ANTOLOGIA CREATORILOR / Elian BĂCILĂ, Pictorul de Negru al României: ,,La mine nu trece o zi fără să pictez”

Elian BĂCILĂ, Pictorul de Negru al României

MOTTO: ,,Doar în întuneric, poți vedea stelele – Martin Luther King

  Am început acest articol antologic folosind un motto celebru care aparține lui Martin Luther King. El a fost inspirat chiar de cuvintele invitatului nostru special de astăzi, distinsul domn Elian BĂCILĂ. O să descoperiți singur acest aspect, onorabili cititori, urmărind interviul de mai jos.

   Înainte de dialog însă, vreau să mai subliniez câte ceva. Cu mulți ani în urmă, am vorbit la vernisajul unei expoziții colective, din București. Mă documentez eu temeinic, vin cu o zi înainte să mă uit la tablouri. Trec de la unul la altul, fac notițe. La un moment dat mă trezesc în față cu un dreptunghi negru. Rămân șocat. Ce mai e și asta? Nu aveam pe cine să întreb în sală niște detalii. A doua zi, înaintea vernisajului îl caut pe autor și domnul Băcilă mă invită elegant să privesc puțin mai atent lucrarea. Și începe să îmi explice detaliu cu detaliu. Aflu o întreagă poveste, toată cuprinsă într-un aparent simplu dreptunghi negru. Așa am început eu să descifrez opera sa. Anii au trecut, acum ne cunoaștem mai bine. Între timp, am descoperit un om aparte, cu mulți prieteni adevărați în lumea pictorilor. Primul nume care îmi vine acum în cap este doamna Rodica Scarlat. Ne vedem des la evenimentele din actualitatea plastică. Mereu mă bucur cu adevărat că îi văd tablourile, ori că văd doar pe autorul lor.

Introducerea e gata. Poate să înceapă spectacolul. Stingeți luminile, aprindeți reflectoarele, dați cortina în lături. Intră în scenă  Eliiiiiaaaaan BĂCILĂ!

– Pentru început, vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Mă numesc Elian BĂCILĂ, Pictorul de Negru al României. Sunt un pictor abstract născut la Orșova în 16 august 1974.

Aș vrea să încep cu niște proiecte revoluționare pentru arta plastică din România pe care le-am realizat și mi le asum.

Sunt primul pictor român care am adus în România în anul 2019 din America unghiul de 75 de grade, sau unghiul lui Kelly, panza în unghi de 75 de grade, ceva diferit de unghiul obișnuit de 90 de grade cu care ceilalți pictori și publicul consumator de arta erau obișnuiți.

O astfel de lucrare a fost expusă și prezentată în cadrul expoziției Elian BĂCILĂ, zece ani de activitate și a avut o dimensiune de 90×250 cm.

Un alt proiect deosebit de interesant și unic a avut loc la începutul anului 2022 când am adus din Anglia și America pentru prima dată în țară, vantablack – ul cel mai negru negru care a existat vreodată și care a fost creat în anul 2014 în Anglia.

Acest negru atrage lumina 99, 965%, este practic ca o Gaura Neagră. Lumina devine prinsa în interior.

-Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră?

-A fost un an foarte bun și prolific. Au fost multe proiecte pe care le-am realizat și zeci de creații. Am avut apariții în presă, la televizor și radio.

Am creat și am trimis la Casa Alba la Washington DC la Presedintele Americii Joe BIDEN lucrarea 50+1 state care face parte dintr-o serie și a fost special creată ca un cadou de bun venit.

Lucrarea a fost trimisă în luna iunie, iar în luna octombrie a venit răspunsul de la Washington DC, Casa Alba de la Președintele Americii Joe BIDEN printr-o scrisoare foarte frumoasă de apreciere și mulțumiri care poarta pe ea semnătura Președintelui. Este o mare onoare pentru mine.

Tot în același an am primit de la OSIM Certificatul Elian BĂCILĂ Părintele Picturii Negre din România, marca întegistrată unde am creat un desen special, o siglă.

Tot in acest an am participat  la Roma la Atelier Montez la cea mai mare expoziție de Artă plastică Contemporană din Lume, pentru Cartea Recordurilor, cu Lucrarea Negru Luminos formată din 30 de piese 10×10 cm.

