Este 3 octombrie, 2022, când scriu aceste rânduri, adică Ziua Mondială a Arhitecturii. Mă pregătesc să construiesc deci un articol care să arate foarte bine. Pentru asta, trebuie să aleg un subiect special, mai mult chiar, memorabil. Ce poate să fie mai valoros pentru lumea creatorilor din arta armoniilor cromatice și volumelor decât un …curs de pictură?
Dar, unde îl găsim la moment? Cu explicații competente, dar și cu ilustrații ? La distinsa doamnă RODICA SZELEI!
Este vorba despre un artist autentic, ce vine din interiorul sistemului bancar, dar cucerit pentru eternitate de imperiul culorilor. Prin răspunsurile sale la următorul dialog, dar și prin ilustrațiile oferite cu mare generozitate, am obținut aproape un adevărat curs de pictură. Foarte instructiv nu numai pentru cei care palpită în fața culorilor, dar și pentru toți onorabilii cititori.
-Care sunt pictorii români care vă plac mai mult ?
– Nicolae Grigorescu – a cărui inspirație în general este viața țăranului român, cele mai cunoscute tablouri fiind ‘Car cu boi’, ‘Ciobănița’, ‘Țăran pe prispă’, ‘Vatra la Rucăr’, ‘Țărancă voioasă’, etc.
* Stefan Luchian, fiind cunoscut în mod special ca un pictor al florilor,
* Theodor Aman, este unul dintre creatorii școlii românești de pictură, și cofondator alături de Gheorghe Tattarescu, al Școlii de Arte Frumoase din București. Theodor Aman este cunoscut publicului iubitor de artă, printre lucrările sale aflându-se compoziții istorice, naturi moarte, portrete, peisaje. Alți mari pictori români sunt Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Ion Andreescu, Corneliu Baba și lista poate continua
– Dar dintre coloriștii străini ?
-Voi enumera câțiva mari maeștri al acestui deosebit domeniu, și în fața cărora mă plec cu profund respect, ori de câte ori văd o lucrare:
* Pablo Picasso – fiind considerat cel mai mare pictor al lumii
* Leonardo Da Vinci – care este considerat un simbol al curentului artistic renascentin, el fiind cel care a folosit pentru prima data tehnica sfumato
* Vicent van Gogh – este considerat unul dintre cei mai importanți pictori ai tuturor timpurilor, prin lucrările sale reușind să transmită un cumul de emoții
* Rembrant van Rijn – cunoscut publicului iubitor prin celebrele sale portrete precum și a folosirii tehnici clar-obscur cu care a reușit sa surprindă cele mai delicate caracteristici fizice
– Ce rol au avut muzeele, expozițiile, galeriile de artă în educarea simțului dumneavoastră artistic?
-Dragostea de frumos am dobândit-o iubind oameni frumoși, aceasta iubire parțial s-a materializat în arta frumosului. Puține au fost muzeele pe care le-am vizitat (din diverse motive), dar celor cărora le-am trecut pragul m-au lăsat profund impresionată să văd câtă dragoste pot crea culorile, câtă informație pot oferi, câtă discreție pot ascunde. Picturile sunt minunate cărți colorate pe care tu cititorule, daca ai sensibilitate, iubire, respect si dăruire, le poți citi ușor, poți să le reinterpretezi, oferind acel ceva, ascuns într-un ‘colțișor’ sensibil, abia perceptibil. Încă din studenție, de multe ori cu banii alocați pentru cartela de masă îmi cumpăram cărți și albume de pictură, reușeam astfel să-mi încropesc ‘o adiere de culoare’, aproape de sufletul meu. Printre albumele de pictura cumpărate enumăr: Corot, Goya, Lautrec, Poussin, Botticeli, Piero della Francesca, Pictura venețiană în sec XVIII, Pictura spaniola în sec XVIII, Impresionismul – pentru procurarea lor trebuia să ai un pic de noroc, se vindeau condiționat cu altceva – o carte, alt album, pentru că treceau ‘ca pâinea caldă’. Printre studenți se știa ca spre sfârșitul anului ai putea avea ceva noroc la cărți și albume de pictură. Iubind arta de orice fel, iubind culoare, iubind pictura, poți reda frumosul, poți reda uratul frumos, poți reda orice stare, îți poți face cunoscut orice gând, poți zugrăvi iubirea și-n durere, poți zugrăvi zâmbetul și-n lacrimi, pot înflori florile și-n zăpadă, ele pot îngheța și-n caniculă, pictura poate fi orice vrei tu să fie, doar trebuie sa știi să ‘citești’ și să ‘găsești’. –
– Ce sfătuiți un părinte care are un urmaș cu înclinații în domeniul artelor plastice? Să meargă pe acest drum, ori să încerce și alte domenii artistice, iar la final să aleagă singur ce îi face plăcere ?
