Dr. Alexandra Bucur – Ioan a prezentat volumul IMIGRAȚIA ȘI INTEGRAREA IMIGRAȚILOR la Universitatea Internațională de la Cheia, ediția 2022

O știre străbate lumea, Angela Merkel a primit un premiu important. Pentru care motiv?

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a anunțat că acordă Premierul pentru Pace pe 2022 fostului cancelar german Angela Merkel, pentru ”eforturile sale de a primi refugiaţi”. Iată motivul care a făcut prima pagină a ziarelor și care a avut efecte numeroase nu numai în Germania, dar și în multe state europene.

Legat de tema importantă a migrației vreau să vă aduc în centrul atenției o valoroasă lucrare științifică prezentată, cu puțin timp în urmă, la ediția 2022 a Universității Internaționale de la Cheia. IMIGRAȚIA ȘI INTEGRAREA IMIGRAȚILOR, semnată de Dr. Alexandra Bucur – Ioan, expert în domeniu.

Vreau acum să remarc un fapt deosebit. Volumul IMIGRAȚIA ȘI INTEGRAREA IMIGRAȚILOR, semnat de Dr. Alexandra Bucur – Ioan, este prima care din seria intitulată relevant Colecția Clubul de la Cheia ,, Victor Dan Zlăescu”.

Pe parcursul a 318 pagini, cititorii au ocazia să se familiarizeze multiplele aspecte legate de integrarea imigranților.

Cercetătorii de specialitate, oamenii care doresc să cunoască și alte aspecte au la dispoziție o impresionantă bibliografie cu 156 de tratate, monografii și articole dedicate temei, dar și alte 245 de documente de legislație și jurisprudență.

Varianta în limba engleză a cuprinsului, dar și a cuvântului – înainte oferă o deschidere generoasă și cititorilor din alte state familiarizați cu limba lui William Shakespeare.

Ne face plăcere să vă oferim textul semnat în debutul cărții  de Profesor universitar doctor Irina Moroianu Zlătescu, membru titular al Academiei Internaționale de Drept Comparat de la Haga, membru titular al Academiei de Științe Juridice din România.

,,Prin temă și mod de abordare, lucrarea reprezintă rezultatul unui demers științific complex, analizând un fenomen actual, acela al imigrației și integrării imigranților. Autoarea prezintă și analizează fenomenul imigrației și procesul integrării imigranților în corelație cu drepturile omului și administrația publică, inclusiv multiculturalismul, cetățenia și identitatea.

Prin cercetarea întreprinsă, s-a urmărit totodată sublinierea imaginii complementare de abordare a imigrației și a integrării imigranților, iar cele mai importante aspecte ale intrumentelor, mecanismelor și politicilor publice în domeniul de studiu să fuzioneze în mod coerent cu abordările cantitative și calitative.

Lucrarea subliniază faptul că migrația a devenit mult mai diversă în ceea ce privește originile migranților și că, în situația unei mobilități intense a grupurilor de persoane, mișcările solicitanților de azil s-au intersectat cu imigranții.

Evident, migrația este o tendință fundamentală în istoria umanității, iar legislația în domeniu a evoluat permanent, ceea ce a determinat să se pornească în studierea problematicii de realitatea actuală care evidențiază că imigrația a luat o amploare considerabilă. Există un acord larg potrivit căruia amploarea și rata migrației internaționale sunt dificil de realizat cu precizie deoarece acestea sunt strâns legate de evenimente critice (mare instabilitate, criză economică sau conflictuală), precum și tendințele pe termen lung (schimbări demografice, dezvoltarea economiei, progres în tehnologiile de comunicare și acces la mijloacele de transport).

Cu toate acestea, conform statisticilor, numărul migranților internaționali a crescut în ultimii 40 de ani, aproximativ de la

76 milioane (ceea ce reprezenta aproximativ 2% din populația lumii) în 1965, la 188 milioane (ceea ce reprezenta aproximativ 3% din populației mondială) în anul 2005. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) aprecia că aproximativ 214 de milioane de oameni locuiau în țări diferite de cele de origine. În conformitate cu datele Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), numărul migranților internaționali s-a ridicat în anul 2019 la 272 de milioane.

Trebuie subliniat că numărul migranților internaționali din anul 2019, respectiv 272 milioane, reprezintă un procent foarte scăzut din populația lumii (3,5%), ceea ce înseamnă că majoritatea persoanelor de la nivelul planetei (96,5%) trăiesc în țara unde s-au născut.

Având în vedere aceste condiții, în carte se subliniază că interesul comunității internaționale, al instituțiilor Uniunii Europene și al celor naționale care stabilesc condițiile integrării a crescut. În opinia autoarei, pe de o parte, imigranții întâmpină, uneori, dificultăți în ceea ce privește procesul de integrare. De cealaltă parte, practica instituțională cere noi abordări, depunându-se eforturi pentru o gestionare eficientă.

