ANTOLOGIA PICTORILOR/ Adela-Elena Daróczi, un artist adevărat și un profesor cu har declară: ,,Pentru mine este important să găsesc echilibrul între familie, carieră și hobby-uri”

Distinsa doamnă Adela-Elena Daróczi

Mare bucurie în redacția agenției noastre. Asta deoarece avem onoarea să vă aducem în centrul atenției un creator autentic, care se  mișcă ușor în universul picturii realiste, dar și în cel al viziunilor abstracte.

În plus de asta, este un dascăl de vocație, care a reușit să transmită generațiilor tinere fascinația artelor plastice. Dovadă stau numeroasele premii ale elevilor săi. Așa cum Adela-Elena Daróczi, a beneficiat de experiența unor profesori renumiți de-a lungul formării sale, la rândul său transmite acest tezaur generațiilor viitorului.

Ca pictor are o carte de vizită foarte bogată, așa după cum veți vedea.

În plus de arta, dacă ne gândim la frumoasa sa familie, descoperim încet, încet, un om care a reușit pe toate palierele existenței. Asta, trebuie să recunoașteți, onorabili cititori, se este mai rar acum. Înainte de a vedea impresionantele sale tablouri, iată un dialog introductiv….

Intră în scenă, Doamna Adela-Elena Daróczi…

Un surâs în plină vară ….

-Pentru început vă rugăm să vă prezentați.

-Mă numesc Adela-Elena Daróczi, născută pe data de 5 septembrie 1985 în municipul Zalău, judeţul Sălaj. Numele meu de fată este Crișan. Pasiunea pentru desen și pictură am dezvoltat-o în clasele de gimnaziu, iar familia mi-a oferit tot sprijinul în această direcție. La început, totul a fost o joacă și treptat am devenit tot mai preocupată să studiez, pentru că am dorit ca hobby-ul să devină și carieră.

         Alegerea Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău a venit ca o opțiune firească. Doresc să menționez numele unor profesori deosebiți care și-au pus amprenta în formarea mea ca viitor artist: profesorul de sculptură Sepsi Iosif și regretatul profesor și pictor Szabó Vilmos.

         Am absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, secția Pedagogia Artei, în anul 2008, cu distincția ,,Magna cum Laudae”. În cadrul Facultății de Arte plastice și decorative am întâlnit profesori excepționali și artiști profesioniști, dintre care aş aminti doar câţiva care au fost modele pentru mine: Radu Șerban, Ioana Antoniu, Tosa Ecaterina, Vasile Cioca, Emil Dobriban și alții.

          După absolvirea facultăţii, am îmbrăţişat cariera de profesor în învățământul gimnazial și liceal, pe care am început-o în același an al absolvirii facultăţii, la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău. În 2009 am predat și la Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” din Cehul Silvaniei. Naveta zilnică de zeci de km nu a fost un impediment pentru că dragostea pentru artă mi-a dat putere.

Din anul 2010 am ocupat catedra de Educaţie Plastică de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Jibou, unde m-am titularizat. În cele din urmă am reușit să mă transfer definitiv la Jibou, având catedra formată din orele de la Liceul Tehnologic „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Jibou.

Pentru mine Jiboul a devenit orașul de reședință pentru că aici mi-am întemeiat o frumoasă familie.

În cei 14 ani în slujba educației artistice, am reușit cu succes să îmbin activitatea artistică și pedagogică. Lucru remarcat și prin rezultatele deosebite obținute cu elevii mei la numeroase concursuri naționale și internaționale și expozițiile de artă la care am participat personal cu picturi.

Cel mai recent concurs internațional a fost cel din anul 2020 „Jurnal de toamnă” organizat de Asociația Cultural-Ştiințifică „Pleiadis” din Iași unde am obţinut următoarele premii: Premiul I, elevele Mărcean Dumitrița, clasa a XI-a A și Unguraș Iazmina, clasa a IX-a B și Premiul II, elevele Chețe Sorana-Maria, clasa a XI-a A și Maghiar Maria clasa a XI-a A de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu”, Jibou.

