N Marianne, un permanent ucenic al frumosului declară: ,,Respir și mă inspir

N Marianne ne invită în universul său impresionant și captivant

Motto: ,,Voi rămâne toată viața un ucenic, cel puțin un ucenic al frumosului” N Marianne

Zorii zilei de 15 august, anul de grație 2022. Este o filă de calendar aparte, o sărbătoare. Se cuvinte, prin urmare să vă ofer, să vă prezint un invitat special. Mă gândesc, mă gândesc bine! Am găsit! Mă opresc pentru un timp să vă prezint pictori, unul mai valoros ca altul, pentru a face loc larg tot unui artist al armoniilor cromatice, dar care mai are și alte multe calități. Este autor de cărți valoroase, specialist în derpt, în management financiar – contabil, în modelaj ceramic și grafician. Veți spune că sunt multe pentru un om tânăr. Mai important însă este că are un îngeraș pe care îl crește cu mare dragoste. Apoi locuiește în… Emiratele Arabe Unite. Iată infromațiile cele mai importante despre invitatul nostru special de azi – care preferă să fie cunoscut drept … N Marianne.

-Pentru început, vă rog, să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Iubirea de cunoaștere mi-a călăuzit pașii încă din copilărie și m-a făcut să înțeleg și mai bine ființa umană și natura, dar, înainte de toate, m-a ajutat să aflu cât mai multe despre mine însămi. A dărui este un act de virtute, însă darurile nu au nicio valoare în absența luminii. Deschiderea omului față de semenii săi este mai presus de orice binefacere materială.

În spatele oricărei activități pe care o desfășor, stă un om căruia îi place să petreacă timp cu familia și să călătorească. Ca și artist plastic, ador subiectele despre natură și tradiție, indiferent că este vorba despre tradiția românească sau din alte culturi. Fascinația pentru formă și culoare s-a dezvoltat odată cu timpul. Fără muncă, iar aici mă refer la documentare și analiză, nu există evoluție, dar nici inspirație. Actul creativ începe și se desăvâșește în momentul în care înțelegem subiectul abordat. Sinceritatea în artă este premiza de la care fiecare artist pornește la drum. Restul, trudă și încercări. Mii de încercări. În ceea ce privește scrisul, tematica este aleasă din viața de zi cu zi, dar și din diferite domenii, cum ar fi istorie, filosofie, mitologie sau artă. Respir și mă inspir. Consider că lecturile reprezintă teoria, iar ceea ce așterne scriitorul, practica. Nu putem crea ceva cu esență, dacă nu avem baze solide. Mesajul pe care scriitorul îl transmite este unul inspirațional. Astfel, informațiile merg mai departe, de la un scriitor la altul, de la cititor la altul, diferența făcând-o interpretarea compoziției. Scriitorul și cititorul fac o echipă bună împreună. Niciunul nu ar exista fără celălalt.

N Marianne (n. 1984, Constanța) a absolvit Facultatea de Drept și Științe juridice, specializare Drept (Constanța, 2007), Facultatea de Management Financiar Contabil (Constanța, 2011), Școala de Arte ,,Teodor T. Burada” (Constanța, 2017), secția Pictură, un curs de modelaj în ceramică de 2 ani și un curs de grafician. Din anul 2013, organizează ateliere de modelaj în ceramică pentru copii.

-Impresionant. Care sunt titlurile cărților scrise de dumneavoastră. Vă rugăm să le prezentați pe scurt.

-În anii 2015, respectiv 2018, am publicat un volum colectiv de proză scurtă. Trei autori, trei stiluri diferite. Ideea cărții a pornit de la dorința de a încuraja oamenii să citească. Scrierile scurte ar putea veni în beneficiul celor care nu mai timp de lectură.

Am contribuit la Antologia ,,Inima nu face riduri’’(2020), cu un fragment denumit  ,,Confruntarea’’. Acest fragment face parte dintr-un manuscris încă în lucru. Participarea la acest concurs a reprezentat pentru mine o validare a scriiturii mele.

Imagine oferită de Editura SIONO.. Celelalte fotografii sunt din arhiva personală a invitatei noastre

Anul 2021 marchează debutul personal printr-un volum de proză scurtă, denumit ,,Pe cărări românești și alte povestiri’’.

Romanul se axează pe texte scurte, inspirate din mitologie, istorie și din cotidian, dar și din literatura clasică și contemporană. Am fost publicată, prin intermediul unui concurs, în Antologia de iarnă ,,Litere pe fulgi de nea’’, cu povestea ,,Gudrid cea Dintâi’’, o reinterpretare a poveștii ,,Rățusca cea urâtă’’.

