EXPOZIȚIE – EVENIMENT: IRINEL DANIELA IACOB. EPISODUL 1: INTERVIU CU SĂRBĂTORITA

Distinsa doamnă IRINEL DANIELA IACOB, marea surpriză plăcută a anului plastic 2022

Ziua de 1 iulie, anul de grație 2022, va rămâne un reper important pentru memoria mea, fiind ziua în care am participat la o Expoziție – eveniment cu titlul ENERGIA CULORILOR. AUTOR, Doamna IRINEL DANIELA IACOB.

Fiind vorba despre un om special, de prima sa expoziție personală, care a provocat din mai multe puncte de vedere un șoc pozitiv pentru amatorii armoniilor cromatice, conducerea Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S. a decis, o abordate aparte în prezentarea unui eveniment.

Este vorba de un serial cu mai multe episoade, necesar pentru a pune în lumină numeroasele aspecte legate de pictura prezentată de IRINEL DANIELA IACOB, de personalitatea sa, de expoziție, de vernisajul ca atare de la Centrul de Cultură Arhitecturală din București și muuuulte altele.

Atenție mărită! Se pregătește o expoziție. Imagine surprinsă cu puțin timp înainte de vernisaj…

Subliniem că la evenimentul din 1 iulie 2022 au vorbit criticii de artă Marius Tița și Armand Steriadi, dar și subsemnatul, în calitate de gazetar specializat în arte vizuale.

Primul vorbitor a fost și primul critic de artă care a scris desore doamna Iacob. Domnul Marius Tița.
A vorbit și criticul de artă domnul Armand Steriadi
A rostit cuvinte și autorul acestui articol

Proiectul cuprinde un interviu cu invitata noastră, un reportaj de la eveniment, o anchetă printre participanți, un portret de pictor dedicat doamnei IACOB, toate bogat ilustrate, o foto-cronică, prezentarea tablourilor în sine. În laborator mai sunt în lucru și alte episoade, dar …totul la timpul său.  

Trecem cu mare curaj la primul episod.

Am adresat doamnei IRINEL DANIELA IACOB mai multe întrebări, răspunsurile au sosit cu mare promptitudine, când scriu asta știu ce spun, ca unul care fac interviuri de peste jumătate de secol, pentru agenții de presă, ziare, reviste, posturi de radio și televiziune.

Așa  am obținut interviul de mai jos pe care îl supunem atenției onorabililor cititori:

– Am participat și am vorbit la vernisajul dumneavoastră impresionant din toate punctele de vedere. Mă interesează, prima dată, câteva gânduri ale dumneavoastră. Cum a fost pregătit efectiv evenimentul.

-Evenimentul a venit firesc. Aveam foarte multe lucrări apreciate de oameni de artă din țară și din străinătate, așa ca, în momentul în care am primit din parte distinsei doamne ILEANA TUREANU, Președinte al Uniunii Arhitecților din România, invitația de a expune în acest nobil spațiu, am dat cu bucurie curs invitației.

Alegerea lucrărilor a fost dificilă deoarece am dorit ca densitatea lucrărilor expuse să fie optimă. M-au ajutat la selecția lucrărilor soțul meu, dl. Arhitect Ionel Cristian Iacob și distinsul artist plastic Codrin Mircea.

– Cum s-a văzut vernisajul prin ochii și sufletul artistului, autorul expoziției în sine?

– Evenimentul a fost pentru mine o sărbătoare. Am fost onorată și fericită să primesc confirmarea valorii lucrărilor mele de la toți cei trei critici de artă prezenți la vernisaj. Am avut bucuria de a primi felicitări din partea artiștilor și prietenilor prezenți la vernisaj.

– Vernisajul a fost onorat de un numeros public. Am remarcat, cu plăcere, prezența rudelor, a prietenilor, a pictorilor din cadrul Asociației Artiștilor Plastici din București.

– La eveniment au fost prezenți membri familiei: MAMA mea, soțul meu arhitect Cristian Iacob, nepotul meu Andrei Pogacias, redactor la editura Humanitas și colaborator al revistei Historia și alți membri ai familiei.

Doamna și Domnul Iacob

Alte imagini de la vernisaj.