Elevii Inceu Ștefan, Bârsan Precup Ionuț, din clasa a VIII-a de la Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou au ocupat primul loc în cadrul aceluiași concurs de arte plastice, iar eleva Radu Miriam, de la Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga”, Jibou a obținut premiul I la concursul regional „Exprimă-te liber”, organizat de CJRAE Sălaj.

În anul 2010 am devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala de pictură din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2004 am participat la 28 de expoziții de artă, la nivel național și internațional și la tabere de artă organizate de UAPR.

EXPOZIȚII

2004 – Expoziţia de pictură „Expresia naturii” la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Secţia Vasile Lucăcel, Zalău

2004 – Expoziţia de pictură „Dialoguri cu Ioan Sima” la Galeria de artă, Ioan Sima” Zalău.

2007 – Expoziţie de pictură cu prilejul inaugurării Galeriei de artă „Atelier ZET” Zalău,

2008 – Expoziţia de pictură „Atelier deschis” la Galeria de artă „Remenik Şandor” Cluj-Napoca,

2009 – Expoziţie de pictură cu ocazia „Festivalul artei” la Galeria de artă „Atelier ZET” Zalău,

2009 – Expoziţia de icoane „Icoana sufletului meu” a elevilor la Galeria de artă „Atelier Z” Zalău,

2009 – Expoziţia de pictură „Paştele în sufletul copiilor” a elevilor la Galeria de artă „7+” Turda,

2010 – Expoziţie de pictură „Salonul anual de artă” la Muzeul Naţional de artă Cluj – Napoca,

2010 – Expoziţie de pictură la Galeria de artă „7+” Turda „Expoziţie eterogenă 7+”,

2010 – Expoziţie de pictură la Galeria de artă „7+’’ Turda „Icoane pe sticlă şi lemn”,

2010 – Expoziţie de pictură cu prilejul inaugurării sediului restaurat al Direcţiei de Cultură Zalău,

2010 – Expoziţie de pictură „Oglindiri” la şcoala gimnazială „Andrei Mureşanu” Cehu Silvaniei,

2011 – Expoziţie de pictură „Salonul anual de artă” la Muzeul Naţional de artă Cluj – Napoca,

2011 – Expoziţie de pictură „Poiana Vadului 2011” la Galeria de artă, 7+’’ Turda,

2011 – Expoziţie de pictură „Icoane pe sticlă şi lemn” la Galeria de artă, 7+’’ Turda,

2012 – Expoziţia de artă colectivă „Învingător prin artă” Iași,

2012 – Expoziţia de pictură „Artişti sălăjeni, la un sălăjean acasă” la Galeria de artă, Ioan Sima” Zalău,

2012 – Expoziţia de pictură „Pictură, origami și poezie la Zalău” la CCD Zalău,

2014 – Expoziţie de pictură colectivă „Expo’ 15” la Galeria de artă din Turda.

2014 – Expoziţie de pictură colectivă „Autoportret” la Galeria de artă din Mall „Gold Plazza” din Baia-Mare.

2015 – Expoziţie de pictură „Salonul anual de artă” la Muzeul Naţional de artă Cluj – Napoca,

2017 – Expoziţie de artă interjudețeană „Pro Art” la Galeria de artă Turda

2017 – Expoziţie de pictură „Salonul anual de artă” la Muzeul Naţional de artă Cluj – Napoca,

2018 – Expoziţie de pictură „Salonul anual de artă” la Muzeul Naţional de artă Cluj – Napoca,

2019 – Expoziţie de pictură „Salonul anual de artă” la Muzeul Naţional de artă Cluj – Napoca

2021 – Expoziție de pictură internațională „PELLICANO”, Galeria de Artă „Kiril Petrov” Montana, Via „Tzar Boris III” 19, Montana, Bulgaria.

2021 – Expoziție de pictură internațională „THE ARCHEOLOGY OF THE IMAGE”, la Elements Gallery, Larnaca, Cipru.

2021 – Expoziția de artă „BALCHIK – LA RECHERCHE DU TEMPS PERDU”, ediția a 14 – a, în Galeria de Artă – Balcic, Bulgaria.

-Impresionant cu adevărat. Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră ?

-Anul 2021 a fost deschizător de drumuri pentru mine, deoarece am expus prima dată în afara granițelor țării.

