Scriu aceste rânduri în 16 noiembrie, anul de grație 2022. Îmi fac bagajele pentru călătorie. Mâine plec în zori foarte departe. Mâine, 17 noiembrie, este Ziua Internațională a Drumețiilor și eu vreau să o trăiesc așa cum scrie în calendar. Făcând călătorii adevărate, descoperind noi și noi frumuseți ale planetei noastre.
Până la plecarea trenului tot fac o călătorie în universul artistic al distinsei doamne VIOLETA TEODORU.
Aici descoperim cu mare bucurie o dimensiune a picturii de calitate, invitata noastră de astăzi semnând cu numele Violett tablouri impresionante. Apoi, este o dimensiune a poemelor sale. Descoperim și o dimensiune a sculpturii. Mereu am rămas uimit în fața personalităților cu mai multe fațete strălucitoare, precum o piatră prețioasă șlefuită de un celebru bijutier. Așa este și cazul fericit al doamnei VIOLETA TEODORU.
Gata cu introducerea. Trecem la ce este mai important. Să o cunoaștem artista noastră.
-Pentru început, vă rog să vă prezentați.
– M-am nascut in comuna Valea Doftanei, judetul Prahova, o zona montana frumoasa care mi-a oferit imagini in culori magice si impunatoare. Din curtea casei care era situata pe un deal, cu o panorama fermecatoare, incercam sa pictez, imaginea pomilor infloriti , primavara.
Am urmat liceul Industrial Forestier din Campina gandind ca meseria imi va permite sa imi petrec mult timp colindand padurile. In liceu am facut sculptura decorativa in lemn si am continuat dupa aceea sa fac sculptura in lemn in cadrul Universitatii Politehnice din Brasov. La baza sunt inginera , specializarea Industria lemnului.
–Cum s-a făcut apropierea de pictură?
-Sunt in general o persoana romantica si am fost intotdeauna atrasa de arta. In 2018 ,un prieten din copilarie care locuieste in America, artistul Mihail Iordache a venit in Romania , m-a cautat, a fost o bucurie sa ne revedem dupa 37 de ani. Am petrecut mai mult timp impreuna si am avut prilejul sa merg cu el in vizita la atelierele artistilor si la multe expozitii. Din 2019 am inceput sa ma documentez si sa vizitez cat mai multe expozitii de arta.
La inceput nu indrazneam sa cred ca pot si eu sa pictez, dar ma gandeam ca as avea multe de spus prin posibila mea pictura. Am inceput sa imi construiesc mental o noua lume, lumea mea care vine din copilarie… Cred ca natura si oamenii ne transmit multe mesaje, divine ,dincolo de imaginea sublima pe care o percepem la prima vedere si pentru un artist cel mai important este mesajul, apoi forma, este punctul meu de vedere.
Cred ca fiecare om are inscris in el un mesaj divin, care izvoraste dintr-o necesitate interioara. Viata este ciclica si multumesc Cerului ca am reusit sa imi manifest chiar si acum la maturitatea vietii aceasta pasiune pentru arta, ca o necesitate interioara.
– Cum au fost evoluția în ultima perioadă de timp ?
– Anul 2022 este anul in care m-a ajutat „sa ma pun in starea de a face lucrurile” cum spune Brancusi. Am gandit cum sa incep, ce vreau sa pictez, am inceput sa studiez carti de specialitate, sa vad ce fel de arta ma atrage, am vizitat multe expozitii si de Craciun mi-am oferit cadou , materialele de pictura, sevalet, culori…
Inceputul anului 2022, din nefericire a debutat cu necesitatea unei interventii chirurgicale, a fost o interventie relativ usoara si m-am recuperat repede. In perioada de recuperare am inceput sa pictez dar si sa scriu poezii. S-a declansat in mine un izvor ,ca o necesitate de a oferi celor din jur, ceva din interiorul meu si cred ca foarte multi oameni au in ei acest izvor de inspiratie, dar poate nu indraznesc sa se exprime. Cred ca daca ne cunoastem limitele si avem putina smerenie reusim sa ne dezvoltam personal si sa influientam in bine oamenii, din jurul nostru.
In septembrie am participat la prima mea expozitie de grup, organizata la Clubul Lions Romania.
– Ce vă doriți pentru viitor?
– Pe viitor îmi doresc in primul rand sanatate si echilibru , apoi imi doresc sa am cel putin doua expozitii persoanale , una la Campina, orasul adolescentei mele si una la Brasov unde mi-am petrecut 5 ani de studentie.
– Cum vreți să fie viața dvs, viața artiștilor în general?
-Viata este miscare, frumusete,magie, iubire, miracol. Viata este evolutie sub toate aspectele, nu sunt artist profesionist, prin urmare nu mi se cuvine sa fac aprecieri in acest sens. Artistii sunt toti oameni minunati, dar viata de artist uneori este si dificila. Trebuie sa ne hranim in permanenta dorinta de evolutie in primul rand spirituala, ceea ce atrage dezvoltarea noastra persoanala si bucuria de a deveni la maxim atat cat putem deveni de buni.
–Mimunat, felicitări ! Acum, să vedem cum arată niște tablouri, cum sună niște poeme…
Urmează versurile…
Soarele așterne umbra pe sufletul apei
Mângâie firele de nisip curgător
Eu mă infior…
Nu știam, acum am aflat… iubesc marea…
Sau poate mai mult culoarea…
Sau valurile, ce îmi amintesc ca exist și iubesc…
Sau apa sărată pe buze
Pe corpul meu ce curge în mare
Și respiră soare…
…Timpul îmi spune,
Omule fii fericit cu tine!
Iubirea este în singurătatea gândurilor,
În marea de stele,
În căpița de fân,
În gândul cel bun,
În palmele tale…
Ce pot să dea și să pună culoare.. .
Timpul…
Violeta Teodoru
…Spiritul Pământului…
Ne cutremură,
Ne tulbură…
Doamne, ce frumos pământ ne-ai dat!
Ne așteaptă în zori
Cu flori și fiori și raze de soare…
Nemuritoare…
Gândurile lui ne înconjoară
Și ne spun în zori
Să ne oferim lui
…Spiritului Pământului…
Din glasul lui…al Pământului…
Aștern pe șevalet
Culori…
Violett
Concluzia?
Am descoperit, un Om special, un creator polivalent cu mai multe fețe strălucitoare. Tablouri bine realizate, poeme încântătoare, cred că și sculpturile din perioada sa de formate au o linie aparte, care le individualizează în orice expoziție de profil.
Una peste alta, o personalitate ca un diamant scânteietor…
Dorim invitatei noastre să realizeze visul unor expoziții la Câmpina, apoi la Brașov.
Sperăm să fim prezenți și noi cu cuvântul rostit și scris la aceste evenimente. Pentru doamna VIOLETA TEODORU, multă sănătate să aibe mereu, dar și famila sa, dar și prietenii din lumea culturală.
Tuturor numai bine și frumos!
Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.