Scriu aceste rânduri, în dimineața zilei de 16 cireșar, anul de grație 2022. Să nu uit să îl felicit pe domnul Paul Bordaș! Face azi 50 de ani fix. O jumătate de secol. Este ceva!
De fapt l-am mai felicitat, acum două zile la evenimentul de la Casa de Cultură a Studenților. O seară cu trei evenimente: Lansarea albumului cu numarul 13 cu fotografii, 25 de ani de activitate FOTOGEOGRAFICA (care a generat programul intitulat Romania Student Tour), 50 de ani împliniți de Paul Bordaș.
A fost grozav. Iată o cronică:
O iau ușor pe Calea Plevnei și ajung la nr. 61, acolo unde merg încă de pe vremea studenției.
Merg la vernisajul expoziţiei şi lansare catalogului intitulat ”Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune”. Are loc sub egida Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.
Festivitatea de deschidere începe cu un videoclip ”Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune”.
Apare în fața asistentei, elegantă ca de obicei, Ligia Necula: ,,Bună seara și vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre.
Sunt Ligia Necula, realizator Radio România Cultural, editor Editura Casa Radio și mentor în echipa Romania Student Tour.
În această seară vom prezenta al 13-lea catalog ”Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.
Avem o echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică, FOTOGEOGRAFICA, dedicată în exclusivitate tinerilor, pune în aplicare sub sloganul ”cine suntem și de ce vorbim românește”, un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.
Până în prezent, în palmaresul programului Romania Student Tour sunt consemnate alte 12 cataloage foto de mare succes: Civilizația Mărginimii, Transilvania inima României, Dobrogea la răscrucea timpurilor, Descoperirea Naturii în Gorjul montan, Ținutul Vulcanilor, Țara dintre Crișuri, Din lumea Banatului, Haţeg – ţinutul dinozaurilor, Din tainele Bucovinei, Ţinutul Neamţului, Enigmele Buzăului, Plaiurile Vrancei.
“Ținutul Pădurenilor – inima de fier a Daciei străbune” ne introduce într-o lume fascinantă, a ultimului bastion dacic cuibărit pe pantele domoale ale Munților Poiana Ruscă, depozitarul unui tezaur patrimonial natural și uman de excepție. Tărâm de basm, abandonat într-un anonimat injust care, paradoxal, i-a permis să-și conserve aproape intactă zestrea reprezentată cu rang de ambasador de costumul popular de o personalitate copleșitoare.
În deschiderea catalogului regăsim mesajele domnului Rusalin Ișfănoni, dr. etnolog, cercetător al vieții materiale și spirituale din Ținutul Pădurenilor și Paula Enuț, manager Asociația Microregiunea Țara Hațegului-Ținutul Pădurenilor GAL. Catalogul va fi prezentat atât în Bucureşti, Deva, Hunedoara, precum și la alte evenimente naţionale şi internaționale.
“Ținutul Pădurenilor – inima de fier a Daciei străbune” a fost realizat în anul 2019, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, Asociația Microregiunea Țara Hațegului-Ținutul Pădurenilor GAL Direcția Județeană Pentru Sport și Tineret Hunedoara, Asociația Artiștilor Fototografi Hunedoreni, Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact/Universitatea București și Cercetașii României – Centrul Local Sf. Nicolae București,,.
În continuare, a vorbit gazda evenimentului Cornelia Bilțiu, director Casa de Cultură aStudenților București. Aflată chiar la primul său eveniment în această calitate de director al casei de cultură, doamna Cornelia Bilțiu a precizat că dorește să redea prestigiul de altă dată pentru această instituție, că vrea să organizeze o gama variată de proiecte și evenimente și a urat tuturor participanților bun venit și o seară agreabilă.
Au vorbit apoi dr. etnolog Rusalin Ișfănoni, cercetător al vieții materiale și spirituale din Ținutul Pădurenilor, cercetător speolog Cristian Lascu, primul redator-șef al revistei National Geographic Romania, mentor Romania Student Tour și președinte de onoare Fotogeografica, Romeo Moșoiu, consilier și delegat al Ministrului Eduației, dl. Sorin Câmpeanu, prof.univ.dr. Radu Igaszag, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, conf.univ.dr. Ruxandra-Oana Raianu, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București – secția de Limbă și Literatură Japoneză, Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale, prof.univ.dr. Cristian Iojă, Faultatea de Geografie, Universitatea din București, Sorin Mihăilescu, vicepreședinte al Fundației Culturale ”Niște Țărani, diacon Eugen Maftei, consilier în cadrul sectorului Învățamânt și Activități ale Tineretul – Arhiepiscipia Bucureștiului, prof. cercet. Dumitru Baltă – fost director al Agenției Naționale de Meteorologie și Hidrologie.
Cuvântul de închidere a fost rostit de Paul Bordaș, coordonator Fotogeografica și fondator Romania Student Tour.
Oaspeții au fost invitați să asculte apoi muzică interstelară interpretată la un instrument pe care l-am văzut prima dată în viața mea, numit hanpan și care seamănă cu o farfurie zburătoare. A fost recitalul susținut de Gabriel Balașa, cu pălărie cu pene colorate.
Au fost oferite apoi exemplare din albumul lansat, iar domnul Rusalin Ișfănoni a dat autografe.
Apoi am socializat puțin lângă mesele întinse cu bunătăți de tot felul. Solide, ori lichide.
Am plecat împreună cu Eugen Maftei cu care am discutat despre primordialitatea universului divin pentru fiecare dintre noi.
Ce puteam eu să îmi doresc mai mult? Am arătat acasă încântat albumul primit, iar soția l-a admirat, iar apoi l-a așezat lângă celelalte editate tot sub egida Romania Student Tour.
În concluzie, o zi memorabilă!
Aristotel Bunescu
P.S.
15 iunie 2022, TVR 1, emisiunea “3 CEASURI BUNE”
Am urmărit prezentare succintă a fenomenului Fotogeografica, a programului Romania Student Tour, a venisajului “Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune” de la Casa de Cultură a Studenților București și un preambul la GALFEST organizat de Asociația Microregiunea Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor.
A.B.
Imagini de la eveniment….
Mulțumim pentru atenție.
Redacția