Deși sunt de 12 ani în UAPR, nu am avut posibilitatea să expun mai repede, în România, dacă nu te susții prin eforturi financiare personale nu te poți afirma.

Până în anul 2020 am dedicat foarte mult timp obținerii gradelor didactice în învățământ, dar nu am neglijat nici arta, rezumându-mă la nivel de România.

Perioada pandemiei ne-a afectat pe toți, într-un fel sau altul, și am simțit că nu pot să lucrez atât de mult cum făceam înainte. Tot ce investesc în artă vine din surse proprii, pentru că, știm, autoritățile nu sprijină arta și cultura, iar costurile nu sunt tocmai mici.

În general societatea nu prețuiește arta la adevărata ei valoare și nici sistemul de învățământ nu are susținere pentru acest gen de abilități, considerându-l inferior altor discipline.

– Ce ne spuneți despre 2022 ?

-În acest an voi participa la cel mai important eveniment artistic: Bienala Internațională de Artă „ARCA DI NOE”, în perioada 3 – 14 septembrie 2022 SATURA PALAZZO STELLA GENOVA, ITALIA.

Această manifestare va fi realizată de Dan Tudor Truică, creator al TRUICART Events Brand, în parteneriat cu SATURA Palazzo Stella Genova. Dan Tudor Truică, membru UAPR Filiala Pictură București, a organizat, în calitate de curator independent, până în prezent peste 900 de expoziții personale și de grup în țară și străinătate. Expoziția se dorește a fi, în viziunea curatorului, o radiografie cât mai coerentă a diferitelor tendințe stilistice europene, dar și un dialog vizual între artiști din generații diferite.

Pentru mine este foarte important să găsesc acel echilibru între familie, carieră și hobby-uri, fiind fericită că am în permanență înțelegerea și sprijinul familiei. În viitor voi continua să pictez și să-mi trimit tablourile la cât mai multe expoziții şi îmi doresc să am resursele necesare în vederea realizării unor expoziții personale și să pot călătorii mai mult.

-Vă urăm din inimă succes! Ce ne spuneți la final?

-În viaţa mea am convingerea cu care am crescut: „Nimic nu poți face fără Dumnezeu și dacă unele lucruri frumoase se întâmplă este pentru că așa a îngăduit El.” Din acest motiv Îi mulțumesc pentru toate câte le-am înfăptuit până în prezent!

– Adevărat, așa este. Vă mulțumim frumos, acum să vedem și o parte din superbele dumneavoastră lucrări. Deci, îi invităm pe onorabilii cititori la ….

GALERIA DE ARTĂ

Daroczi Adela LUMINATIE acrilic pe panza dim 60 70 an 2018
Daroczi Adela pictura ulei pe panza 50 50 cm Casa taraneasca 2011
Daroczi Adela Reflexie acrilic pe panza 2021 40 40 cm (
Daroczi Adela din seria tablouri Oglindiri 2008 ulei pânză 100 70 cm
Daroczi Adela tablou COLT DE RAI acrilic pe panza dim 100 70 an 2019
Daroczi Adela este în plină acțiune creatoare. Printe contur tabloul CONTRASTE
Daroczi Adela titlul CONTRASTE pictura pe panza acrilic 70 70 cm 2021. Acum este gata
DAROCZI ADELA titlul CULOARE dim 50 50 cm, acrilic pe panza, an 2017.
Daroczi Adela din seria tablouri Oglindiri 2008 ulei pânză 100 70 cm
DAROCZI ADELA titlul Poluarea urbană dim 80 80 cm, acrilic pe pânză, anul 2021
Mă întorc în COLȚUL DE RAI, tabloul meu preferat….. Este de fapt, într-o anume perspectivă atmosfera în care ne poftește invitata noastră specială de azi….
Am început textul cu un chip luminos, pentru rotunjinea articolului, terminăm tot cu el.

Ne rugăm lui Dumnezeu să ocrotească întreaga sa familie!

Ne bucurăm foarte mult că am reușit să vă descoperim o parte din universul său minunat. La final, nu putem să spunem decât că ne bucurăm pentru elevii care au un asemnea profesor și mulțumim din suflet distinsă doamnă Adela-Elena Daróczi.

Numai bine și frumos pentru toți !

Semnează un admirator al artei prezentate azi , Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s