa a IX- a am fost printre puținii care au obținut 10. A urmat și alt examen în clasa a XI- a pentru a alege specialitatea spre care mă vedeam potrivită și m-am îndreptat spre GRAFICĂ. Din nou, m-am bucurat că am obținut la specialitățile specifice, media 10. Deci eram bucuroasă că am obținut confirmarea alegerii mele de a deveni un grafician de succes.

-Cum a fost la prima expoziție ?

-La vârsta de 6 ani, tatăl meu, pictor restaurator, mi-a organizat prima mea expoziție personală la care au participat copii dar și pictori consacrați colegi de-ai tatălui meu, care au intuit în mine un mic talent.

Am fost privilegiată ca de mică am participat la expoziții unde am fost felicitată pentru performanțe…pentru mine, desenul era ceva la îndemână, tot timpul desenam și mă bucuram de descoperirile mele când progresam în ceea ce numeam eu construcția personajelor, a proporționalității lor, valorarea acestora pentru redarea volumelor, redarea spiritului și expresivitatea în portretistică,  surprinderea în mișcare a siluetelor pe care trebuia să le  construiesc.

Am momente când mă gândesc cât de repede au trecut anii copilăriei și cum practic, pentru mine, un obiectiv mare a fost atins intrarea la facultatea de artă. Sunt dornică să devin un bun grafician, am speranța că voi fi binecuvântată de Sus, am aceasta dorință și voi munci și mai mult ca să mă specializez.

-Care sunt temele preferate ?

-Îmi place în mod deosebit să lucrez portrete dar și construcții tematice cu multe personaje, așa, că o poveste bună de urmărit de privitor.

Îmi place să surprind prin acea amprentă pe care le o insuflu personajelor pe care le închipui cu mimică, gestică și detaliul vestimentar.

Tematica mea se va adânci la detaliu acolo unde un zâmbet sau o grimasă dau întreaga măsură a caracterizării personajului înfățișat.

-Ce tehnică de lucru preferați?

-Lucrez ușor în creion, cărbune, acuarelă, carioca, tuș, liner, creioane colorate.

-Preferați suprafețe mai mici, ori mai mari?

-Nu am frică de suprafețe mari, lucrez cu dezinvoltură pe planșe de 1m pe 70 cm, am ușurință în a aprecia dimensionarea și structurarea persoanelor redate. Am încercat să aplic principiile anatomice și deja vad că  greșelile de construcție sunt eliminate.

Mă pricep să redau tot ce înseamnă realist sau abstract,  viață sau trăire a ei.

-Ce vă doriți pentru viitor ?

-Îmi doresc un viitor bun cu tot ceea ce implică el. Un parcurs în străinătate, un servici care să mă provoace la creativitate maximă, o cale care să se deschidă în domenii artistice inovatoare.

Acum învăț si limba japoneză și doresc să devin și o chitaristă compozitoare.

Pasiuni doar nu și obiective certe.

-Vă mulțumim. Impresionant.  

Să vedem acum și câteva lucrări. Intrăm deci în

GALERIA DE ARTĂ

Nu întâmplător deci, nota maximă a fost acordată mereu de profesori, de-a lungul timpului acestui OM special care a fost ivitatul nostru aparte de ziua dedicată tineretului.

Concluzia? O mare speranță pentru artă. Felicitări din toată inima pentru artist, pentru părinții care au știut cum să îndrume un asemnea talent aparte, – mama este creatoare la rândul său DANIELA ROMAN, iar tatăl pictor restaurator – pentru profesori, pentru toți cei care au contribuit într-un fel ori în altul la evoluția sa.

Un zâmbet pentru viitorul prezentul și viitorul artei.

Mulțumim pentru tot ce am primit de ziua tineretului. Sănătate tuturor !

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s