Invitație călduroasă la expoziția KEEP HOPE ALIVE cu lucrări semnate de OLIMPIA HINAMATSURI – BARBU

Distinsa doamnă OLIMPIA HINAMATSURI – BARBU este autoarea expoziției cu titlul KEEP HOPE ALIVE. Vernisajul a avut loc pe data de 22 august, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași,  iar lucrările sale valoroase pot fi admirate până la data de 12 septembrie, 2022. Cunoscând bine sfera sa de preocupări, dar și prestigiul de care se bucură în lumea artelor vizuale, am lansat creatoarei invitația de a ne oferi câteva detalii lămuritoare.  

-Ce prezentați în noua expoziție ?

-Cu această expoziție am dorit să aduc speranță în inimile oamenilor. Chiar dacă evenimentele acestor vremuri tulburi pe care le traversăm nu pot decât să ne facă să ne îngrijorăm, cred că prin mici gesturi de iubire pentru cei din jurul nostru încă mai putem schimba ceva și mai putem spera că lucrurile nu pot rămâne așa. Cred într-o lume mai bună și de asemenea, cred că binele va învinge! Dramatismul surprins în picturi contrastează cu optimismul și speranța sugerate de prezența în unele lucrări a luminii, a florilor și a fluturilor.

-Câte lucrări sunt? Ce tehnica folosiți? Ce teme aveți ?

-În această nouă expoziție sunt 28 de lucrări (pictură, obiect și instalație). De data acesta, am pus accentul pe ideea de transformare și renaștere. Sunt peste 40 de fluturi de diferite forme și dimensiuni! Materialele folosite sunt în principal culorile acrilice și pasta de modelaj. Pe lângă acestea, am folosit o gamă largă de produse, printre care: sârmă, lemn, pânză de sac, spumă poliuretanică și grund pentru pictură. Temele abordate sunt revolta împotriva războiului / neînțelegerilor dintre oameni și lupta dintre bine și rău, cu credința că viața va reveni la normal.

-Ce dimensiuni au tablourile?

-Tablourile sunt de dimensiuni variate, de la 30 x 30 cm până la 100 x70 cm.

-Cum a fost la vernisaj ?

-La vernisaj au fost prezenți iubitori de artă pe care îmi doresc să-i reîntâlnesc și cu alte ocazii. Este o bucurie să văd că lumea primește căldura lucrărilor, simte și înțelege mesajul expoziției. Ce răsplată mai bună decât aceasta poate fi pentru un artist?

-Cum ați trait dvs momentul ?

-Momentul a fost foarte intens pentru mine! L-am așteptat cu nerăbdare și interes pentru a crea o nouă relaționare între lucrări, spațiu și public.

-Dar admiratorii artelor plastice prezenți la eveniment ?

-Cei prezenți au apreciat expoziția, iar lucrările mele au avut un impact emoțional.

-Vă mulțumim frumos pentru răspunsuri, la final vă rugam să transmiteți un mesaj pentru cei care vă urmăresc și vă susțin necondiționat în spațiul virtual, pe rețelele de socializare

-Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut, pentru interes și apreciere! Vă mulțumesc că existați!

Aici se termină dialogul nostru.

Să vedem acum ce spun specialiștii despre aceste lucrări ?

Are cuvântul criticul de artă Ana Amelia Dincă: ,,Prin stilul său abstract, Olimpia Hinamatsuri Barbu evocă o serie de trăiri care vizează raportul dintre om și contextul istoric pe care acesta îl traversează. Pictura sa, încărcată de energii benefice, dorește să mențină tonusul unei detașări, al unei existențe normale, care să revigoreze ființa aflată sub tot felul de presiuni. Dramatismul surprins prin intermediul unor tonalități reținute de brun și ocru, puține la număr, dar de un impact virulent prin dinamica lor conținută, este alăturat unor forme tridimensionale, care pun față în față pictura nonfigurativă din tablouri și forma tridimensională, reprezentată de obiecte și de fluturi. Aceștia sunt prezentați în imaginii bidimensionale, surprinzând dependența lor de o entitate care le împiedică zborul, dar sunt și suspendați, ca reflex al unei libertăți, pe care ne-o dorim cu toții. Prin ipostaza statică a picturii, Olimpia Hinamatsuri Barbu evocă nevoia omului de siguranță și statornicie, de credința că binele și adevărul vor învinge. Lumina din obiecte vine cu o notă de optimism, de renegare a forțelor distructive, idee susținută și prin simbolul fluturilor, care prin efemeritatea și frumusețea lor, sugerează dorința de noi începuturi, de viețuire și fericire într-o lume neîngrădită și într-un spațiu edenic. Olimpia Hinamatsuri Barbu își concepe cu multă atenție proiectele expoziționale, dominate de impactul contemporaneității asupra spiritului său fragil și neputincios în fața războaielor. Evenimentele din Ucraina au fost subiectul unui demers amplu, al unei etape de lucru, în care tragedia i-a dominat discursul vizual. Acum, artista pune accent pe speranță, optimismul său fiind sugerat de lumina aprinsă a unor lucrări, de tușele gestuale, de fluturii indicând renașterea și metamorfozarea pozitivă a experiențelor. Credința că binele va învinge răul este dominanta conceptuală a preocupărilor actuale, când teama este înlocuită cu alt tip de încărcătură emoțională, transformată în neacceptarea realității și într-un sentiment de eliberare, aparținând acelorași resorturi existențiale ale unei frici, prin ale cărei labirinturi artista descoperă dimensiunea de revigorare a imediatului. Olimpia Hinamatsuri Barbu, prin gândurile și atitudinea sa, ne reprezintă pe noi toți cei care dorim o lume mai bună, în care să ne bucurăm de flori și fluturi, de soarele fiecărei zile și de zâmbetele copiilor. Căutările vizuale repetate, decurgând dintr-o compoziție în alta, sunt alimentate de o revoltă, de o stare de fapt, stimulând imaginația artistei și dând maximă plasticitate mesajului său, relaționat cu sufletul ale căror tragedii nu pot fi cuantificate sub presiunea nici unui fel de conflict.

Să vedem acum niște imagini…

 OLIMPIA HINAMATSURI – BARBU

Concluzia ? O expoziție emonționantă, actuală, care ne demonsrează că este posibil să păstrăm mereu vie speranța noastră, chiar dacă trăim într-o lume a crizelor suprapuse.

Doamna  OLIMPIA HINAMATSURI – BARBU face din nou o demonstrație a talentului său vizibil de la mare distanță, a virtuților plastice ce o individualizează ca un artist profund, dar și sensibil la tot ce este în jurul nostru.

Vă invităm cu căldură să mergeți la Muzeul Dunării de Jos din Călărași.

Semnează un admirator …

Aristotel Bunescu, director Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s