Am colaborat cu poetul Emil Mureșan, traducându-i în limba engleză volumul de poezii ,,Ierusalime’’. Am fost publicată, totodată, în Antologia ,,Elogiul iubirii, ediția a IV-a, cu povestirea ,,Iubire, dulce iubire’’ (2022).

Am apărut public în ziarul ,,Vocea ta’’, ediția Martie 2022, cu un fragment de manuscris, dar și diverse publicații online. Tot anul acesta, am obținut Mențiunea a II-a, Medalia de Argint, secțiunea proză, în cadrul Festivalului-Concurs Internațional ,,Elogiul iubirii’’, ediția a IV- a.

În prezent, locuiesc în Emiratele Arabe Unite și lucrez la un roman cu elemente istorice și mitologice, dar și la o narațiune în ramă.

– Cum a fost primită de public cartea ,,Pe cărări românești și alte povestiri’’?

-Volumul de proză scurtă ,,Pe cărări românești și alte povestiri’’, apărut la Editura Siono, cuprinde o serie de narațiuni care împrumută elemente din mitologia greacă (cititorii îl pot întâlni pe Hermes, zeul mesager, ori pe Charon, luntrașul lui Hades în Infern, dar și alți zei), dar și narațiuni cu caracter memorialistic. Totodată, cartea face trimiteri la diferite personaje și cărți din literatura universală clasică și din cea românească clasică sau contemporană. Impresiile despre carte au fost diverse, însă toate au condus la o singură concluzie, așa cum am și gândit manuscrisul din start, – atunci când am decis să reunesc toate scrierile concepute în mod tematic –, că traseul pe care îl prezintă romanul este unul spiritual. Toate recomandările mi-au făcut onoare și m-au încurajat să continui să scriu așa cum simt, un aspect important al vieții de scriitor.

Ofertă generoasă pentru cititori …

– Cum a fost anul 2021 pentru scrisul dumneavoastră?

-Debutul meu personal a fost unul dintre cele mai importante evenimente literare din viața mea. Deși, lansarea cărții a avut loc online, în context pandemic, cititorii au putut afla mai multe despre mine și despre scriitura mea. În același timp, expunerea în marile librării din țară m-a bucurat nespus. Colaborarea cu Editura Siono reprezintă o mare realizare, prin prisma interesului și seriozitații care au existat încă de la început.

Propunerea din anul 2020 a poetului Emil Mureșan, de a-i traduce poeziile, proiect concretizat în anul 2021, a întărit și mai mult credința faptului că suntem cu toții conectați.

Publicarea povestei ,,Gudrid cea Dintâi’’ în Antologia ,,Litere pe fulgi de nea’’, la Editura Siono, a reprezentat încă o încurajare pentru mine.

A spune că scrii doar pentru tine, este ca un ecou, un ecou într-un hâu.

Aceasta am înțeles-o mult mai târziu. Artiștii au nevoie să fie văzuți, să fie auziți. Mesajul lor este pentru Ceilalți.

– Cum a început anul 2022?

-Anul 2022 a început cu apariția publică în ziarul ,,Vocea ta’’, un ziar distribuit lunar, în Iași, dar și cu câștigarea Medaliei de Argint, primul meu premiu literar, la Festivalul-Concurs Internațional ,,Elogiul iubirii’’, ediția a IV-a, la care s-a adăugat publicarea povestirii ,,Iubire, dulce iubire’’, în Antologia ,,Elogiul iubirii’’.

– Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următorii ani?

-Îmi doresc să mai public o carte. Atât manuscrisele, cât și lucrările de artă au nevoie de timp. Acesta din urmă este în slujba documentării și priorităților. Ceea ce creăm are nevoie să se așeze, precum un aluat, cuptorul îi va conferi rezistență, iar contemplarea, ultima tușă.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea scriitorilor, lumea în general?

-Chiar dacă se abordează același subiect, amprenta personală, sinceritatea despre care vorbeam mai sus, este unică. Tot ce se realizează în afara Adevărului, este dat vremelniciei.

-Adevărat, impresionant.

Aici se termină dialogul nostru. Dar un drum continuă. Drumul spre notrietate al invitatului nostru special de azi. Un om de valoare aparte, cu mari calități evidente pe mai multe planuri. Sperăm să vă putem descrie pictura și grafica sa, ori cum au loc  atelierele de modelaj în ceramică pentru copii. Până atunci, numai bine și frumos pentru toți!

Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s