Doamna LENUȚA SZABO – LIA SABLE, un valoros pictor român din Germania, ne invită în atelierul său

Distinsa Doamnă LENUȚA SZABO – LIA SABLE

Eu scriu emoționat acum despre doamna  LENUȚA SZABO – cunoscută ca artist LIA SABLE, din mai multe motive.

În primul rând are legături cu zona geografică a județului Bacău, unde am copilărit în urmă cu 6 decenii.

În al doilea rând, pictează foarte frumos.

În al treilea rând, trăiește în Germania, acolo unde se vorbește o limbă pe care o studiez și eu de mult timp.

A venit vremea să o cunoaștem pe invitata noastră specială de astăzi, distinsa doamnă LENUȚA SZABO – LIA SABLE.

-Vă rugăm să vă prezentați mai întâi.

-Mă numesc Szabo Lenuța, de unde și pseudonimul Sable care mi l-am ales ulterior ca pictor. Născută la periferia orașului Onești din mama localnică și tata ardelean. Tata venit la o școală de polițiști, din Sibiu, dar cu origini maghiare și bunicul austriac. A cunoscut cea mai frumoasa fată din zona, era atunci regina balului la petrecerile care se făceau duminica. S-au căsătorit și așa am apărut eu. De mica desenam frumos, la școală ba scriam și poezii publicate prin sălile de curs. Dar nu știam că pictura îmi va da în viitor atâtea satisfacții.

– Foarte interesant ați început. Care a fost apoi continuarea?

-Viața a urmat diferite direcții, ne- am mutat la Sibiu, m-am căsătorit în Oltenia, am călătorit prin lumea întreaga. Acum locuiesc în Germania. Dar nicăieri nu e așa frumos și pitoresc ca acasă.

-Cum a fost întâlnirea cu pictura?

-Am revenit la picură în urma cu 4 ani. Cam prin 2018 observând ca fac niște desene frumoase în creion când mă plictiseam în timpul liber, am găsit pe internet că sunt diferite grupuri care expun picturi de începător și atunci am întrebat… de ce nu să încerc și eu? Dar, ca de obicei, când fac ceva nou mi-am zis ca trebuie să mă informez bine, să studiez. Pe pânza mea culoarea nu se așeza bine, nu dădea nuanța și forma dorită de mine. Atunci am căutat un site de pictură cu cursuri. Am preferat în special pictura în ulei cu doamna cu maestra Laura Mateescu.

Picturi de început. M-am înscris apoi în diferite grupuri de pictură și am avut satisfacția să fiu apreciată și să primesc premii de recunoaștere a talentului meu mai mult înnăscut decât din studiu.

Picturile cu tematica florala îmi plac foarte mult. Eu iubesc natura și lupt cu toate forțele mele pentru protejarea ecosistemului terestru și a tot ce înseamnă viața dăruită din natură.

Abordez diferite teme, fiecare mă încântă. Mă relaxează într-un fel.

Am fost în 2020  la Paris, am vizitat muzeul Luvru și un atelier particular de pictură. Doream să văd cum arata în realitate picturile marilor artiști consacrați.

     În 2021 am trimis și am participat la o expoziție de pictura în Italia. Expoziția a fost foarte apreciată așa de mult că s-a făcut un reportaj în Televiziunea italiană Rai 1.

Aici apare și pictura mea ,,Pe Dunăre o lucrare care simbolizează modernitatea care distruge… Se face referire la inundarea insulei Ada Kakeh pentru construirea barajului Porțile de Fier pe Dunăre.

-Foarte frumos! Să vedem câteva tablouri, câteva fotografii.

Autoportret în universul meu

Sable…vasul meu de croaziere.

La Constanța acum 2 ani cu soțul

Teme istorice..Roman revoltat  ,la revoluția din 89

Pictura abstracta..,,Apa,,energia și esență vieții..

Alte tablouri și fotografii

Concluzia?

Am cunoscut un artist român care trăiește în Germania și a început să fie recunoscut pentru talentul său deosebit. Acum, la finalul acestui articol, vreau să urez invitatei noastre speciale multă sănătate, putere să lucreze noi și noi tablouri. Abia așteptăm să vedem și alte tablouri de valoare. Numai bine pentru familia sa din Germania și România!

Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s