TALENTUL DOAMNEI CARMEN CĂRĂUȘU ESTE RECUNOSCUT PÂNĂ DEPARTE. TABLOURILE SALE AU AJUNS ÎN S.U.A.  

Doamna Carmen Cărăușu

Zori de zi, 2 septembrie, anul de grație 2022. Este o dată importantă pentru mine, deoarece la 2 septembrie, dar 1958, a fost deschis Muzeul ,,George Enescu”, din București. Dacă locuiesc cu casa în apropierea muzeului, am ocazia să intru pe poarta străuită de doi lei impunători și să merg în lumea armoniilor sonore. Dar ce faceți dumnoavoastră, onorabili cititori, acasă, cand aveți puțin timp liber? Personal, fac un salt din universul armoniilor sonore, în lumea armoniilor cromatice, acolo unde pictorii își pun în valoare talentul. Aici am preferații mei, iar unul dintre ei este distinsa doamnă CARMEN CĂRĂUȘU. Am revenit în lumea sa pentru a afla noi detalii. Așa că am adresat o nouă serie de întrebări.  1) Care sunt pictorii români care vă plac mai mult? 2) Dar dintre coloriștii străini, de care vă simțiți mai aproape? 3) Ce rol au avut muzeele, expozițiile, galeriile de artă în educarea simțului dumneavoastră artistic? 4) Ce sfătuiți un părinte care are un urmaș cu înclinații în domeniul artelor plastice? Să meargă pe acest drum, ori să încerce și alte domenii artistice, iar la final să aleagă singur ce îi face plăcere ? 5) Dintre toate tehnicile folosite, cu care vă simțiți mai confortabil ? 6) În afară de postările de pe internet, în ce loc vor mai putea admiratorii dumneavoastră să întâlnească tablourile pe care le semnați ? 7) Până unde știți că a ajuns cel mai departe o lucrare de-a dumneavoastră?

Cu mare amabilitate, ca de fiecare dată, CARMEN CĂRĂUȘU a formulat răspunsurile.

Iată ce am primit:

Mi-ati pus o serie de intrebări si am sa incerc sa răspund cât mai aproape de ele.

Am descoperit pictura in galeria de arta din Piatra Neamt când, elev fiind, in drumul de la școala spre casă evadam in spatiul expozițiilor pe care galeria le gazduia. M-au marcat atunci geometria plina de simboluri a Doinei Daschievici, copacii scheletici ai lui Mircea Ceacâru, florile fluide care aproape se scurgeau din tablourile Iuliei Halaucescu dar si trandafirii lui Nicolae Milord, universul de lut a lui Dan Cepoi care parca vorbea de inceputuri, siluetele scheletice care dansau in picturile lui Grigore Agachi, grafica metafizica a lui Dinu Huminiuc. Sunt doar câteva nume. De fapt oriunde descopeream o pictura, zăboveam cu ochiul si cu gândul. Pictura lui Grigorescu din manastirea Agapia, dar si cele câteva tablouri de apartament pe care mama mea le-a achiziționat de la un pictor a cărui nume nu il stiu.

Materia colorata care putea fi pastoasa sau translucida si care putea dintr-o privire sa spuna povesti, sa dezvaluie gânduri, gesturi sau idei era o comoara pe care o descoperisem si a carei putere trebuia incercata. Am descoperit mai târziu pictura lui Corneliu Baba a lui Stefan Câlţia si in ultimii ani pe cea a lui Horea Curcezan. Din marile nume ale picturii universale cum sa alegi când fiecare spune altceva, altfel. Poate ca din albumele de arta as alege Durer, Raphael, Picasso, Klimt, Miro.

Galeriile si muzeele de arta au fost intotdeauna primele pe lista obiectivelor de vizitat. Sunt spatiul in care orasul isi dezvaluie spiritul dar si atitudinea. Am vazut in Marea Britanie copii care isi faceau cursurile de pictura in muzeu intr-un mod total lipsit de formalism și mi s-a părut cel mai bun mod de a invăța, direct de la maeștri.

Ce sfaturi sa dau unui parinte privind educatia copilului sau? Eu mi-am dus copilul la gimnastica, la dans si la inot, la teatru, chitara si pictura, am încercat sa-i dau cât mai multe repere apoi am lasat-o sa aleaga. I-am spus sa faca ce vrea, dar cu pasiune. Pe mine parintii nu prea m-au lasat sa aleg. Asa ca am avut o cariera in energetica, iar pictura s-a strecurat cum a putut in timpul liber. Ideal e sa ai un traseu care sa ti se potriveasca si pe care sa evoluezi până la performanță, dar e foarte important sa ai propriile tale alegeri si propriile tale greșeli.

Sa stapânești tehnica in pictura e ca in orice alta meserie. Daca inveți abc_ul în școala e mult mai simplu. Daca nu, ai sansa sa descoperi „secrete” banale in ani. Culorile in ulei, in care am gasit cel mai potrivit mijloc de exprimare, nu sunt doar un mediu cromatic, au in spate o intreaga chimie pe care daca nu o cunosti ai toate șansele să înveți din multe greșeli.

Prima expoziție am avut-o in facultate, când am primit permisiunea sa-mi expun lucrarile in sala de lectura a caminului. Atunci am avut marea surpriza sa constat ca lucrarile mele au public. Si mai neasteptat a fost ca au fost colegi care si-au dorit din ele. Abia in ultimii ani am incercat cumva sa imi promovez picturile. Am avut doua expozitii individuale la biblioteca din Piatra Neamt si am participat si la cateva expozitii de grup tot aici in oras.

Pe internet mi-am adunat parte din lucrari intr-un album si am inscris cateva lucrari pe ARTFINDER de unde am avut si sansa sa mi se cumpere trei in Statele Unite ale Americii.

Sper ca am atins cumva toate intrebarile pe care mi le-ati pus. Numai bine va doresc,

Carmen Cărăușu

Da, ați răspuns cu povești frumoase din viața dumneavoastră. Să vedem acum și câteva tablouri ale dumneavoastră…

Am redescoperit pictura doamnei Carmen Cărușu, un univers plin de idei și dinamism, o lume ale cărei calități au fost admirate, lucrările sale fiind acum în locuințe de departe, fiind cumpărate chiar și în SUA. Este reconfortant să te gândești că ai legături culturale, pe tărâmul picturii, cu semeni aflați pe alte meridiane ale globului, iar asta numai datorită virtuților evidente ale picturilor semnate inconfundabil de doamna Carmen Cărăușu.

Semnează un admirator, Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturale și Sportive – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s