De asemenea, lucrarea prezintă influențele pandemiei COVID-19 asupra migrației. În ciuda constrângerilor de mobilitate impuse de pandemia COVID-19, migranții continuă să se angajeze în călătorii clandestine, fugind de violență și sărăcie și încercând să-și îmbunătățească viața. Răspunsurile COVID-19 au crescut riscurile și incertitudinea acestor călătorii, împingând oamenii în situații mai periculoase în care sprijinul umanitar și salvarea ar putea să nu fie disponibile.

Pandemia COVID-19 a afectat migrația și mobilitatea umană în regiunea europeană, deoarece țările au restricționat mișcările internaționale, transfrontaliere și interne pentru a minimiza răspândirea și impactul pandemiei. La jumătatea lunii iunie 2020, 6% din aeroporturi, 25% din punctele de trecere a frontierei terestre și 9% din punctele de trecere la „frontieră albastră” erau închise pentru intrarea și ieșirea lor în Zona Economică Europeană (SEE).

Astfel, construind pe fundația extinsă a integrării, cu punctele negative pe care acesta le are, lucrarea își propune să stabilească dacă și în ce măsură aceste neajunsuri pot fi corectate. Odată cu înțelegerea acestor aspecte, aplicarea în administrația publică va deveni mai facilă, precum și mai coerentă, cu asumarea unor linii directoare de aplicare și interpretare. Menționăm că autoarea nu își propune o prezentare a tuturor aspectelor din domeniu, ci evidențierea celor mai importante linii.

Așadar, ne aflăm în fața unei cercetări în domeniul imigrației și al integrării imigranților, fiind identificate atât elementele cheie la nivelul Uniunii Europene, cât și cele la nivel național, precum și limitările incluziunii. Astfel, se analizează, pe de o parte, abordarea administrativă, iar, pe de altă parte, se oferă o imagine a ansamblului drepturilor omului și a exercitării, în practică, de către imigranții a acestor drepturi.

Evidențiem faptul că o parte însemnată din carte se referă la managementul integrării străinilor în societatea gazdă. Astfel, sunt analizate principiile integrării și modul cum acestea se regăsesc codificate în administrația publică, precum și în legislația privind drepturile omului. De asemenea, sunt prezentate politicile publice, demersul subliniind practica și procedura integrării la nivel național. Constatăm că sunt analizați și indicatorii de integrare, aceștia permițând o evaluare complexă a ariei domeniului studiat. Astfel, prin intermediul indicatorilor se reflectă eficiența politicilor, de la prezentarea teoretică la realizările practice.

Pe parcursul lucrării, au fost utilizate metode de analiză specifice, precum analiza funcțională, în scopul definirii rolului administrației publice în relație cu gestionarea imigrației și a integrării imigranților, în conturarea unui model de integrare care să fie mai eficient, analiza sistemică, precum și cea organizațională, prin studierea sistemelor de integrare și a instituțiilor implicate. Trebuie subliniată, desigur, și ampla analiză care se face imigrației și integrării imigranților în statele Uniunii Europene, ceea ce oferă o imagine complexă a sistemelor la nivelul statelor membre.

În concluzie, ca o apreciere generală, lucrarea are ca obiect de studiu o temă pe cât de complexă, pe atât de dificilă, care constituie o veritabilă provocare, pentru că autoarea, cunoscut specialist în domeniu, pune o serie de întrebări, oferă soluții, lansează teze, idei și propuneri noi, interesante și incitante, precum și puncte de vedere proprii și substanțiale”.

   Acum, evident aveți toate motivele să vă procurați acest volum. Eu am avut șansa, ca și toți participanții de la Universitatea Internațională de la Cheia, ediția 2022 să primesc această carte.

   Este interesant de urmărit, în context, cine va scrie și ce lucrări vor fi publicate despre locuitorii Ucrainei care au plecat din țara lor din  cauza războiului. Radio România Actualități a anunțat chiar azi când scriu aceste rânduri, în 25 august 2022, că țara noastră a primit în ultimele șapte luni peste 2 milioane de ucrainieni, 85 la sută dintre aceștia optând să rămână în România, restul plecând spre alte zări după ce au venit la noi.

Impresionante toate aceste destine.

 Cartea poate să fie procurată prin următorul link:

                             x

   În perioada 5-7 august au avut loc lucrările Universității Internaționale de la Cheia. Ediția din acest an a fost organizată sub egida Secției de Drept Internațional și Drept Comparat a Academiei de Științe Juridice din România, de Asociația Clubul de la Cheia ,,Victor Dan Zlătescu”, în parteneriat cu Asociația pentru Națiunile Unite din România, Centrul Transdisciplinar de Drepturile Omului – CTDO –S.N.S.P.A., Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității Valahia – Târgoviște, Institutul Internațional de Drept de Expresie și Inspirație Franceze, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR, Asociația Română de Drept Umanitar – ARDU, filiala Prahova, Asociația Avocaților Penaliști din România – AAPR, Copy RO și cu concursul membrilor Institutului European de Drept – ELI.

Aristotel Bunescu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – APCS

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s