Antologia Pictorilor: Georgiana Magdalena Ștefănescu a descoperit drumul drept spre armoniile cromatice și poezie

Distinsa Doamnă Avocat Georgiana Magdalena Ștefănescu

Onorabililor cititori, vă aducem astăzi în casele dumneavoastră o mare bucurie. Este vorba de un artist care a găsit drumul drept spre lumea armoniilor cromatice. Cum vine asta, drum drept? Ei, aici sunt mai mute argumente. În primul rând, merge direct la țintă. Spre o pictură de valoare. În al doilea rând, este specialist în…drept. Da, a făcut Facultatea de Drept, apoi a profesat avocatura independentă, fiind membru al Uniunii Naționale a Barourilor din România și al Baroului București. Apoi, merge numai pe drumuri drepte și în viața de familie și în profesie și în arte. În afară de arta picturii, are realizări frumoase în arta poetică. Mai este apoi activitatea remarcabilă în domeniul gazetăriei. Dar și proiecte cu largă respirație socială. Veți spune că este prea mult pentru un singur om, dar eu vă spun, cu mâna pe inimă că este purul adevăr.

După această introducere, este timpul să intre în scenă Distinsa Doamnă Georgiana Magdalena Ștefănescu.

-Vă rugăm să vă prezentați, pentru cei care încă nu vă cunosc…

-Ab initio, mărturisesc că din totdeauna m-am simțit binecuvântată cu multe daruri divine și mandatată să le împărtășesc semenilor mei în diferite feluri. Mă numesc Georgiana Magdalena Ștefănescu, am 44 de ani, și niciodată până acum nu m-am plictisit, fiind permanent într-o efervescentă căutare de sensuri și în regăsire de culori, despre care am simțit cum curg spre mine din univers. Stările și poveștile transmise prin culori și vopsele se manifestă prin mâinile mele, iar eu doar răspund chemării lor.

În ultimii douăzeci de ani, ca absolventă a Facultății de Drept, promoția 2002, am profesat avocatura independentă, fiind membru al Uniunii Naționale a Barourilor din România și al Baroului București, iar, colateral, (însă vital și definitoriu pentru mine), am iscusit poeme și am pictat zeci de pânze.

Atât versurile, cât și tablourile, în mare parte au fost ”botezate” public abia la maturitatea mea. Am publicat poezii sub aripa zânei slovelor, poeta Daniela Toma, ce coordonează editura Art Creativ și căreia îi port recunoștință pentru îndemnul la trezire lirică, în lucrări colective ca: ”Rochii de zăpadă (2019), ”Dare de seamă”, volum aniversar (2019), ”Bazar de corali”(2021), care s-a lansat chiar în cadrul evenimentului cultural  Avocart de anul trecut. De asemenea, mi-au fost publicate poeme în ”Literatura română contemporană”, apărut în anul 2020, însoțite de un CV literar, prin care am strâns mâna de bun găsit publicului cititor, cum s-ar spune.

Impulsul crucial, de a reveni pe făgașul creativ, l-am primit, acum vreo șapte ani, de la o prietena specială, avocat și poetă, Andrada Ingrid Maran, ”profesor emerit” la Catedra de Prietenie, așa cum am încadrat-o eu cu empatie și simt ludic.

Imediat după facultate, în perioada 2002-2011, am derulat mai multe colaborări în mass media, începând cu presa scrisă de la malul mării, iar ulterior, am realizat și prezentat foarte multe emisiuni juridice, pentru Avocat TV, producțiile respective fiind distribuite pe toate posturile locale din România și pentru diaspora, în străinătate, prin satelit.

În primăvara și la începutul acestei veri, m-am implicat în proiectul național, de responsabilitate socială, ”Fii avocat în școala ta”, împreună cu alți 300 de colegi din București și alte câteva mii la nivel de țară, participarea fiind eminamente voluntară, exclusiv în beneficiul elevilor. Cred cu putere în trezirea conștiinței juridice la adolescenții și tinerii de mâine, iar impactul proiectului a fost colosal, generat de disponibilitatea reală, pe care o manifestă copiii, în a desluși principii legale de bază, dar și chestiuni ce vizează securizarea lor în fața pericolelor și provocărilor sociale, evitarea implicării în circumstanțe și fapte ce pot atrage grave consecințe juridice ulterior!

