ILARIE GHEORGHE OPRIȘ – O PESONALITATE CU REALIZĂRI REMARCABILE ÎN CULTURĂ ȘI LA 82 DE ANI. NOI CĂRȚI CE POARTĂ PECETEA SA

Amintire dragă din luna aprilie 2022

Aproape în fiecare zi descopăr noi și noi realizări în domeniul culturii, toate purtând pecetea unei mari personalități, distinsul domn Ilarie Gheorghe Opriș, trăitor în Sângiorgiu de Mureș, Județul Mureș.

La o vârstă când alți oameni preferă să se plimbe prin parc, domnul Opriș are ședințe cu colectivul său pentru a pune la punct o nouă apariție editorială, pentru un nou număr din ziarul pe care îl elaborează, pentru a organiza o nouă excursie dedicată pictorilor și nu numai lor.

Încerc să îmi păstrez obiectivitatea în redactarea acestor rânduri, dar vă mărturisesc sincer faptul că este dificil pentru mine, deoarece mă leagă multe aspecte de viață frumoasă de destinul său special. Iată câteva dintre ele.

  1. Am avut șansa să îl cunosc personal, la Breaza în județul Prahova. Preț de câteva ore am beneficiat de căldura sufletului său, de acumulările de înțelepciune care m-au impresionat iremediabil.
  2. M-a ajutat mult în editarea unor cărți ce poartă modesta mea semnătură. În condițiile dificile ale vieții de azi, apariția uni cărți cu numele tău este un mare eveniment. Apoi, cărțile vor străbate veacurile fiind la dispoziția generațiilor viitoare, atunci când noi vom fi, sperăm, într-o lume a bucuriei eterne, în împărăția lui Dumnezeu.
  3. Am cunoscut pe domnul Opriș prin intermediul distinsei doamne Maria Mera. O pictoriță de valoare care mi-a relatat o mie și una de fapte deosebite legate de domnul Opriș. Fiecare om pe care îl cunosc prin intermediul picturii este o bucurie pentru mine.
  4. Domnul Opriș face niște încântătoare călătorii, alături de oameni de cultură, în spațiul grecesc. Ca om ce port numele de Aristotel, cu mare ecou în civilizație elenistică, sunt evident foarte sensibil la tot ce este legat de acest spațiu.

Mă opresc aici cu argumentele, pentru a ajunge în sfârșit la esența articolului, realizările domnului Opriș.

Cu puține zile în urmă, mai precis la 20 aprilie 2022 a avut loc un mare eveniment la Biblioteca Județeană Mureș. Este vorba despre lansarea a două volume extrem de interesante.

Imagini de la eveniment

Primul este  intitulat ,,Sângiorgiu de Mureș – istoria evoluției Edilitare”,  semnat de Ioan Eugen Man și Ilarie Gheorghe Opriș. Toate fotografiile din această carte sunt din colecția personal Ilarie Gheorghe Opriș, iar textele sunt semnate de Ioan Eugen Man, cel care a lucrat patru decenii la serviciul de arhitectură a Municipiului Târgu Mureș.

        Al doilea volum lansat este ,, Târgu Mureș – Istorie Urbană”, autor fiind Ioan Eugen Man.

   Păstrăm ca document al istoriei locale chiar și invitația la aceste eveniment, acolo unde sunt trecute numele unor mari personalitiăți din zonă precum profesorii Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, Cornel Sigmirean, Liviu Boar și Peter  Moldovan.

Cine este domnul Opriș? S-a născut în data de 10 iulie 1939 în comuna Sângiorgiu de Mureș, Județul Mureș. A muncit în domeniul culturii peste cinci decenii. A avut multe poziții în această lume a culturii, de la cea de bibliotecar, până la conducerea Asociației Artiștilor Plastici Mureș și în colectivul de conducere al Centrului Județean al Creației Populare Mureș. Director al Editurii ,,Cronica Mureșeană”. A publicat numeroase articole în presa locală și central.

