SIMONA BĂLAN: ,,Voi continua să îmi îmbogățesc cunoștințele despre pictură”

Simona Bălan vă invită în universul său cromatic

Dorința de a parcurge noi și noi etape în perfecționare este legitimă la artiști din toate domeniile.

Tot așa se întâmplă și cu pictorii care călătoresc ani de-a rândul în minunata lume a armoniilor cromatice.

Invitata noastră specială de astăzi este doamna SIMONA BĂLAN. Continuăm să călătorim în lumea sa după interviurile ce au urmat expoziției sale recente de la Palatul Cercului Militar Național din București. Deci, alte întrebări, alte răspunsuri, alte tablouri și alte fotografii. Începem!

-Care sunt pictorii români care vă plac mai mult?

 -Am început de mai mulți ani să îmi dezvolt bagajul cultural în domeniul artei și, în special, am studiat pictura…Am citit, am studiat, am vizitat muzee și expoziții, într-un cuvânt am asimilat cât mai mult din acest palier complex. Voi continua să îmi îmbogățesc cunoștințele despre pictură, deoarece sunt convinsă că mă va ajuta fundamental în creațiile mele…Îmi plac mulți pictori români, dar i-aș aminti pe Theodor Aman, Adrian Ghenie, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Câlția, Titu Proca, Valentin Tănase, dar mai sunt mulți alții remarcabili.

 – Dintre coloriștii străini, de care vă simțiți mai aproape?

 -Începutul carierei mele în pictură a început acum șase ani, prin a încerca să-i reproduc pe Picasso, Van Gogh. Îmi plac însă și Dali, Monet, Turner și mulți alții, nu neaparat în această ordine, fiecare fiind special prin originalitatea sa.

 – Ce rol au avut muzeele, expozițiile, galeriile de artă în educarea simțului dumneavoastră artistic?

 -Cred că eu însămi sunt o sursa de inspirație! Contactul direct cu anumiți artiști, cunoscuți de-a lungul anilor a avut însă un rol determinant în creșterea și evoluția mea profesională și artistică. Am aflat mici trucuri, nuanțe de tehnică și alte aspecte benefice, care m-au ajutat să ajung astăzi într-un punct pozitiv al activității mele în pictură. Îi mulțumesc, pe această cale, domnului Titu Proca, care mi-a dezvăluit câte ceva din tehnica sa și căruia îi sunt recunoscătoare…Cu toate acestea, cel mai mare impact asupra evoluției mele l-a avut profesoara mea, doamna Fabiana Dima, căreia îi mulțumesc din suflet.

 -Ce sfătuiți un părinte care are un urmaș cu înclinații în domeniul artelor plastice? Să meargă pe acest drum, ori să încerce și alte domenii artistice, iar la final să aleagă singur ce îi face plăcere ?

 -Îngrădirea creativității nu face altceva decât să taie aripile oricărui artist. Consider că părinții trebuie să înțeleagă că suntem diferiți, că un copil nu seamănă în integralitate cu mama sau tatăl său, iar un maxim în pictură poate fi atins arareori, ca și în orice domeniu, de altfel. În consecință, cred că datoria părinților este să observe, să cultive și să încurajeze acea latură a copilului în care acesta dorește să se dezvolte, fie că vorbim de pasiuni, cum sunt creațiile artistice de orice fel, fie că vorbim de orientarea școlară și, mai apoi, profesională.

 – Dintre toate tehnicile folosite, cu care vă simțiți mai confortabil? Ulei, acuarele, care anume?

 -Prefer uleiul, indiferent de tehnica cuțit sau pensulă.

– În afară de postările de pe internet, în ce loc pot admiratorii dumneavoastră să întâlnească tablourile pe care le semnați ?

 -Am două pagini, pe Facebook și Instagram, Simona Bălan Art, unde pasionații de pictură îmi pot vedea lucrările.

 – Până unde știți că a ajuns cel mai departe, fizic, concret, nu pe internet, o lucrare a dumneavoastră?

 -Sunt onorată să vă spun că o lucrare din expoziția mea de anul trecut, intitulată „Copac”, realizată prin tehnică mixtă, a ajuns în Anglia. De asemenea, la sfârșitul acestei luni, o altă pictură cu semnătura mea, „Parrot” va ajunge la Viena. Îmi doresc ca oamenii să cunoască cât mai bine creațiile mele și să le achiziționeze, astfel încât să reușesc să urc cât mai sus din punct de vedere creativ.

– Mulțumesc frumos!

Să vedem acum niște imagini. Invităm onorabilii cititori în …

GALERIA CU FOTOGRAFII

Să ne menținem meru condiți fizică !

Concluzia?

Am cunoscut mai bine un pictor afirmat și pe plan național și pe plan internațional. Am ales ca titlu și temă dorința de perfecționare artistică. Îi dorim succes pe această cale, pe drumul ales!

Numai bine și frumos tuturor !  

Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s