În ceea ce privește ramura artelor plastice, mă recomand ca pictor (cel mult) amator, dar asumat nativ, prin vocație, crescându-mi aripi prin întâlnirea cu maestrul sculptor Constantin Sinescu, prezentat în literatura de specialitate drept ”cel mai brâncușian sculptor roman”. Domnia sa a crezut de la început în talentul meu, vizionând cu nesaț lucrările pe care le aveam expuse în scop exclusiv decorativ, pe atunci, prin 2018, în cabinetul meu dintr-un imobil interbelic, cu arhitectura muzeală, situat pe strada Transilvaniei, pe lângă parcul Cișmigiu. Mă onorează inclusiv porecla pe care acesta mi-a atribuit-o, aceea de ”AVPP”, ce reunește mai multe laturi ale personalității mele, acelea de avocat, pictor și poeta. De asemenea, mă copleșește aprecierea pe care celebrul artist plastic o lansează în mod repetat, oral, în adunări artistice, definindu-mă audienței ca ”un colorist genial”. În realitate, mă declar, cu smerenie, sedusă de viața culorilor și a împletirii lor ascendente, în teme spirituale.

Copilăria mea tomitană a fost marcată de bucuria studiului, participarea la olimpiade și de multe și diverse activități extrașcolare. După ore, veneam acasă, unde îmi alinam singurătatea pictând autodidact, până seara, când părinții se întorceau de la serviciu, iar sora mea mai mare, de la cursuri. Îmi plăcea să învăț la toate materiile de nota 10, iar doamna învățătoare, Loldia Voitinovici, îmi cultiva pasiunea pentru literatură și pictură, iar prietenia dumneaei mă bucură și astăzi.

Am păstrat câteva dintre primele mele schițe si lucrări, portrete de scriitori, peisaje, în creion sau acuarele. Amuzant este că inovam la vârste fragede, când îmbogățeam textura și relieful picturilor cu pastă de dinți Cristal, pe care o foloseam în completarea tubului de tempera albă, ce se epuiza primul. Atașez acestei prezentări o fotografie cu un portret, o reproducere probabil după o ilustrație dintr-un manual, realizat la vârsta de 10 ani, pe dosul copertei blocului de desen – un privilegiu pe atunci.

În clasele primare, am participat la concursuri școlare, naționale, organizate la Clubul Elevilor din Constanța, unde profesorii coordonatori mă înscriau la toate probele, compunere literară, cor, pictură tematică, alte secțiuni practice, cunoscând versatilitatea mea și bazându-se pe obținerea locului I. Niciodată nu mă plângeam de suprasolicitare, din contră, toate veneau de la sine, inclusiv rezultatele bune.

Consider că FRUMOSUL, în general, reprezintă unicul ”vaccin” eficient în combaterea pandemiei morale din societate și de orice altă natură, astfel că, în anii critici, 2020-2022, am reușit să revin la pasiunea de a picta, după o pauză de mai mulți ani, cu un aplomb uriaș și eliberator, călătorind astfel prin fereastra artistică deschisă spre infinitul ideal, al visării si reconectării cu sinele divin.

Profesional, ca avocat, recunosc cu onestitate că am înregistrat o diminuare a activității în anii de restricții sanitare, la instanțe, procesele erau fie suspendate prin efectul legii, fie accesul fizic în instituții era limitat în mare parte, atât pentru profesioniști, cât și pentru justițiabilii.

Dar, istoria renaște prin forța imperturbabilă a clipei, iar viața, darul suprem, își urmează traseul, esențial fiind din totdeauna că nimeni, niciodată, nu ne-a putut priva de soare și de visare. Dacă avem lumină solară, bateriile ne sunt prea pline de speranță și de inspirație.

O performanță ar fi că nu am somatizat nimic dramatic în perioada în care societatea, la nivel planetar, a funcționat pe avarie din cauza pandemiei, și am căutat mereu să înțeleg esența unor lecții existențiale, deși sigur că multe articulații ale sufletului sângerau. Am integrat atelierul de pictură în cabinetul de avocat și am lucrat, dăruindu-mă crezului lăuntric, în timp ce m-am ocupat mai mult și de familia de acasă. Obișnuiesc să afirm cu încântare ca soțul meu, Mircea-Thomas Livescu, este cel mai bun ”medicament” pe care Doctorul mi l-a putut prescrie pe rețetă în ultimii 15 ani.

