DOAMNA AURELIA CHIȘU COSMA A STUDIAT ȘI EXPERIMENTAT TERAPIA PRIN ARTĂ

Un surâs în plină vară! DISTINSA DOAMNĂ AURELIA CHIȘU COSMA

Zori de zi în 30 iulie, anul de grație 2022. Este chiar Ziua Internațională a Prieteniei. Cum să o marchez mai frumos? Mai util ? Să oferim prietenilor din spațiul virtual, dar și onorabililor cititor, un dar de suflet. Un subiect sărbătoresc. Protagonistul său, distinsa Doamnă AURELIA CHIȘU COSMA.

Străbat agale memoria în lung și în lat. Mă gândesc, în general acum, la pictorii întâlniți de-a lungul deceniilor în expoziții, galerii, ateliere, muzee, în parc, pe stradă. Oriunde, ei aduc lumină în sufletele noastre. Iar la mine o undă în plus de duioșie deoarece mama mea a fost pictoriță, la rândul său. Ea m-a introdus cu dragoste infinită în lumea nemărginită a culorilor, a albumelor de artă, a tablourilor. Țin și acum minte caietele ei cu schițe, lucrările neterminate, șevaletul pe care l-am adus cu greu acasă fiind foarte mare. Mirosul culorilor și diluanților.

Am avut între timp privilegiul de a cunoaște, când s-a putut să mă împrietenesc de câteva ori cu artiști. Apoi am început, cu emoție, să scriu despre ei… Cel mai recent, două doamne, care abia de un an de zile au pus pensulele și cuțitul în mână. Iar acum  vreau să scriu despre …un doctor în arte plastice și decorative. Desigur, atenția este mult mai mare acum, la fiecare nuanță, la fiecare cuvânt. Este vorba despre Doamna Aurelia Chișu Cosma

 Artista este un renumit pictor și valoros  psiholog, doctor în arte plastice și decorative, absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și a Universității de Artă și Design din Cluj Napoca.

Vă mai menționez că s-a născut în Ciceu-Mihăieşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind unica fiică a cunoscutului sculptor pietrar Augustin Cosma. După terminarea școlii generale și a liceului în oraşul Dej se înscrie la Facultatea de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pe care o absolvă în anul 1972 cu o temă de licenţă cu aplicabilitate în domeniul art-terapiei.

Apoi îşi valorifică mai bine aptitudinile speciale pentru arte, înscriindu-se la şcoala de arte plastice pe care o absolvă cu nota maximă. În paralel cu profesia de psiholog a dezvoltat o bogată activitate artistică, s-a integrat perfect în grupurile de dialoguri artistice ale U.A.P., Casa Corpului Didactic, Asociaţia Medicilor Plasticieni, fiind un promotor activ al dezvoltării aptitudinilor artistice speciale. Considerându-se solidară cu acei care au nevoie să se definească şi printr-o creaţie proprie, în anul 1995 înfiinţează Galeriile Unic-Art de pe strada Regele Ferdinand nr. 30 care au funcţionat în această locaţie până în anul 2006, după care s-au mutat pe strada Iuliu Maniu nr. 8. În acelaşi timp, organizează Asociaţia Culturală a Artiştilor Plastici Unic-Art Progres.

A venit acum momentul unui dialog…

-Cum se explică numele format din trei elemente?

Aveam o expoziție la Dej, semnam Aurelia Chișu și eram colegi de la două licee, iar unii se întrebau mereu cine este și Chișu ?

Așa că am semnat Aurelia Chișu Cosma, adică și cu numele cu care ei mă cunoșteau.  

Acum locuiesc la Cluj de 50 de ani. La Dej am făcut liceul și școala generală

-Cum ați făcut apropierea de domeniu artistic?

