CU ADMIRAȚIE CRESCÂNDĂ DESPRE MAESTRUL ANDREI BRĂNIȘTEANU

La pagina 39 în ENCICLOPEDIA ARTIȘTILOR ROMÂNI CONETMPORANI, volumul V, se găsește acest portret al pictorului Andrei Brănișteanu

Zori de zi în 27 iunie, anul de grație 2022. Astăzi este Ziua Mondială a…Pescuitului.

Caut pentru onorabilii cititori un subiect cât mai interesant.

Pe care să îl ,,pescuim” din multitudinea de variante pe care le avem?

Vreau neaparat să fie ceva aparte. Ca om care mă ocup de pictori, caut în memorie un nume, da cu greutate, cu lucrări memorabile, cu influență în lumea românească a coloriștilor. Pe cine să aleg?

Ieri am fost la Snagov și m-am întâlnit cu un pictor desebit. Venind vorba de pictorii mari de la noi mă întreabă brusc: Ce părere aveți de Andrei Brănișteanu? Ce părere să am? Foarte bună! Este unul dintre preferații mei. Prin urmare, o să vă ofer și dumneavoastră, onorabili cititori, chiar un articol despre maestrul Andrei Brănișteanu.

Cel care a avut recent o impresionantă expoziție la Cercul Militar Național din București. Sunt, evident, curios să aflu ce mai face, cum o mai duce în raiul său de la Bilciurești, din județul Dâmbovița. Acolo unde s-a retras cu soția sa pictorița Paula Zamfir Bilciu.

Îi trimtit deci câteva întrebări cu poșta electronică…Iată ce am primit!

-Bună dimineața! Scriu aceste cuvinte la o ora atât de matinală, după ce mi-am luat o porție de somn, timp în care este liniște totală în jurul meu.

-Ce mai faceți? Cum sunteți ?

-Mi-a înflorit teiul din grădină. Aloc ceva timp pentru a urca pe scara dublă și în timp ce culeg flori de tei mă îmbată mirosul divin ce ne învăluie.

– Care sunt concluziile expoziției de la Cercul Militar din București ?

-Privitor la ultima expoziție de la Cercul Militar National, nu prea am ce spune eu despre mine. Pot spune ceva despre năzuințele mele, despre lumea în care trăim cu toții.  Artistul plastic alături de alte arte, prin ceea ce creează el, dorește o lume mai bună în care să trăim cu toții. Creațiile sale, cele care sunt adevărate, au ca scop incursiuni în lumea spirituală a fiecărui individ ce privește arta. Vizitând o expoziție de artă adevărată, autorul își dorește ca vizitatorul sa rămână cu ceva bun, acumulând energie pentru ziua de mâine. Întorcându-se la locul lui de muncă, să poată muncii mai bine în perioada ce urmează. Toți dorim o lume frumoasă, ideală, dar rămânem cu aceste aspirații pentru ca nu prea știm cum să o făurim, ci doar încercăm. Când mesajul pictorului ajunge la consumatorul de artă, iar acesta simte ca lucrarea ce o privește îl ajută cu adevărat, atunci privitorul achiziționează lucrarea respectivă. Cine cumpără arta doar pentru a avea un bun ce poate mâine va valora mai mult, acesta nu a înțeles nimic. Toate spatiile publice și intime trebuie sa conțină arta adevărată pentru ca aceasta sa fie în permanenta în dialog cu privitorul. Spatiile mari, hale de producție dacă sunt goale, cenușii, pot produce mult doar materialicește, pentru ca acolo lucrează robotica. Pentru ce ies oamenii în parcuri? Hai sa ne punem aceasta întrebare. Pentru a-și întregii forțele, ca mâine să lucreze mai bine, acolo  unde se vor afla. Mă întreb și vă întreb de ce parcurile arată atât de dezolant?  Cum nu se înțelege că natura bine întreținută, generează forte, idei, sentimente, seninătate în gândire. Hai sa fim optimiști și să credem că lumea de mâine va lăsa la o parte balastul  ce ne înconjoară și vom corecta tot ce trebuie corectat. Va doresc sănătate și spor în toate cele bune!   

Ce așteptați de la anul 2022?

-Pentru anul acesta, mă gândesc ca în afara de peisajul românesc, ce îl iubesc foarte mult, să abordez și peisaje din Europa pe unde m-au purtat pașii și le-am pictat mai puțin. Am în minte peisaje din insula Evia din Grecia unde am stat o săptămână acum mai mulți ani, sau din Italia din Veneția sau Monto Catini etc. După cum spunea Sadoveanu, pământul pe care îl străbat cu piciorul, „este al meu”, deci vreau să-l pictez. Desigur, mă ajuta și internetul.

-Să oferim cititorilor câteva imagini. Dacă ați amintit de pesiaje din Europa, prima dată să vedem Faleza din Normandia…

Apoi, două imagini din România…

Portretul tenorului Alfredo Pascu

Portretul tenorului Alfredo Pascu în ,,Țara surâsului”

Mulțumim frumos pentru tot. Să ne revedem sănătoși la expoziții, ori chiar la …Bilciurești, de Dîmbovița!

Personal rămân în memorie cu tablourile expuse recent la Cercul Militar… Dar nu pot uita nici atmosfera tărită în Parcul Herăstrău, pe vremea când acolo erau spații dedicate picturii, iar domnul Brănișteanu ne întâmpina cu surânsul pe față și ne invita în lumea culorilor sale…Ce vremuri!

Expoziție în Herăstrău, anul 2000

Tuturor numai bine și frumos!

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s