ALINA VUXANOVICI DESPRE MINUNATA ARTĂ A STICLEI COLORATE

Logo petru Vitralier.com

Am fost impresionați, cu ocazia unui recent interviu publicat tot de agenția de presă culturală, de pictura doamnei Alina Vuxanovici. O artă impresionantă pe care nu o vom putea ușor. Cu acest prilej, am aflat și despre preocuparea sa legată de vitralii. Normal, am dorit să aflăm detalii. Așa s-a născut dorința legitimă de a face un nou interviu…

– Ce este Vitralier.com?

-În februarie 2020 am fost la un atelier de vitralii Tiffany organizat de Grădina Sticlarilor. Am făcut un proiect destul de complicat și nu am reușit să termin lucrarea în timpul alocat. Apoi s-a instaurat lockdown-ul și am rămas cu acea lucrare neterminată.

Cred că pentru a compensa nefinalizarea proiectului, dar și pentru ca mi-a fost stârnită o mare pasiune pentru vitralii, am început să scriu articole despre arta sticlei colorate pe site-ul construit cu acest scop, Vitralier.com.

Inițial au fost articole despre istoria, tehnicile vitraliilor, despre artiștii care au revoluționat această artă (de exemplu: Tiffany, Chagall).

Apoi, pentru a avea un conținut îmbogățit și mai valoros, eu și soțul meu am început să contactăm artiști din România, să le luăm interviuri și să-i promovăm în site și în canalele de social media. Numărul de interviuri e în continuă creștere și ne bucurăm că am legat relații cu artiști extraordinari cu o sensibilitate și creativitate aparte și o calitate umană deosebită.

În timp, am fost contactați de clienți și pentru realizarea de proiecte de vitralii. Astfel, proiectul Vitralier.com a devenit și facilitator de proiecte de vitralii, fiind legătura dintre clientul final și artiștii vitralieri.

Prin proiectul Vitralier.com ne propunem să îi promovăm pe artiștii români și, apoi, să ne extindem în promovarea artiștilor vitralieri din Europa și, de ce nu, din lume.

-Cum a fost 2021?

-În paralel, în 2021 am dezvoltat și un produs propriu pe care ne dorim să-l scoatem pe piață în 2022. Este vorba de o lampă Tiffany cu motive românești. Este un proiect la care am muncit foarte mult și suntem mândri de rezultat!

-Pentru ce ați ales această tehnică să o promovați?

-Vitralii handmade, vitralii decorative, vitralii unicat, vitralii pictate manual… auzim aceste sintagme din ce în ce mai des deoarece arta sticlei, cu precădere vitraliul, este din nou „la modă”.

Vitraliile sunt populare și nu e greu să înțelegi de ce: sticla, acest material rigid și casabil, este atât de ușor maleabil în condiții propice. Și operele rezultate pot fi absolut uimitoare.

Vitralii, sticlă decorativă, pot apărea în atâtea forme și dimensiuni, culori și amestecuri impresionante.

Este incredibil cum bucăți de sticlă, în tot felul de variații de culoare, legate între ele, pot duce la obiecte dintre cele mai senzaționale cu care-ți poți împodobi casa.

Vitraliile handmade sunt întotdeauna la modă și datorită faptului că se potrivesc foarte bine oriunde, în orice tip de casă, la orice tip de arhitectură sau design interior, fie el modern sau retro.

– Ce ne puteți spune despre lumea artiștilor vitralieri?

-În primul rând sunt foarte fericită să remarc o cerință tot mai mare pentru vitralii, atât în România, cât și în străinătate. Se fac comenzi atât de ferestre vitralii, cât și de obiecte mai mici de decor, atât pentru restaurante și instituții publice, cât și pentru case private sau pentru a face un cadou deosebit.

Îi felicit întotdeauna pe cei care plasează comenzi prin intermediul site-ului nostru pentru gustul lor deosebit și dragostea de vitraliu.

Artiștii vitralieri pe care i-am cunoscut sunt oameni deosebiți și extrem de pasionați de ceea ce fac. Și acest lucru se observă din lucrările lor.

Este absolut minunat să afli că oamenii fac din pasiune lucruri pentru comunitatea în care trăiesc. Așa cum e artista Gabriela Velea, care își dedică o mare parte din muncă pentru a crește locuri cum e Grădina Sticlarilor, unde oamenii își găsesc pasiuni noi și se bucură de Frumos.

