Un diamant strălucitor – UNIVERSITATEA INTERNAȚIONALĂ  DE LA CHEIA

Am așteptat cu mare nerăbdare să treacă primele zile din august 2022, pentru a putea răspunde la o invitație onorantă. Ediția cu numărul 28 a UNIVERSITĂȚII INTERNAȚIONALE DE LA CHEIA.

Am încărcat câteva bagaje mici, câteva din cărțile scrise cu soția și la drum..

.Departe de agitația bucureșteană.

În primul rând, Profesorul Victor Dan Zlătescu, inițiatorul proiectului.

Apoi, prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu, cea care a continuat proiectul

Aici în mijlocul unui prezidiu la Cheia…

Deci care a fost evenimentul?

Locul de reuniune …

În perioada 5-7 august au avut loc lucrările Universității Internaționale de la Cheia. Ediția din acest an a fost organizată sub egida Secției de Drept Internațional și Drept Comparat a Academiei de Științe Juridice din România, de Asociația Clubul de la Cheia ,,Victor Dan Zlătescu”, în parteneriat cu Asociația pentru Națiunile Unite din România, Centrul Transdisciplinar de Drepturile Omului – CTDO –S.N.S.P.A., Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității Valahia – Târgoviște, Institutul Internațional de Drept de Expresie și Inspirație Franceze, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR, Asociația Română de Drept Umanitar – ARDU, filiala Prahova, Asociația Avocaților Penaliști din România – AAPR, Copy RO și cu concursul membrilor Institutului European de Drept – ELI.

În prim-planul expunerilor unor reputate personalități didactice și al dezbaterilor au fost teme stringente ale actualității, ca Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, Concluziile Rapoartelor FAO 2019-2021 privind criza alimentară, criza energetică, criza financiară și starea securității alimentare și a hranei în contextul crizelor și al altor provocări, Obiectivul DD 4– Educație de calitate, Relația dintre hrana spirituală și creșterea nivelului de viață, Obiectivul DD 7- Energia de tranziție și energia verde, Obiectivul DD13 – Măsuri de prevenire a schimbărilor climatice. Acțiunea europeană împotriva schimbărilor climatice: Crize, impasuri, provocări, Obiectivul 16- Pace, justiție, instituții eficiente, Pactul internațional privind migrația, proiectul pactului european privind migrația. Protecția temporară, Inteligența artificială în justiție și administrație, Cybersecuritatea și cybercriminalitatea, Impactul mediului, al schimbărilor climatice asupra hranei. Perspective interdisciplinare, Transformarea sistemelor alimentare în vederea eliminării sărăciei, inegalităților și schimbărilor climatice pentru atingerea obiectivelor Agendei 2030.

Raportorii reuniunii au fost ministru penipotențiar Florin Emeric Saghi, vicepreședintele ANUROM, prof. univ. dr. Petre Buneci, vicepreședinte Asciația Română de Drept Pena, membru IDEF, membru ELI, prof. univ. dr. Maria – Magdalena Jianu, director genera ACBS, Ministerul Educației, prof.drd. Elena Roxana Vișan, vicepreședinte ARDU, filiala Prahova, membru ELI, prof. univ. dr. Monna – Lisa Belu Magdo, conf. univ. dr. Constanța Mătușescu, decan la Facultatea de Drept și Științe Administrative FDSA , Universitatea Valahia, Târgoviște,

Au fost trei zile memorabile. Cu rapoarte interesante, discuții sclipitoare, concluzii utile.

Am avut șansa să asistăm la prezentarea unor cărți care au strălucit la rândul lor.

ISTORIA DREPTULUI ROMÂNESC DE PETRE BUNECI ȘI CRISTIAN MOȘNEANU

GRAMATICA PRIN JOCURI TEATRALE DE MAGDA JIANU, ANDREEA JICMAN, ROMINA SEHANEC, BIANCA TRIFAN ȘI VICTOR BĂDOI

MITOLOGIA ROMÂNEASCĂ DE MAGDA JIANU, RMINA BOLDAȘU,  ANDREEA JICMAN, ANDREI ANGHEL

IMIGRAȚIA ȘI INTEGRAREA IMIGRANȚILOR DE ALEXANDRA BUCUR – IOAN

DREPT INTERNAȚIONAL UMANITAR -ROLUL MASS – MEDIA ÎN PROMOVAREA PRINCIPIILOR ȘI VAORILOR UMANITARE, CORDNATORI IRINA MORIANU ZLĂTESCU, ELENA ROXANA VIȘAN ȘI DUMITRU CODIȚĂ