-Talentul, dacă este descoperit la timp trebuie încurajat. Sunt multe persoane care se autodescoperă, cine știe, dacă este și pasiune atunci trăirile sunt pline de miresme, culoare și satisfacție. Sigur ca da, pe parcursul vieții, vrei – nu vrei, te întâlnești cu tot felul de provocări care, dacă îți acoperă un anumit ‘gol’ din care rezultă și satisfacții, atunci ‘harta vieții’ poate suferi modificări semnificative.
– Cum a fost 2022?
-Am avut și am un an plin de împliniri în acest minunat domeniu, an în care m-am străduit să acumulez cât mai multe cunoștințe în ale picturi. Am absolvit un curs profesional de pictură cu o durată de 9 luni, organizat Asociația Culturală ART&M Maramureș, unde l-am avut (și-l mai am) ca profesor pe pictorul Adrian Negrea, tot cu pictorul Adrian Negrea parcurg cursul de pictură tehnică – în cuțit durata 3 luni, iar din această luna (octombrie 22) voi începe și cursul tehnica portretului de la A la Z. Dacă în continuare s-ar mai organiza cursuri, aș fi mereu prezentă, avantajul (pentru cei din localități mici) este că sunt cursuri on line. Profit de această ocazie, pentru ai aduce multe mulțumiri, apreciere, admirație și un profund respect acestui om minunat, a cărui dăruire o simțim în grup și care se concretizează în lucrările noastre.
-În afară de postările de pe internet, în ce loc vor mai putea admiratorii dumneavoastră să întâlnească tablourile pe care le semnați ?
– Am participat timid la câteva expoziții, prima a fost virtuala la Budapesta, alta la Madrid – Spania cu trei picturi, una la București cu trei lucrări, una la Balchik Bulgaria, cu doua lucrări. Expozițiile din Spania, București și Bulgaria au avut-o curator pe distinsa profesor-pictor Adina Moldova Titrea, a cărui spirit este neobosit. Îi mulțumesc mult pe această cale pentru curajul care mi-l inspiră, pentru faptul că este alături de mine mereu, este un om de valoare cu multă dăruire și asumare în tot ceea ce întreprinde, mult respect, stimă și mă închin în fata domniei sale. În această luna (10-28 oct.22) voi participa la expoziția Manifest Art – București cu trei picturi, curator fiind neobosita d-na Adina Moldova Titrea, iar în noiembrie tot la București voi participa cu trei lucrări la expoziția organizata de curator Mariana Frum, pentru comemorarea victimelor la împlinirea a 7 ani de la tragicul accident Colectiv. Mulțumesc în mod special d-nei Mariana Frum pentru că lucrările mele fac parte din acest proiect.
– Până unde știți că a ajuns o lucrare de-a dumneavoastră ?
-Chiar zilele acestea două lucrări au ajuns la Paris, iar multe altele încântă privirea și poate le atinge sufletul celor dragi mie. La final, vreau să vă mulțumesc pentru acest interviu.
-Impresionant. După toate aceste explicații, de impune să vedem concret câteva tablouri. Vă rugăm, poftiți deci la ….GALERIA DE ARTĂ!
Două tablouri – reinterpretare Stefan Luchian, tehnica – pointilism
Concluzia este evidentă. Am avut marea șansă, dar și marea bucurie de a concentra în doar câteva cuvinte, cu ajutorul invitatei noastre speciale de astăzi- la rândul său un creator de mare valoare – numeroase informații de bază legate de pictură.
Îi mulțumim frumos și îi dorim mult succes și pe mai departe!
Numai bine și frumos tuturor!
Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.