Am remarcat faptul că artiștii proveniți dintre oamenii care lucrează în muzee, acolo unde se adună, de-a lungul timpului, tezaurele civilizației umane, au o particularitate. Sunt încărcate de tot ce au văzut mai prețios autorii lor.
Așa se întâmplă și în cazul distinsei doamne Olimpia Hinamatsuri Barbu, care lucrează efectiv lângă o mare sală de tezaur istoric al României..
– Vă rugăm, pentru început, să vă prezentați
-Mă numesc Olimpia Hinamatsuri Barbu, sunt cercetător la Muzeul Național de Istorie a României București și membră a Asociației „Filiala Pictură București” a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
– Felicitări din inima pentru expoziția de la Slobozia Expoziție de Pictură și Obiect „Life Interrupted”. O intitulați modest pictură și obiect, dar evident este o demonstrație de înaltă clasă de combinare a picturii cu elemente sculpturale.
-Vă mulțumesc pentru aprecieri! Dorința mea este ca mesajul acestei expoziții să ajungă în inimile cât mai multor oameni. Lucrările din această expoziție sunt cu totul altceva față de ce am realizat până acum! M-am reinventat și m-am descoperit pe mine însămi în momentele de tensiune, incertitudine și spaimă create de începerea războiului în Ucraina.
– Care au fost trăirile dvs la început, speranțe și gânduri?
-Consider că atunci când nu mai ai certitudinea zilei de mâine începi să vezi cu totul altfel lumea. Începi să-ți stabilești alte priorități și prețuiești mai mult ceea ce ai, viața, timpul, oamenii din jurul tău și realizezi că este nevoie de puțin pentru a avea o viață frumoasă și armonioasă! Înțelegi că rostul tău aici nu este să aduni bunuri, ci să dăruiești, să aduci lumină, speranță în mai bine și iubire.
– La final, care sunt concluziile dvs? Desigur, specialiștii își vor spune cuvântul subliniind calitățile actului artistic, dar acum este vorba de percepția dumneavoastră.
-Arta apare din necesitatea lăuntrică de a ne exprima. Eu de mică am simțit această nevoie, de a mă exprima prin artă, și ceea ce creez este parte din universul meu interior, este o călătorie în căutarea drumului spre lumină, este în esență lupta dintre bine și rău. Arta este modalitatea prin care cred că pot aduce emoție, bucurie și căldură sufletească. Prin intermediul artei vreau să transmit ceea ce am trăit, ceea ce m-a modelat și m-a transformat de-a lungul vieții.
– Care sunt intențiile artistice până la finalul anului, dar și în 2023?
-Doresc să arăt prin artă ceea ce simt, să am mai multă libertate în a crea, să fiu sinceră în primul rând cu mine însămi, și să nu îmi fie teamă să mă exprim prin desen, pictură, sculptură sau prin muzică. De multe ori acceptăm limite impuse de alții, crezând că astfel vom putea trăi liniștiți; dar nu este așa! Intenționez să am curajul de a fi eu însămi, așa cum am avut și acum, cu realizarea acestei expoziții.
– Ce aveți de transmis oamenilor care vă admiră necondiționat?
-Îi simt aproape, chiar și pe cei care nu se află fizic lângă mine, și sper ca prin ceea ce realizez să-i bucur și să-i fac să uite, fie și pentru o clipă, de grijile de zi cu zi. Ei îmi dau energia să merg mai departe!
– Valorificați uneori lumina la lucrările pe care le semnați. Vă mulțumim că ați adus multă lumină în sufletele noastre cu această expoziție impresionantă!
-Cred că noi toți căutăm și tindem spre lumină! Lumina este în noi și poate fi oferită și celor din jurul nostru. Pentru unii însă drumul spre lumină este mai lung, mai anevoios, mai greu de parcurs și cu trăiri intense, dar cred că cu pace în suflet la final de drum.
– Mulțumesc frumos! Impresionant. Este acum timpul să vedem ce spune critica de specialitate..
”Olimpia Hinamatsuri Barbu are un fel al său de a se raporta la realitatea contemporană și o atitudine de revoltă, încărcată de note dramatice, așezate sub semnul disperării unei lumi, al cărui fel de a trăi se definește prin necunoscute. Tocmai fragmentarea vizuală a elementelor existențiale, care despart binele de rău sunt în atenția artistei, marcată de războiul din Ucraina, de dezrădăcinarea zguduitoare a unei populații căreia i s-a luat dreptul la existență. Artista evocă atmosfera înfiorătoare a acestor atrocități prin termenii a două expresii plastice, pictura și obiectul. Din interferența lor rezultă viața suspendată a celor care trăiesc încă în interiorul conflictului armat, atmosferă reprezentată printr-o serie de compoziții abstracte, conducându-ne vizual spre o configurare a disocierilor dintre viață și moarte, spre dezechilibre și spre anularea lumii. Această idee este redată prin dezintegrarea formei și abstractizarea ei, interpretată de Olimpia Hinamatsuri Barbu prin irumperi ale materiei, din care rezultă o cromatică sugestivă, menită, prin forța ei tămăduitoare, să repereze și să înlăture răul”. Ana Amelia Dincă.
Să vedem acum niște imagini realizate de Centrul Cultural ,,Ionel Perlea”.
Concluzia?
Un artist de valoare trăiește intens conflictul armat din Europa. Angoasele și speranțele sale sunt redate în lucrări impresionante. Toți sperăm să vedem următoarea sa expoziție cu o temă inspirată de bucuria unei vieți fără amenințări de tot felul.
Aristotel Bunescu