Continuă momentele de sărbătoare oferite, cu mare generozitate de distinsa Doamnă MARIA MARE, cea care este foarte bine cunoscută pe Facebook drept Nony Monica – Maria Mare.
Până acum am străbătut, plini de încântare, mai multe centre de interes maxim de pe planeta Pământ. Continuăm astăzi călătoria noastră de vis cu inegalabila Italie.
Celebrul gânditor și om de știință intrat în istoria omenirii drept Johann Wolfgang Goethe ne-a lăsat o zicală – VEDI NAPOLI E POI MUORI. Făcând o adaptare, putem scrie și noi liniștiți – VEDI ROMA E POI MUORI.
Doamna MARIA MARE ne oferă astăzi impresii ilustrate din capitala italiană situată pe fluvial Tibru…
Începem…
Daca Dumnezeu a creeat Pamantul si tot ce exista in jurul nostru, nu ai cum sa nu-ti doresti sa vizitezi macar o data in viata ,,Cetatea Eterna,, asa cum este numita ROMA – capitala Italiei. In Noiembrie 2018 am participat la Roma, in cadrul Comitetului Director din cadrul proiectului ,,Aplicarea Directivei 2002/14/CE. Au participat mai multe delegatii din Germania, Polonia, Croatia, Letonia, Macedonia de Nord, Serbia, Italia. Delegatia din Romania, a prezentat pentru invatamantul dual, prevederile OUG 81/2016.
Cu aceasta ocazie unica, cele patru zile pe care le-am petrecut la Roma, am trait cele mai intense emotii, vazand marele ,, muzeu,, in aer liber.
Cu peste 3000 de ani de istorie bogata si diversa, vizita la Roma iti da senzatia de ,,intoarcere,, in timp si simti ,,mirosul,, cetatii. Te astepti la fiecare pas sa intalnesti domnite si cavaleri, la fiecare colt de strada sa vezi trasuri si sa fi invitat la un bal de noapte. Daca in prima zi am vizitat Vaticanul si vremea nu a fost foarte prietenoasa, au fost ploi torentiale si multa ceata, am reusit sa fac cateva fotografii, ramanand fascinata de arhitectura acestei capodopere. Te gandesti la fiecare obiectiv turistic, ce oameni minunati, priceputi si iubitori de frumos au construit cu mainile lor asemenea ,,bijuterii,, .La Roma am vazut cel mai frumos asfintit in apropiere de Colosseumul.
Aici am trait senzatia extraordinara, ca aud strigatele spectatorilor din tribune si ma asteptam in fiecare moment sa vad multimea care iese de la ,,spectacol,,.
Sunt trairi pe care nu le poti transmite prin cuvinte, doar va pot spune ca este cea mai mare emotie a unor vremuri de mult apuse. Am mers prin Roma la pas, insotiti de colegii din Italia, care au fost si ghizii nostrii. La Roma sunt peste 850 de biserici, peste 290 de fantani arteziene precum cea mai mare Universitate din Europa si a doua din lume ,,LA Saplenza,,.
In cele patru zile, dupa orele petrecute la seminar, am incercat sa vedem cat mai multe obiective. Pentru a cunoaste Roma, trebuie sa stai cel putin 10 zile si sa vizitezi cate 12 ore pe zi, fiecare colt de istorie. Pe langa Colosseumul , Capela Sixtina, Forul Roma, Fontana di Trevi, fiecare straduta si caladire are frumusetea si misterul epocii trecute. Am aflat de la colegii italieni, ca in fiecare an pe 21 Aprilie, un clopot special numit ,,PATARINA,, bate la asfintit pe Colina Capitoline, pentru a celebra ,,nasterea,, Romei. Expresia ca ,,toate drumurile duc la Roma,, a fost spusa cand romanii au construit cea mai mare retea de drumuri din vremea aceea , cu peste 80 000 de km. La fiecare obiectiv turistic, te intrebi daca cei care l-au construit au fost ,,muritori,, sau niste ingeri. Pe langa istoria de la ,,suprafata,, Roma are si cea mai mare istorie in subteran. In aceste pasaje se afla Templul Cultului Mithraic, Catacombele San Sebastiano si Catacombele Domitilla. Din lipsa timpului pe care l-am avut la dispozitie nu am reusit sa vizitam si istoria subterna. In ultima seara petrecuta la Roma, colegii italieni ne-au oferit cina intr-un mic local din centru vechi al Romei. Era un local cochet, cu o ,,camera,, pentru 20 de personae, cu bucataria deshisa, unde vedeai bucatarii si toata munca lor pentru preperarea specialitatilor italiene, cu muzica clasica in surdina si cu doar doua mese afara pe trotuar cu cate 2 scaune la fiecare masa. Mi-am imaginat o cina luata cu prietenii intr-o sera de noiembrie in vechea Roma si chiar la cele doua mese de fara se aflau doua cupluri de tineri romantici, care isi savurau un pahar de vin rubiniu, cu lumanari si trandafiri in jurul lor. Vizita la Roma m-a incarcat sufleteste pentru mult timp.
Roma nu este doar despre pizza, spaghetti sau fructe de mare, Roma a fost si va ramane cea mai mare cetate din lume care este locuita fara intrerupere.
Va multumesc pentru oportunitatea de a depana aceasta amintire si vă mai prezint cateva fotografii care nu mai au nevoie de nici o explicatie. Va multumesc!
Aici se termină textul invitatei noastre. Suntem impresionați de tot ceea ce am citit. Acum, în mod evident, ne vom impresiona și mai mult cu fotografiile sale.
Să poftim onorabilii cititori în Galeria de imagini memorabile.
MOLTO GRATIE, SIGNORA MARIA MARE!
Aristotel Bunescu