Sau maestrul Alexandru Barbaric, un artist recunoscut în întreaga lume pentru stilul său de lămpi din sticlă unicat, într-un stil unic. Este un deliciu să stai de vorbă cu dumnealui și să afli detalii interesante despre viața artiștilor sticlari dinainte de ‘89.

Sau Doamna Carmen, instructor voluntar de art-terapie la Centrul de sănătate mintală din Botoșani. Admiratorii vitraliilor dumneaei sunt bolnavii care beneficiază de terapie.

Sau artista Marie Dăscălescu care ne-a împărtășit viziunea sa non-conformistă despre vitralii. Ea este specializată pe vitralii 3D.

Artistul Cosmin Gavra, care formează generații de elevi ca profesor de istorie și care, în cadrul orelor de predare, le insuflă dragostea pentru vitralii, implicându-i pe elevi în fiecare etapă a procesului în proiecte de realizare a vitraliilor.

– În marile catedrale, vitraliile dau un efect copleșitor. El este transmis și prin piesele mai mici ca dimensiune?

-Lumina este o temă spirituală esențială în teologia creștină. Primele cuvinte ale lui Dumnezeu, la facerea lumii, au fost “”Să fie lumină!” Şi a fost lumină. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.” (Geneza 1:3-4).

Așadar, e perfect natural pentru creștini să investească atât de mult timp și energie în conceperea ferestrelor din biserici. Ferestrele sunt cele care conduc înăuntru lumina soarelui și risipesc întunericul. Arhitecții au mediumul perfect prin care reprezintă un adevăr spiritual marcând, în același timp, și un scop pur funcțional.

Prin vitraliu, biserica se umple de lumină naturală păstrându-și, în același timp, intimitatea.

Lumina reprezintă puritatea, Raiul, spiritualitatea, facerea lumii. Arhitectura bisericilor s-a dovedit a fi un mijloc valoros prin care oamenii erau învățați despre adevărurile spirituale creștine.

Dar, poate mai important, odată aflat în acest spațiu invadat de lumina filtrată de vitraliu, omul se simte mai aproape de Dumnezeu.

Piesele din vitraliu păstrează această calitate iluminatoare indiferent de dimensiunea lucrării, dacă aceasta este creată de către un artist vitralier.

– Unde sunt vitraliile care vă plac in România?

-În România mi-au atras atenția vitraliile Bibliotecii Antim Ivireanu din Râmnicu Vâlcea și vitraliul din Pasajul Vulturul Negru din Oradea.

Lămpile din vitraliu realizate de dl Barbaric sunt adevărate piese de artă, cunoscute și apreciate în Europa și SUA.

Suntem încântați să avem și noi casa împodobită cu lustre și aplice realizate de dumnealui.

– Dar în străinătate?

-Moscheea Roz din Shiraz, Iran este celebră datorită vitraliilor amețitoare și efectului care îți taie răsuflarea din momentul în care ai intrat, pentru că simți ca și cum te-ai afla în interiorul unui caleidoscop.

Modelele geometrice abstracte, întâlnite nu doar în vitraliu, ci în toate formele de artă islamice, sunt menite să purifice mintea și sufletul.

Tiparele geometrice din arta islamică sunt transcrierea vizuală perfectă a ritmului.

În ce privește vitraliile moderne, o notă aparte este adusă de artistul american Tom Fruin, cu interesantele sale constructii din vitraliu. Aici notăm Turnul de Apă din Milwakee, Wisconsin și Casa din Vitraliu din Florida.

Un alt artist modern iconic este Marc Chagall. Ferestrele sale din vitralii au culori vibrante și compoziții abstracte, pline de simboluri religioase și umaniste. Cele mai cunoscute vitralii sunt ferestrele din Sinagoga Abbell din Ierusalem.

Artistul și omul de afaceri Tiffany este însă cel care a creat o adevărată revoluție în tot ce înseamnă sticla și arta vitraliului. Lămpile Tiffany sunt de un rafinament și delicatețe greu de egalat.

-Minunat, să vedem acum niște imagini…

VULPIȚA – vitraliu în tehnica picturii pe sticlă, artist Alina Vuxanovici

Aplică din vitraliu, artist Alexandru Barbaric

Moscheea Roz din Shiraz, Iran. Sursa foto Getty Images

Fereastra Chagall. Sursa foto Getty Images

Vitraliu 3D – artist Marie Dascalescu

Lampă Tiffany

Casa din vitraliu realizata de Tom Fruin

Vitraliul din Galeria Vulturul Negru, Oradea

Tot galeria din Oradea…

Concluzia? Încântător! Succes! Sănătate!

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s