ANTOLOGIA PICTORILOR: MARIA SÂNGEREAN, cu pseudonimul SIBIOARA, ne impresionează și cu tablourile sale, după poemele de neuitat pe care le semnează

SIBIOARA VĂ SALUTĂ ȘI VĂ INVITĂ ÎN UNIVERSUL CULORILOR

În urmă cu puține zile, onorabilii cititori, dar și redacția noastră au trăit bucuria descoperirii unui poet de valoare. Doamna MARIA SÂNGEREAN, cu pseudonimul SIBIOARA. Aflăm că poeta are mari performanțe și în arta plastică.

Am scris deseori despre pictori, acum mă impresionează și poeții și îi caut pretutindeni să văd versuri cu rimă sau fără rimă.

Extrem de puține sunt cazurile de oameni care merg pe cele două dimensiuni ale artelor. Dar, ei există printre noi.  

-Vă rog să vă prezentați

-MARIA SÂNGEREAN, mi-e numele, SIBIOARA, pseudonimul!

Mă trag din dacii-păstori… cu rădăcini de stejar, înfipte adânc în trupul țării… cu chip de brad voinici, care-și chibzuiesc averea și timpul veșniciei cu înțelepciune prin sprijinul și veghea Drăguțului Dumnezeu. Ciobanii, rămân veșnic verzi, iubitori ai plaiului străbun. Au glas de caval înfrățit cu fluierul!

Locul nașterii: Poiana Sibiului

Eu, Maria, sunt primul vlăstar al familiei , al doilea este sora mea, iubita Ana… Sunt născută în primăvara anului, din pacea iubirii părinților mei, când au dispărut fiarele și fantomele războiului din noapte și din zi, iar lutul chema la înviere, la viață nouă de bun augur… atunci, mi-am pus amprenta victoriei, pe chipul născătorilor mei… În prezent trăiesc în Deva/Hd, în inima Ardealului, nepieritor!

Studii?

Ca toată puștimea din Mărginime, am îmbrățișat firesc învățătura bătrânului abecedar și al celor opt ani de acasă: să respect, să creez frumosul, să spun adevărul… să las loc de bună-ziua pe unde trec… că nu știi niciodată unde și ce ajungi în viață și că iubirea, sănătatea sunt comori fără preț! Apoi a urmat …

-Licul Pedagogic de Educatoare, de 5 ani, Deva;

-Colegiul Universitar Pedagogic, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”Arad, domeniul Pedagogie, specializarea : Institutor-Învățământ Preprimar;

-Ciclul I Studii Universitare de Licență; Facultatea de Psihlogie și Științele Educației,

Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, cu titlul de Licențiat în Științe ale Educației;

– Ciclul al-II-lea de studii universitare, Masterat 2 ani, ”Management educațional”,

Universitatea de Vest Arad ”Vasile Goldiș”, facultatea de Psihologie, Ștințe ale Educației și Asistență Socială.

-Cum a fost întâlnirea cu pictură?

-Începutul: împrietenirea cu culorile.

Primele înclinații spre desen/pictură s-au manifestat încă din copilărie, la 8, 9 ani… în iernile lungi, cu zăpadă înaltă până la canatul ferestrelor, până nu trecea plugul tras de cai, să deszăpezească ulițele, nici la școală nu mergeam… Stând acasă, am fost ispitită de serviciul de ceai din porțelan, trimis de unchiul/student, bunicii de ziua de naștere. Am început să desenez toate florile de pe ceștile de ceai ale bunicii materne, apoi le coloram și pe urmă le-am pictat chiar pe ceașcă, acoperind modelul… pentru a-mi reuși exact culorile și nuanțele. Și azi păstrez in amintire pastelul florilor: galben, portocaliu, vioriu-mov, carmin, verdele crud… În compania acuarelelor lumea mea devenise mai colorată… era prea mult alb peste tot. Subiectele picturilor mele s-au diversificat: personaje din cărțile cu povești, din clasele V-VIII la îndemnul profesorilor am realizat multe planșe din manuale, care toate au rămas în dotarea școlii: scheme pentru chimie, fizică și hărți fizice pentru geografie.

