Suntem în data de 25 septembrie, anul de grație 2022. Este sărbătoare din mai multe puncte de vedere. Primul – este duminică, o zi specială. Al doilea – azi, da chiar azi, este „Ziua dăruirii”.
Nu știați ? Da! Așa este. Iată contextul. La 25 septembrie se sărbătoreşte, începând cu anul 2019, în România, „Ziua dăruirii”.
Potrivit expunerii de motive, această zi este menită să încurajeze generozitatea şi implicarea socială. Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos: de a oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii.
Fiind deci duminică, dar și „Ziua dăruirii”, dorința noastră legitimă este să …vă dăruim un subiect special. Care să fie? Da! Am găsit cel mai potrivit. Este vorba de un dialog cu distinsa doamnă VICTORIA SOARE.
-Care sunt pictorii români care vă plac mai mult ?
-În primul rând, sunt îndrăgostită de lucrările lui Theodor Aman pe care am avut ocazia să le admir cu multă emoție și la Art Safari anul acesta. Ce mă impresionează cel mai mult, pe lângă armonia și strălucirea culorilor folosite este atenția la detalii și completarea armonioasă a tablourilor cu imaginea unor obiecte familiale, cum ar fi fotografii, șiraguri de mărgele, țigarete, scrumiere, evantaie, care îmi dă senzația unei prezențe umane în fiecare lucrare.
Îmi place foarte mult Ștefan Luchian, fie că este vorba despre peisaje cu locuri pitorești din natură, naturi statice, portrete sau minunatele sale compoziții florale. Toate tablourile lui Luchian îmi transmit un echilibru și au o delicatețe deosebită.
Nu pot să nu îl menționez și pe marele Nicolae Grigorescu și Camil Ressu în mod deosebit pentru peisajele care mă inspiră și care îmi amintesc de meleagurile natale. Sigur că admir și prețuiesc operele de artă ale multor pictori români și am mereu sentimentul de mândrie și emoție că sunt ai noștri, ai românilor!
-Dar dintre coloriștii străini, de care vă simțiți mai aproape ?
-Mă simt inspirată și îl apreciez mult pe Pierre – Auguste Renoir. Prima dată am dat peste un articol în care era prezentat ca fiind „pictorul bucuriilor vieții” fapt care m-a determinat să caut cât mai multe despre el și să văd cât mai multe picturi ale sale. E clar că m-a fascinat prin tot ce înseamnă cromatica, prin stil si prin tematica abordată. Până să îmi formez și eu propriul meu stil nu știam ca voi aborda impresionismul, deci este firesc să mă atragă și să apreciez pictorii impresioniști. E clar că mă simt apropiată și de Claude Monet și celebrele sale picturi cu nuferi și ar mai fi de menționat Camille Pissarro și Paul Cézanne.
-Ce sfătuiți un părinte care are un urmaș cu înclinații în domeniul artelor plastice ? Să meargă pe acest drum, ori să încerce și alte domenii artistice, iar la final să aleagă singur ce îi face plăcere?
-Eu la bază sunt profesor pentru învățământ preșcolar și am lucrat cu multe generații de copii. Consider că toți copiii sunt talentați, dar acest talent trebuie cu siguranță cultivat. Arta este un domeniu care te ajută în multe privințe, te educă să devii creativ, să fii mai riguros, mai atent, mai răbdător și nu în ultimul rând să te simți bine și liber în ceea ce faci. Artele plastice nu sunt rigide și frumusețea unei lucrări se reflectă în ochii privitorului. Din punctul meu de vedere contează și cine creează, dar și cine privește acea lucrare. Am avut copii talentați pe care i-am încurajat, au participat la concursuri, au câștigat premii, iar când au fost pregătiți au ales domeniul picturii. Clar sunt pentru a-i susține și încuraja pe copii să meargă pe acest drum și atunci când vor fi pregătiți să îl aleagă.
Pasiunea mea pentru desen și pictură a început de când eram foarte mică. Când am vrut să aleg nu mi s-a permis, dar niciodată să nu renunțăm…se poate la orice vârstă, eu sunt dovada vie că dacă îți dorești cu adevărat ceva va veni și vremea când vei reuși!
-Dintre toate tehnicile folosite, cu care vă simțiți mai confortabil ?
-Lucrările mele sunt în ulei și folosesc cel mai des tehnica în cuțit.
Multe dintre picturile mele sunt inspirate din natură și subiecte sunt clipele petrecute în locuri pe unde am colindat.
În lucrările mele sunt transpuse pe pânză și amintiri din copilărie, din tihna și frumusețea satului românesc.
Iubesc florile,pictez cu multă bucurie flori! O floare pictată nu se ofilește niciodată și o putem admira tot timpul.
-În afară de postările de pe internet, în ce loc vor mai putea admiratorii dumneavoastră să întâlnească tablourile pe care le semnați ?
-Mulți dintre admiratorii mei au colecții personale cu lucrările mele și le admiră zilnic. Sigur că cei care nu au încă tablouri semnate Victoria Soarele pot vedea în expozițiile la care particip în diverse locații . Pot vizita oricând și în atelierul meu, locul unde petrec cel mai frumos timp pictând, înconjurată fiind de multe din lucrările mele de suflet, de care îmi este imposibil să mă despart.
-Până unde știți că a ajuns cel mai departe o lucrare de-a dumneavoastră?
-Picturi realizate de mine se găsesc în colecții personale din România, dar și în Franța, Elveția și Canada, daruri de suflet pentru prieteni dragi de departe.
Am început anul 2022 cu expoziția personală Armonie și culoare de la Cercul Militar National, București.
Până în prezent am avut 4 expoziții personale iar anula cesta am participat la numeroase expoziții de grup organizate de Asociația Artiștilor Plastici, București alături de talentații mei colegi.
* Expoziția ”Salonul de iarnă” al AAPB, februarie 2022, București
* Expoziția ”Homo Sum” – martie 2022, Sala Dalles, București
* Expoziția ”Salonul de primăvară” al AAPB, martie 2022, București
* Expoziția ”Simfonia culorilor ” la Cercul Militar Național , aprilie, 2022, București
* Expoziția ”Treziri” –aprilie 2022, Teatrul National București
* Expoziția ”Simfonia culorilor”, aprilie 2022, Cercul Militar Național București, sala Rondă
* Expoziția ”Sonetul verii” al AAPB, iunie 2022
O expoziție de suflet a fost cea de la Balcic un loc care mă fascinează de fiecare dată, un loc cu adevărat magic pentru mine – expoziția ”Magic Balcic” – septembrie 2022, Bulgaria.
Urmează în curând o noua expoziție colectivă ”Povești de București” găzduită de Muzeul Național Cotroceni.
Câteva instantanee din expoziții
Concluzia? Am avut ocazia, din nou, să stăm de vorbă cu un artist de valoare, să vedem niște tablouri care rămân mult timp în memorie datorită calităților incontestabile. Așteptăm cu interes expoziția de la Muzeul Național Cotroceni să vedem tablourile semnate de invitata noastră de astăzi, de alți pictori din cadrul Asociația Artiștilor Plastici.
Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.