DREPT INTERNAȚIONAL UMANITAR – RE(CONSTRUCȚIA) SOCIALĂ A DREPTURILOR OMULUI ÎN CONTEXUL RECESIUNII PANDEMICE ȘI AL NOILOR CONFLAGRAȚII,  CORDNATORI IRINA MORIANU ZLĂTESCU, ELENA ROXANA VIȘAN ȘI DUMITRU CODIȚĂ

Eu am prezentat câteva volume din care amintesc unul singur ….Olimpiade , hrana vine din cer…

Participanții au primit în mape volumul

EUROPEAN UNION – UNDER MIGRATION – PAST AND PRESENT TENDENCIES – DE IRINA MORIANU ZLĂTESCU ȘI MĂDĂLINA COCOȘATU

M-am bucurat să primesc …

Rămas bun, până în august 2023, când a fost anunțată deja în primul weekend ediția cu numărul 29. Mă gândesc deja cum  o să fie a reuniunea cu număru 30! Să fim sănătoși până atunci …

                         X

Pentru cei care nu știu cine a fost Victor Dan Zlătescu.

Victor Dan Zlătescu (n. 25 octombrie 1933, București, România – d. 5 noiembrie 2000, București, România) a fost un jurist român, care a deținut funcția de judecător la Curtea Constituțională a României.

S-a născut la data de 25 octombrie 1933 în orașul București.

În anul 1951 a absolvit Liceul Teoretic nr. 8 din București, iar între anii 1951-1956 a urmat Facultatea de Drept a Universității din București, pe care a absolvit-o cu diplomă de merit în anul 1956.

În anul 1952, Victor Dan Zlătescu a fost exclus din Uniunea Tineretului Muncitor (UTM) și din Facultatea de Drept, din cauza unor probleme la „dosar”, fiind nevoit să lucreze pe Șantierul Dunăre – Marea Neagră, dar a fost reprimit la facultate, în anul următor, pentru că era șef de promoție. După absolvirea facultății, în anul 1956, a intrat în avocatură.

A profesat ca avocat până în anul 1962, în cadrul Colegiului de avocați din București, după care a lucrat în Arbitrajul Ministerului Minelor și Energiei Electrice, deținând funcția de consultant arbitral șef. În anul 1964, a fost transferat drept consultant științific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române

În anul 1967, a obținut titlul științific de doctor în drept la Facultatea de Drept din București, cu teza „Contractele de furnizare a energiei electrice și termice”. Între anii 1967-1971, el a urmat și cursurile Facultății internaționale de drept comparat de la Strasbourg (Franța), pe care le-a absolvit în anul 1971, obținând Diploma superioară de drept comparat.

În anul 1969, și-a încheiat activitatea la Institutul de Cercetări Juridice și după o scurtă trecere pe la Direcția Juridică a Consiliului de Stat (1969-1972), în calitate de consultant de specialitate, Victor Dan Zlătescu a fost încadrat, în anul 1972, în abia reînființatul Consiliu Legislativ..

A demisionat în mod voluntar din Consiliul Legislativ, în anul 1982, revenind ca avocat în Colegiul de avocați București, până în anul 1990.

Între anii 1990-1992, a lucrat ca judecător la Curtea Supremă de Justiție. În anul 1992, Victor Dan Zlătescu a fost numit de către Camera Deputaților în demnitatea de judecător al Curții Constituționale a României pentru un mandat de șase ani, care a expirat în anul 1998. Începând din anul 1990, Victor Dan Zlătescu a predat în calitate de profesor universitar titular, cursurile de drept civil, drept privat comparat, precum și legistică formală.

El a introdus primele cursuri de legistică  formală și mari sisteme de drept contemporan în învățământul superior. Legistica formală la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA – și respectiv mari sisteme de drept contemporan la Facultatea de Drept a Universității Ecologice.

A mai fost profesor, de asemenea, la ASE,  la Universitatea Athenaeum, Universitatea „Spiru Haret” și Universității Româno – Americană.

În anul 1998, a devenit profesor cu normă întreagă la Facultatea de Administrație Publică a SNSPA și la Facultatea de Drept a Universității Ecologice.

A fondat mai multe organizații neguvernamentale, dintre care amintim Asociația Clubul de la Cheia, care privește dreptul comparat și dreptul comparat al drepturilor omului. Astăzi, această asociație se numește Clubul de la Cheia – Victor Dan Zlătescu.

Sigur, se poate continua pe mai multe pagini. Dar, suntem în epoca vitezei și …terminăm.

În încercarea modestă de a susține promovarea proiectelor sale, semnează

Aristotel Bunescu – U.Z.P.R. – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, editor al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s