Are 34 de lucrări dedicate comunei natale, cineva spunea, pe bună dreptate, că nu mai este așa ceva în România, raportat la o comună. Și pe bună dreptate. 16 lucrări de istorie și învățământ, alte 73 de  cărți, albume, cataloage și anuare, 15 lucrări editate prin scanare și tipărire, dar și 30 de cărți tipărite și îngrijite. La această ultimă categorie, mă plasez și eu ca autor modest cu două titluri de carte, de publicistică.

Este vorba despre HRANA VINE DIN CER – OLIMPIADE.  Editura Cronica Mureșeană, anul 2022. Volum dedicat faptelor bizare de la două olimpiade, Tokyo 2020 și Beijing 2022. A doua carte este ÎMPĂRĂȚIA LUI FUJI  SAN. Culmi diplomatice, economice, culturale și sportive. Editura Cronica Mureșeană, anul 2022. Volum semnat alături de ambasadorul Radu Șerban și consacrat minunilor Japoniei.

 Pe de altă parte, soția mea a editat aici o carte  de versuri.

La festivitatea de lansare a celor două impresionante volume amintite mai sus, au fost lansate și două numere festive ale minunatei publicații editate tot de domnul Opriș, cu numele ,,Cronica sângiorzeană”.

Primul este dedicat aniversării a 200 de ani de la Sfințirea Bisericii Ortodoxe din lemn, în ziua de 20 august 1822. Aici sunt incluse biografiile preoților pe două secole și fotografiile lor din ultimii 100 de ani. Putem să vedem și fotografiile construcțiilor bisericești din ultima sută de ani

        Al doilea ziar este consacrat aniversării a 100 de ani de învățământ românesc de stat 1922 – 2022 la Sângiorgiu de Mureș. S-au împlinit 100 de ani la 4 aprilie 2022, dar sărbătorirea lor va avea loc în luna septembrie. Ziarul cuprinde biografiile directorilor și construcțiilor școlare.

      Interesant este că scriu aceste cuvinte chiar pe data de 3 mai 2022, când este sărbătorită Ziua Internațională la Libertății Presei. Cine scrie articolul? Chiar un gazetar ca să fim în ton cu tema zilei. Ziarele au consemnat și ele evenimentul …

    Marea surpriză continuă cu volumele care se află deja în lucru. Dintre ele, vreau să remarc în mod deosebit impresionanta culegere de documente și fotografii ce va vedea lumina tiparului peste puțină vreme. Este vorba despre volumul intitulat Sângiorgiu de Mureș. Biserica Ortodoxă ,,Sfântul Nicolae”.  (Sfântul Gheorghe)

     Volumul poartă o dublă semnătură, Ilarie Gheorghe Opriș și Elena Mihu. Chiar am stat de vorbă cu distinsa doamnă Elena Mihu și voi reveni într-un alt articol cu detalii despre această valoroasă carte.

   Este semnificativ de subliniat că în aceste tipărituri numele de Opriș apare în Consiliul Parohial ortodox, încă din anul 1874 și până în prezent.

Dar, să nu uităm că este 3 mai, chiar aniversarea doamnei Maria Mera… O caut la telefon. După mai multe apeluri, doamna era felicitată de multă lume, reușesc cu greu un fir liber. O felicit și o întreb cum a fost la lansarea celor două volume, la Biblioteca din Târgu Mureș. Aflu că a fost ceva deosebit din toate punctele de vedere. Îmi relatează una dintre impresiile participanților. Declarație autentică: ,,Niciodată nu am văzut atâta inteligență, materie cenușie, reunită într-un singur loc”. La final, a mulțumit pentru felicitări și a spus că merge să lucreze tablouri pentru a face bucurii oamenilor.

Minunat, comentez eu.

Desigur, mai sunt multe de scris și povestit, dar să nu uităm că trebuie să punem și o semnătură.

Cu apreciere mare pentru domnul Opriș și colaboratorii săi,

Cu respectul cuvenit,

Aristotel Bunescu   

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s