ANTOLOGIA CREATORILOR – Livia Balu, un artist român afirmat puternic în Elveția

Distinsa Livia Balu în atelierul de Kupferstich, Tiefdruck din Papiermühle Museum Basel (Elvație). Acolo unde merge în fiecare prima duminică din lună sa își imprime gravurile…Cu public…

13 florar 2022. Numerologii spun că nu este o zi cu noroc. Dar pentru mine este deoarece vreau să vă prezint azi un artist special. Până atunci, va mai dau un număr – 67. Este pagina din cartea scrisă cu soția mea, poeta Silvia Bunescu, despre oamenii care ne-au marcat mai puternic de-a lungul deceniilor. Aici apare rememorarea unui vizionar, Rudolph Steiner, întemeietorul antroposofiei.

Legătura se face acum. Livia Balu, artistul pe care îl prezint astăzi, 13 mai, în Antologia Creatorilor, este la rândul său marcat de opera incredibilă a lui Rudolph Steiner.

Rudolph Steiner

Urmează un scurt intreviu cu Livia Balu

-Bun găsit! Felicitări pentru lucrările dumneavoastră! Vă invit oficial să facem un articol despre dumneavoastră pentru ANTOLOGIA CREATORILOR.

– Petru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

– Bun găsit, de asemenea ! Mulțumesc pentru invitație.

Iată o scurta prezentare.

După o carieră de economist și după obținerea diplomei în Pictura și Educație artistică la Visual Art School Basel din Elveția, lucrez în diverse domenii ale artelor plastice : ilustrații, pictură, gravură, pedagogie artistică; din anul 2008, în propriul atelier Liv-Via-Art dinClarens/Montreux, Elveția.

Colaborez cu Muzeul elvețian al hârtiei, scrisului și imprimeriei Papiermühle din Basel, cu Centrul paramedical și socio-educativ Altage Groupe din Yverdon, precum si cu Timbereng School din Lausannne.

Particip la diferite proiecte și expoziții din Elveția, România și alte state.

Mai multe informații pe websitul personal http://www.liv-via-art.com

– Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră ?

– 2021 din punct de vedere artistic a fost un an amestecat și cu bune și cu rele, marcat în primul rând de continuarea pandemiei.

– Cum a început 2022?

– Anul 2022 a început foarte bine din punct de vedere artistic prin a deveni membră a Society of Illustrators of New York City, participări la expoziții și concursuri importante, cum ar fi Fabriano in Bologna, Micul Prinț la Muzeul de arta din Satu-Mare, „Regards croisés” la Muzeul din Montreux. În contiunare, în iunie la Biblioteca universitară cantonală din Lausanne cu ilustrații la poemul „Terres déclives” de Thierry Raboud, la Centrul Cultural din Montreux expozitia „Inside-out”, în septembrie cu o carte-obiect „Bestiaire fabuleux des écrivains” la Muzeul Alexis Forel din Morges, și posibil și altele.

– Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următorii ani?

– Pace.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

– Aș răspunde printr-un citat din Carl Gustav Jung : « Tu veux un monde meilleur, plus fraternel, plus juste ? Eh bien commence à le faire : qui t en empêche ? Fais-le en toi et autour de toi, fais-le avec ceux qui le veulent. Fais-le en petit, et il grandira. »

Să vedem acum câteva lucrări explicate chiar de autoarea lor…

Un fel de portret de fetiță-nou-născută în NewYork-Brooklyn-Methodist Hospital, după o schița care imortaliza momentul. Aceasta este o pagina din “Saleen’s Book”, album dedicat nepoatei.

O alta pagina din “Saleen’s Book”! Când descoperă oceanul la Brighton Beach și Coney Island!

De fapt, schița originală o făcusem în Central Park, dar am combinat-o cu un peisaj realizat pe Promenada istorică…

 Aceste pagini au stat la baza a 4 portrete care au participat la o expoziție colectivă in 2017 la centrul cultural Villa Dutoit din Geneva.

Povestea acestei lucrări începe în 2003, când am fost invitată să particip la o săptămână românească organizată la Zunfthaus zum Pfister în Lucerna, sub egida Ambasadei României în Elveția.

Din 2001 eram studenta la Arte Plastice în Basel și am fost onorată de invitația ambasadei.

Pe baza schițelor pe care le adusesem cu mine din România, am conceput o expoziție în trei părți, numită “Originea – Trup, Suflet, Spirit”. Trupul era reprezentat prin 8 personaje pitorești, Sufletul – prin arhitectura a 8 case de la țară, iar Spiritul – prin 8 biserici românești istorice. Am lucrat vreme de un an, în paralel cu studiile de la academia de artă.

Aici este amintirea prispei casei bunicii din nordul Vâlcei, din Subcarpați.

Cu acest tablou revin la actualitate. Face parte dintr-o serie de format 70x100cm dedicată munților, în diverse ipostaze: soare, ploaie, ninsoare, ceață, nori…

 Modelele sunt în special Mont Grammont și Les Dents-du-Midi din Alpii francezi  și respectiv elvețieni, pe care îi pot contempla de pe terasă. Cu siguranță trebuie să îmi amintească de Munții Făgărașului, văzuți de la Săcădate-Avrig, unde mergeam cu mama în vacantele de vară la bunica.

Anul acesta m-am încrâncenat în tehnica mixtă: tuș, pastel sec, creioane colorate, creioane și pasteluri acuarelabile, culori în ulei, pigmenți aurii, tempera…..straturi peste straturi, lăsate la sedimentat o zi sau o lună, sau chiar mai mult, re-lucrate până când o anumită intuiție a spus “Gata!”, apoi semnate, datate și puse cu atenție într-o mapă. De acolo pleacă spre colecționari de arta sau spre muzee de arta, cum ar fi cel din Satu-Mare.

-Mulțumesc frumos.

Concluzia?

Am avut privilegiul să cunoaștem lucrări de valoare, un om cu reale calități validate nu numai în mai multe state. Sperăm ca în viitorul apropiat să aflăm noi detalii din universul creației semnat de Livia Balu.

Din partea noastră, câteva flori ce exprimă toate felictitărilor pornite din inimă!

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s