Prin lumea picturii bucureștene a trecut un zvon. Se pregătește intens un mare eveniment. Prima expoziție personală semnată de AIDA STUPARU, din Craiova, chiar în centrul orașului nostru. În eleganta clădire a Academiei de Studii Economice din Piața Romană, numărul 6.
În calitate de om care mă ocup cu pasiune de arta armoniilor cromatice, m-am bucurat foarte mult să descopăr un alt suflet care palpită intens când vine vorba despre culori și ce poți face cu ele.
Am pus în funcție instrumentele investigației jurnalistice și am descoperit personalitatea aparte, talentul special cu care este dotată Aida Stuparu. Apoi, i-am trimis niște întrebări legate de modul în care s-a apropiat de pictură, cum au fost făcuți primii pași în această lume seducătoare, cum a continuat și așa mai departe.
Iată ce am primit:
,,O să vă răspund pe scurt la toate întrebările. În copilărie mi-a fost interzis de către părinți să pictez deoarece au considerat că este o pierdere de timp și nu ar fi o meserie care să aducă o siguranță financiară.
Ca urmare, singurul lucru care îl auzeam era: PUNE MÂNA PE CARTE ȘI LASĂ PROSTIILE CĂ NU TE FACE PICTURA OM.
Așteptam să adoarmă ca să pictez, să desenez sau să-mi fac planșa pentru ora de desen.
Atunci când mergeam afară, la joacă, de fapt fugeam la Palatul Copiilor ca să lucrez cu maestrul Ciuchete.
Mai târziu, la gimnaziu, în fiecare vacanță de vară, mergeam la Liceul de artă din Craiova ca să lucrez cu maestrul Brădiceanu, în speranță că se vor răzgândi și mă vor lăsa să urmez Liceul de Artă.
Dorința mea este aceea de avea timp să mă pot ocupa de pictură așa cum aș vrea
Din păcate, jobul și viața cotidiană îmi ocupă mai tot timpul.
Lumea artei o percep doar printr-un singur cuvânt: LIBERTATE
Să aibă fiecare dreptul să se exprime așa cum simte și își dorește, fără tipare și fără reguli”.
Minunat am zis eu. Dar, ca un ziarist care dorește să se documenteze temeinic, am mai solicitat niște detalii la aceste rânduri sumare.
Din nou, cu mare amabilitate, invitata noastră specială de astăzi, a răspuns prompt….
Bibliografie
Stuparu Aida
Născută : Craiova, 12.02.1976
Profesie: inginer
Pasiune: pictura
Acest minunat talent mi l-a descoperit cunoscutul pictor craiovean Gheorghe Ciuchete, pe atunci profesor la Palatul Copiilor, în clasele primare, ulterior în marea mea dorință de a-mi urma chemarea și de a fi elevă la Liceul de Artă Craiova, în vacanțele de vară, mergeam în atelierele liceului unde era profesor Ștefan Brădiceanu, un profesor și un pictor craiovean iubit de generații întregi de elevi, ulterior, fiind deja studentă la Facultatea de inginerie aeronautică din Craiova, am avut onoarea să-l cunosc și pe regretatul Victor Pârlac, profesor la Școala Populară de Arte din Craiova. Din păcate, facultatea acoperindu-mi în totalitate timpul m-a determinat să renunț pentru o perioadă.
Părinții, oameni modești, mi-au interzis cu desăvârșire acest dar dat de Dumnezeu, considerând că nu este o meserie care să îți aducă siguranță financiară.
Cu toate interdicțiile impuse de părinți în acest sens, m-am intersectat cu acest drum mereu și chiar dacă o făceam fără ca ei să știe, nu am renunțat niciodată la marea mea pasiune.
Ca urmare, în momentul când am devenit independentă am avut șansa să întâlnesc câțiva oameni care m-au încurajat să perseverez că există un talent nativ.
Am participat la diverse expoziții de grup de la Craiova, Alba Iulia, Filiași, Băilești în cadrul programului național “ Aducem culoare țării”, 2013-2014 expoziții de grup ca „Valențe estetice”, prezentă în câteva expoziții de grup organizate la Casa Traian Demetrescu din Craiova, Biblioteca Aman din Craiova și am participat în tabere naționale organizate de Asociația artiștilor plastici de la Cluj la Mărișel, Mediaș, Bazna, Rimetea.
Am fost prezentă în cadrul Taberei internaționale de la Cavnic organizată de Elisabeta Art de la Cavnic.
Am participat în tabăra de pictură internațională organizată de doamna creator de modă, Ilinca Butucea la Craiova numită „ Mișcare sufletească de toamnă la Craiova”.
O altă prezență într-o tabără națională alături de artiști consacrați a fost în anul 2021 organizată la Dubova Mehedinți.
Aici se termină a doua relatare. Ei, așa mai merge, ne-am lămurit. O existență dedicată picturii.
După atâtea cuvinte, a venit timpul, onorabili cititori, să vedem și noi niște tablouri frumoase. Vă invit deci la …
GALERIA DE ARTĂ…
Concluzia?
Am descoperit, încântat, un pictor adevărat. Dacă privești cu atenție lucrările pe care le semnează, vezi că sunt realizate de un om extrem de dotat, nu numai cu talent, dar și cu determinare de a parcurge sistematic toate etapele care duc la perfecționare permanentă, în final, la notorietate.
Îi urăm mare succes, pe care îl și merită, la vernisajul din 21 noiembrie, anul de grație 2022. Apoi, să mai fie multe expoziții personale. Vom încerca să ținem pasul cu evenimentele prin relatările agenției noastre de presă culturală!
Numai bine și frumos tuturor!
Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.
Felicitări, Aida!
Timpul și oamenii potriviți îți vor acorda mereu recunoașterea binemeritată.
O cunosc pe Aida. Este un OM minunat cu totul: cu sufletul, cu prezența , cu tot ceea ce face și ce este ea.
Mult succes în continuare, draga mea !
ApreciazăApreciază