În luna iunie 2021, am fost cooptată în evenimentul de promovare artistică, ”AVOCART”, organizat de Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților (A.D.S.A.), în colaborare cu Baroul București, găzduit la Palatul de Justiție din capitală. Am expus 15 lucrări personale, pânze, dar și obiecte de sticlă pictate, cele din urmă, spre bucuria mea, fiind achiziționate de către colecționari, contra unor sume ce au fost donate unei cauze umanitare. Cu același prilej, am donat și un tablou, înfățișând o reinterpretare ușor abstracta a unei icoane, cu fericirea christica -”dăruind, vom dobândi”. Am primit admirați acelor prezenți, a colegilor și a personalităților notabile, din varii domenii cu înaltă reprezentare socială și politica, iar, la final, un premiu și o diplomă ce atestă veleitățile și pasiunea mea pentru artă. Pe diploma respectivă, organizatorii au dispus, printr-o inspirată paralelă la deciziile magistraților din procese, înregistrarea meritelor mele artistice în memoria colectivă a profesiei. Am realizat că toți cei prezenți mi-au luat foarte în serios creațiile, s-au implicat în a le interpreta mesajele, dorind să cunoască sursele de inspirație, cu reiterata disponibilitate de a onora cu participarea și la edițiile viitoare.

În anul 2022, am resimțit că acea efuziune artistică naturală, colectivă, izvorând din bucuria lui ”a fi” pentru ”a simți” parcă, a renăscut și mai tenace. Am răspuns din nou unei invitații, de a expune lucrări, realizate în ultimii ani, în cadrul unui concert de muzică interbelică și folk, al artistului cantautor și prieten de înaltă vibrație, Nicu Nicușor, într-o locație feerică, restaurantul Pajo (Champions),din proximitatea Stadionului Național. Feedback-ul persoanelor prezente a fost unul copleșitor, iar râurile culorilor mele și-au săpat cursul în inimile acestora.

Sunt recunoscătoare că și copiii mei manifestă înclinații artistice, fiica mea, Kalinda, desenează si pictează de la o vârstă fragedă, iar acum, la opt ani și jumătate, are deja percepția și dexteritatea unui artist avansat din punct de vedere tehnic. Fratele ei, Theodor, la zece ani, este mai aplicat în exprimarea grafică și se îndreaptă, probabil, spre un viitor de arhitect vizionar. Ne dorim să organizăm împreună, două generații, expoziții de lucrări, care să expansioneze bucuria cât mai multor semeni de toate vârstele.

Cea mai mare satisfacție personală este să constat efectul terapeutic al acestui hobby nestemat asupra celor dragi, care îmi vizitează biroul și se arată încântați de ineditele teme abordate în tablouri. De exemplu, sunt situații în care un poem, pe care îl simt și îl consemnez, naște din suflul său și o pictură sau invers, o idee materializată într-o pânză se prelungește versificat. Pentru că prezentul, clipa, chiar este unica noastră avere garantată, simt fiecare zi ca pe o viață nouă, din zori și până noaptea, cu anotimpurile și (pe)trecerile sale.

Pentru viitorul apropiat, am planificat să mă dezvolt cât mai conștiincios și constant în domeniile vocaționale și să nu mai găsesc scuze invocând limitarea si neputința temporală. Faptul că dumneavoastră m-ați invitat în paginile onorabilei publicații de artă pe care o realizați, ”Antologia pictorilor”, a reprezentat o surpriză uriașă și pe deplin fericită, ce mă onorează și mă îndatorează în chipul cel mai nobil să merg înainte cu exprimarea artistică, iar reacțiile cititorilor dumneavoastră le aștept, indiferent de direcția și spiritul lor, în privat, pe pagina mea de socializare Facebook sau pe e-mail la: av.georgiana.stefanescu@gmail.com. Va mulțumesc și mă plec în fata rafinatului amfitrion, promotor de artă, ce sunteți, cu urarea de longevitate în binele pe care îl faceți urmând-vă misiunea nobilă.

-Mulțumesc pentru tot! Emoționant!

Să ivităm acum cititorii să vadă câteva imagini, tablouri , dar și fotografii din universul dumneavoastră …

SOMNUL LUI ADAM

TRIUMFUL NATURII
PASARILE MORTII
ASCENSIONARE
AGRICULTURA DIVINA
UMOR ASTRAL
FLACARI GEMENE
REVELATIA VINDECARII
ROMANIA, PE ROATA SOARELUI
GENEZA
VIZIONARUL

Portretul unui scriitor, realizat la 10 ani, prin clasa a III-a, la Constanta.
Obiecte de sticlă
RUGACIUNE SUBACVATICA
Cu editoarea, poeta Daniela Toma, la ADVOCART 2021
Bazar de corali
Antologie cu o selecție făcută de Daniela Toma

Alte imagini relevante din universul invitatei noastre de azi …

Pe gânduri, se pregătesc noi proiete

Concluzia?

Sunt impresionat de o așa personalitate complexă. De realizările sale până la vârsta de 44 de ani. Multă sănătate! Numai bine și frumos pentru toți!

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s