EMILIA TRANDAFIR – UN PINTOR FAMOSO – ȘI GESTUL SUPERB DE ZIUA IMNULUI NAȚIONAL

DOAMNA EMILIA TRANDAFIR

    Ca să fie clar pentru toată lumea, titlul are o zonă de în spaniolă deoarece Doamna Emilia Trandafir trăiește mai mult, iar apoi s-a mutat definitiv în Spania. Dar, asta nu înseamnă că a uitat țara sa – România. Din contră, o iubește și mai mult, dovadă sunt nu numai desele sale prezențe la evenimente de la noi, dar și gesturile sale, privind donarea unor valoroase tablouri către instituții și personalități din țară. Unul dintre ele a avut loc recent, chiar de Ziua Imnului Național. Adică, de 29 iulie.  Este un tablou cu figura lui Anton Pann, unde este prezentă, pe portativ și melodia Imnului Național. El a fost donat de artistă Casei Memoriale Anton Pann.

Iată un dialog despre prezența invitatei noastre la câteva evenimente legate de Ziua Inului Național.

 – Cum a fost începutul?

-Am fost invitată la Zilele Imnului în anul 2017, de către doamna Amalia Boadi, de la Primăria Vâlcea. Cu un an înainte m-a invitat şi la Zilele Râmnicului. Acolo am cunoscut-o. Dar ca să ajung la doamna Amalia, un prieten foarte bun, scriitorul Puiu Răducan, m-a prezentat doamnei, pentru că eram membră a Asociației Artiştilor Plastici, filiala Vâlcea. Aşa a început totul.

Cu Puiu Răducan

Apoi la Zilele Râmnicului am plecat pregătită foarte  bine, la loc de cinste având portretul lui Mircea Cel Bătrân, care este ctitorul Vâlcei. Pictura realizată de mine este o lucrare după frescă a marelui domnitor din incinta Bisericii episcopale Argeș.iar scutul şi drapelul sunt chiar din epoca in care el era domnitor pe care eu le-am pus alături de domnitor.

Pictura din manastire
Rezultatul muncii artistei ..

Apoi, în anul următor când m-au invitat la Zilele Imnului, am plecat tot aşa bine „înarmată” cu pictura lui Anton Pann, o compoziție a mea, în care am vrut să arăt că el a pus notele pe versurile lui Andrei Mureşan, de aceea am pictat drapelul nostru în fundal pe care am pus şi portativul cu notele muzicale.

La această zi foarte importantă pentru națiune, au fost invitate personalități din țară şi din străinătate. La începutul  festivității de deschidere, după ce au luat cuvântul o mulțime de oficialități, m-au prezentat şi pe mine ca invitată şi ca membru al filialei Vâlcea. Eu am ieşit în fața mulțimii (cu nişte emoții aşa de mari că nici nu ştiu cum am luat microfonul) cu pictura lui Anton Pann şi am spus că o donez Casei Memoriale. Acest lucru a fost foarte bine primit de cei prezenți, care au aplaudat frenetic iar autoritățile locale au adresat felicitări artistei pentru donație. Tot ce v-am scris mai sus a apărut a doua zi in Jurnal de Vâlcea. Am  căutat ziarul ca  să-l cumpăr ca  amintire  şi nu l-am mai găsit. Mi-ar fi plăcut să-l am ca amintire, dar acum l-am găsit online.

La plecare, am promis că voi dona Primăriei Vâlcea, portretul lui Mircea cel Bătrân. Şi o voi face.

Pictura lui Anton Pann am pictat-o cu câteva zile înainte de zilele imnului.

Este pictură în ulei cu dimensiunea 50/70 cm.

Această lucrare am lăsat-o la Casa de Cultură din Suceava, când am fost in Tabăra de Creație şi Pictură „Lumina Nordului”, din Suceava.

Ştiți că eu ador istoria noastră, de aceea casa mea este plină de portretele domnitorilor.

Mai sus aveți imagini din „holul domnitorilor”(Mircea cel Bătrân, Avram Iancu, Vlad  Ţepes, Ştefan cel Mare, Petru Cercel (compoziția mea după pictura din Biserica Domnească din Târgovişte), Tudor Vladimirescu, Neagoe Basarab, Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir.  Un loc special este dedicat tabloului care îl prezintă pe Constantin Brâncoveanu, lucrare prezentată în cadrul expoziției personale de la Casa Romanței din Târgoviște. A fost pictat in anul 2014 an in care s-au împlinit 500 de ani de la moartea domnitorului și a fost omagiul meu adus Marelui Domnitor…Sunt domnitorii din casa mea.

-Superb, felicitări din inimă! Ce proiecte aveți?

-Proiecte: voi face o expoziție personală in Valencia.

Alt proiect: de terminat de pictat restul domnitorilor   (am pictat 17 domnitori din 33) care au domnit la Curtea Domnească, din Târgovişte.

Acum sper să fac parte din  Uniunea „Lucian Blaga” a Artiştilor şi Scriitorilor din Spania, unde am făcut adeziune şi unde dl. Preşedinte Ovidiu Cornilă, m-a invitat, în luna septembrie, la Cenaclul Lucian Blaga unde  voi prezenta lucrările mele.

Lucrarea lăsată la Suceava, la Casa de Cultură se poate găsi astăzi in biroul directorului, la loc de cinste alături de picturile unor remarcabili pictori, cum ar fi Mihai Şerbănescu, profesorul meu de la Şcoala de Artă Ocatav Enigărescu, Târgovişte.

Să mai vedem imagini …

Lucrări donate mai am şi la Palatul Brătianu, Bucureşti, donate cu mult drag Excelenței Sale Dl. Brătianu.

Aici, cu meşter popular foarte cunoscut, in toată țara.

Alături de artizanul Alexandru Ilinca din Vâlcea, care este probabil cel mai cunoscut opincar din România.

-Va mulțumesc.

În fiecare an, la data de 29 iulie, este marcată Ziua Imnului Naţional al României, simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituţii, un grup de tineri condus de Anton Pann, a cântat pentru prima dată imnul Revoluţiei paşoptiste „Deşteaptă-te, române”, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu (şi publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Izlaz),  muzica imnului fiind atribuită lui Anton Pann.

Sa vedem alte imagini din arhiva

Emilia și Florin …
Pictor

Concluzia? Un pictor de valoare ne dezvaluie aspecte emtionante din viata sa!

Numai bine și frumos, sanatate tuturor!

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s