În data de 16 august a aceluiași an am sărbătorit zece ani de activitate oficială printr-o expoziție grandioasă de pictură în prezenta unui public numeros cu Proiectul ” Piramide și Monoliți ” cu lucrări de mari dimensiuni în mare majoritate negre la Muzeul Geologic al României, avându-i ca invitați pe Președintele României Emil Constantinescu, cât și pe Ambasadorul Pakistanului în România, Excelenta sa Zaphar Iqball!

Cu acest prilej, am lansat și cartea de artă a expoziției care este un album mai  special la care am avut și o sesiune de autografe.

Expoziția a fost un succes și a fost larg mediatizată în presă, la Radio și tv. Este un proiect la care am lucrat 3 ani de zile și am reușit să îl pun în practică așa cum l-am gândit.

Vedetele expoziției au fost lucrarea CERCURI și PICTURA LUMII.

Am colaborat cu oamenii de la Arhiva de Artă care au fost organizatorii expoziției.

Am deschis și o carte de onoare unde persoanele care au trecut pragul expoziției și-au lăsat o impresie.

Am fost plăcut impresionat de numărul mare de vizitatori din toata lumea care au venit să vadă expoziția.

Totodată am mai avut și alte expoziții și mult de lucru în fiecare zi. La mine nu trece o zi fără să pictez. Este pot spune pentru mine vital și natural să fac asta.

Am vândut trei lucrări în Statele Unite ale Americii și am vizitat MoMa, faimosul muzeu  de artă contemporană din New York care m-a inspirat.

În cursul aceluiași an am fost invitat la o întâlnire cu membrii Clubului Rotary București Excelsior unde am primit o distincție foarte frumoasă în care scrie: ,,Continuă să transmiți sentimente profunde și să inspiri oamenii!

Cam așa a fost anul 2021 pentru mine.

Impresionant cu adevărat. Cum a început 2022?

-A început în Chicago, la Muzeul Contemporan de Artă și a debutat cu lansarea Calendarului pe 2022 cu noile mele picturi, calendar făcut cu Editura Contrast cu care eu colaborez.

Am expus în aceasta perioadă în diverse spații, galerii, muzee și alte locuri iconice din București.

Am fost invitat să expun în provincie la Alexandria, cu sculptorul Costel Păun.

În decursul acestui an vreau să lansez albumul expoziției – ECOURI – Elian BĂCILĂ, zece ani de activitate, „Piramide și Monoliți”, album care va cuprinde diverse imagini din expoziție, dar și imagini cu publicul participat.

– Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următori ani?

-Să creez în atelierul meu și să expun, să îmi fac cunoscută, în continuare, arta mea – și această misiune sacră de a crea acest nou drum.

Următorul proiect din anul care urmează  2023 este Proiectul Negru Luminos la New York, la Institutul Cultural Român din New York!

Vă dorim mult succes, să ne spuneți și nouă cum a fost acolo. Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Aș vrea ca arta abstractă să fie susținută și promovată deoarece ea ocupă un rol foarte important, în societate are publicul ei, are o familie, are o moștenire, are un viitor.

Nu întâmplător se spune căPictura abstractă este frumusețea ascunsă a artei!

Eu știu una și bună, că asta trebuie să fac în decursul existentei mele  tot timpul oriunde m-aș afla, încercând să stabilesc punți pentru ca ea să fie văzută până în cele mai îndepărtate colțuri ale Lumii.

Desigur, în ajutorul și promovarea noastră vine acum electronica, internetul, cea ce era o mare bulă de oxigen.

În final, vreau să închei cu un motto celebru și foarte frumos a lui Martin Luther King: „Doar în întuneric, poți vedea stelele”.

Foarte frumos. Mulțumesc. Acum să vedem și câteva dintre tablourile dumneavoastră. Să invităm onorabilii cititori în GALERIA DE ARTĂ…

Care e concluzia?

Am întâlnit un om special, un creator aparte, care surprinde plăcut, impresionează și rămâne mult timp în memorie.

Trei personaje în negru. Stați, nu plecați! Mai am să vă spun ceva. Vreau să ne vedem la următoarele evenimente. Iată care sunt… În luna octombrie, peste câteva zile…

Îi dorim mult succes! Ce bine ar fi dacă toată lumea ar avea optimismul său debordant!

Tuturor numai bine și frumos!

Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s