-Mereu am avut preocupări artistice, am făcut  design vestimentar, coseam la  mașină, în perioada studenției  făceam rochii toate fetele. Pictam foarte bine, aveam lucrări mereu la panoul de onoare. Dar, nu am mers la arte, pe vremea aceea automat deveneai profesor de desen și făceai mereu pancarte comuniste. Am făcut deci medicină și psihologie la Cluj. Am fost apoi în Comisia de atestări.

-Aici trebuie să precizez pentru onorabilii cititori că iar am tresărit. Unul dintre cei trei copii ai mei, Ștefan, a făcut și el …psihologia. Ce a urmat?

-Am practicat psihologia până la pensionare, timp de  32 de ani, apoi nu am mai rezistat. În paralel eu pictam. După Revoluție am deschis o galerie de artă Unic-Art, la Cluj. Mă ocupam eu singură de totul.

– Cum a fost în 2021? Apoi în 2022?

– În 2021 a fost 0, am închis galeria a fost foarte greu și 2022. Apoi, am scris o carte intitulată ,,Arta și psihologie” la Editura Mega din Cluj.

Este vorba despre creativitate, creativitate plastică, psihologia culorilor și arta compoziției. Cu experiment pe lucrările mele cu forme geometrice. În 2018 am lansat la București, volumul intitulat ,, Bucuria și fascinația creației”. Era Centenarul Marii Uniri.

Am avut în 2018  expoziție de pictură la Sala Foaier a Cercului Militar Național din București. O sală foarte frumoasă, cu multă lumină, vreau să mai fac acolo o expoziție…Am primit în anul 2018 Diploma de Exelență din partea Centrul Cultural Palatele Brâncoventești și a Fundației Literar – Artistice Stoika.

Apoi în anul 2019 am lansat Albumul de pictură, prefațat de un elev al meu Daniel David, Rector la Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

-Ce urmează acum?

– Vreau să merg mai departe…Este o bucurie și fascinație a creației. Am depășit o perioadă grea cum multe decese. M-a ajutat mult experiența mea de psiholog. A trebuit să îmi dau multe teme pentru a depăși această perioadă dificilă.  

Este momentul să aflăm și un punct de vedere al criticii de specialitate.

Criticul de artă, dr. Negoiță Lăptoiu: ,,…În ultimii ani, freamătul fertil al unui spirit neliniștit, preocupat de noutate, a proiectat-o pe inventiva Aurelia Chișu Cosma în zona unor îndrăznețe și spectaculoase experimentări. Simțind acut nevoia de a ieși din sfera unor practici tradiționale s-a lansat în soluții de dinamizare a câmpului vizual, asamblând câte 2, 3, 4 segmente picturale, alcătuite din casetări triunghiulare, pătrate sau ovale. Prin astfel de asocieri de ipostaze inedite, motivul – prioritare fiind peisajele și florile – cunoaște o clară lărgire a reprezentării, cu aspecte și perspective multiple a căror taină încercăm s-o descifrăm cufundați în prelungită și plăcută contemplare”.

După atâtea cuvinte, se impune la un artist vizual să mai și …vedem câte ceva. Deci, onorabilii cititori sunt invitați la …

GALERIA DE ARTĂ

Iarnă
Artă și psihologie

Primăvara
Interior și exterior de bisericesc
Marină
Asfințit la Rodos
Flori în buchet
Flori vesele
Fori și mandolină
Asfințit
Ce ascunde zarea
Casa păsării de foc
Așteptare
Fluture.
Compoziție 1
Am început cu un surâs în plină vară. Terminăm cu un alt surâs. În încercara de a da rotunjime unui articol.

Concluzia?

Am cunoscut un OM. Nu numai cu multiple calificări, dar ce este mai important pentru noi acum, dediat trup și sufet artelor vizuale. Nu numai ca autor de valoare, dar ca și teoretician.

Sperăm în viitorul apropiat să vă putem oferi noi detalii din viața sa, noi tablouri impresionate. Până atunci, pentru toată lumea, sănătate, bine și frumos!

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s