Au mai participat: colegii de la AAPB , arhitectul și pictorul Mircea Corcodel, pictorița Alexandra Teaca, arhitect Ovidiu Charena, arhitectul Mircea Tibuleac, arhitectul Alexandru Sima.

De asemenea au fost prezenți la eveniment inginerii Dana Criznic, Florentina Mihăilescu, Petru Criznic, Raluca Naiman, Elena Bruma și doctor în geografie Florin Vartolomei.

Fiecare a putut pleca acasă cu un pliant relevant. El cuprinde o impresionantă listă de calități și prezențe la evenimente plastice interne și internaționale, CULOAREA ÎNCEPUTULUI, un articol semnat de criticul de artă Marius Tița, precum și 14 reproduceri după tablouri semnate de doamna Iacob.

– Impresionant. Care sunt evenimentele viitoare din actualitatea plastică unde sunteți implicată?

– Pentru această toamnă am pe agendă două evenimente la care am confirmat participarea:

Voi participa la Bienala internațională de artă organizată la Muzeul de artă modernă din Barcelona. Apoi sunt nominalizată ca finalistă a Concursului OTTO MILIONI organizat în Italia.

Iată câteva detalii despre acest proiect….

Premiul internațional OPT MILIOANE

Proiectat de Bruno Mancini, dedicat Comm. Agostino Lauro, organizat de Asociația culturală „Da Ischia L’Arte – DILA” în colaborare cu IL DISPARI de Gaetano Di Meglio și cu Asociația Algeriană ADA Dalila Boukhalfa

Ediția a unsprezecea – 2022

Sunt 50 de lucrări de artă grafică selectate pentru etapa finală a premiului din cele peste 200 de înscrieri inițiale.

Participanți sunt din  19 țări: Armenia, Chile, Danemarca, Germania, Marea Britanie, India, Iran, Israel, Italia, Letonia, Maldive, ROMÂNIA, Rusia, Serbia, Spania, Ucraina, Ungaria, Venezuela și Vietnam. 

Iată acum completă a finaliștilor acolo unde este desigur și reprezentantul țării noastre: Pashaev, Aida Turr ini, Ajub Ibragimov, Alessia Gaveglia, Amirbek Ismailov, Anastasia Lesyuk, Arif Azad, Artur Gevorgyan, Dina Banay Babay-Artist, Dita Pond, Eda Gyenis, Elizabeth Bloom, Eric Barris, Fabaries Vásquez, Fatima Dadova, Florența Lessa, Giusy Donini, Indulis Herb, Irina Beff, IRINEL DANIELA IACOB, Janis Drozdov, Karl Dobrajs, Le Hai Linh, Lev Karnauhov, Liga Lapi nska, Loris Gi original, Magomed Zakriev, Mark Illukpitiya, Maurizio Pedace, Melinda Horvath, Miguel Pi ñero, Milena Petrarca, Mirjana Milanovic, Nunzia Zambardi, Pini Goldstein, Puransingh Jhala, Raimond Spundzan, Roland Krisjan, Safa Bn, Sergey Kirichenko, Soledad Lamas Gonzalez, Sulumbek Idrisov, Tomas Fernandez, Vera Roke, Vidma Wait, Vija Laganovska, Yair Ahar Haide și Yuri Serebryakov.

Revenim la dialogul nostru acum…

  -Am de asemenea o invitație pentru o expoziție internațională ce va avea loc la Paris.

-Ce ne puteți spune despre un alt aspect al activității dumneavoastră, aceea de ilustrator de cărți?

-Urmează să apară în librarii volumul de versuri AMPRENTELE IUBIRII al poetului și prozatorului EDUARD DORNEANU pe coperta căruia este lucrarea mea PRIMAVARA TIMPURIE. Este pentru adora oară în acest an când am colaborat cu lucrările mele la ilustrație de carte, a doua colaborare a fost cu scriitorul francez PHILL MAVERICK.

-Vă mulțumesc frumos! Impresionant. Vă dorim să vă atingeți toate obiectivele menționate. Inspirație, forță și …energie! Terminăm cu ,,SPERANȚA,, sugerată de această lucrare a dumneavoastră că ne vom revedea curând…

A consemnat, Aristotel Bunescu

Încă un buchet de flori pentru doamna Iacob!
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s