*La liceul și apoi ca profesor Învățământ Preprimar/educatoare am realizat multe planșe, ilustrând conținutul poeziilor, poveștilor, cântecelor, completând trusa de materiale didactice, de predare la clasă. Pentru decorarea ambientală a grupei cât mai expresiv și original, prin flexibilitatea culorilor am combinat pictura, colajul, modelajul și plierea materialelor. La concursurile de artă plastică la nivel național și internațional, am coordonat mulți preșcolari, cu reușite remarcabile pentru vârsta preșcolară, amintesc doar câteva:

-Sebastian Mihai Bretoteanu, 6 ani-PLACHETA de ARGINT, Concursul Internațional- Instituto Superiore, Spllimbergo-Italia ”Fax for peace, for tolerance” ediia 2002/2003;

-Victor Greab, 6 ani, PLACHETA de AUR, Concursul Internațional -Instituto Superiore, Spillimbergo-Italia ”Fax for peace, for tolerance”, ediția 2002/2003;

-Andrei Bogdan Sava, 6 ani, Trofeul pe categoria de vârstă ”The magic brucsh” Concurs Internațional de Artă ”The childen and Paradises Earth”, ediția 2009

Prof. Maria Sângerean, Concursul Internațional Spillimbergo -ITALIA , FAX FOR PEACE, FOR TOLERANCE – Medalia – ,,IL PRESIDENTE DELA REBPUBLICA ITALIANA,, pentru calitatea picturilor participante la competiție!

*După anul revoluției 1989, am trecut de la pictura în acuarele la pictura în ulei, am reprodus multe tablouri după N, Grigorescu, Ș. Luchian, I. Andreescu, Ivan Aiazovski. Multe am vândut la consignație și nu mai nici poze, atunci nu mă gândisem așa departe.

– Ce ne puteți spune despre anul 2022?

-Din acest an 2022, particip la clubul de pictură ”Curcubeul”, al Bibliotecii

Județene-Deva, aduc mulțumiri d-nei coordonator-Locsei Simona, pentru îndrumările prețioase privind tehnica de lucru și compoziție.

Prima participare la o expoziție de grup, este cu ocazia ”Noaptea Bibliotecilor”, octombrie 2022. Expoziția a fost o simfonie a frumosului, a culorilor pe diverse teme: peisaje, natură statică, motive tradiționale, africane…

Foarte frumos, felicitări. Ce vă doriți?

-În prezent și pe viitor, îmi doresc mie și celorlalți, să am sănătate să pot realiza ce-mi place, ce simt, ce sunt de fapt… în lume, în relațiile interumane, să patroneze frumosul, armonia și lumina culorilor, fizică și sufletească a ființelor ( poate cândva). Românilor, iubitori de frumos și armonie, vă doresc o viață împlinită , colorată în culorile care doriți să le dăruiți celorlalți:

-roșu: iubire și curiozitate

-galben: lumina și cunoaștere

-albastru: senin și liniște sufletească

CULOAREA, ESTE POEZIA TĂCUTĂ A MINUNII, DIN CARE SUNTEM

ÎNTRUPAȚI, CITIND-O DOAR CU SUFLETU!

Drăguțul, Dumnezeu, să ne țină-n paza Sa!

SIBIOARA

Impresionan. Felicitări pentru tot.

Să mai vedem niște imagini…

Au fost trei lucrări făcute de Sibioaa pentu copii, pentru a da un aspect mai plăcut claselor

Urmează fotografii de la activitățile desfășurate cu copii și părinți…Vom vedea ce lucrează aceștia…

Două fotografii în care vedem că legumele pot avea și alte utilizări, în afară de cele cunoscute bine de gospodine pentru a face mâncare.
Un iepuraș adevărat este pregătit să trăiască sărbătorile pascale

Concluzia?

Am descoperit cu mare satisfacție poetul – pictor sau pictorul – poet. Cum preferați?  Eu personal prefer ARTISTUL SIBIOARA. Aștept cu încredere ziua când va începe să cânte și să danseze.

Sperăm să avem ocazia ca în perioada următoare să cunoaștem noi poeme, dar și noi tablouri semnate de … SIBIOARA.

Până atunci semnez eu…

Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s