Special pentru cei care iubesc arta de bună calitate, mai ales pentru cei care palpită în fața unui tablou de valoare, avem acum o invitație la o foarte atractivă expoziție cu tablouri semnate de distinsa doamnă AIDA STUPARU.
Este vorba despre prima expoziție personală, de fapt o excelentă retrospectivă a unei cariere aflată în plină afirmare. Titlul acestei colecții de încântătoare lucrări este RECAPITULARE, DE LA PRIMA LECȚIE și este deschisă timp de două luni de zile, până pe 15 ianuarie 2023, la ASE București.
Curator – prof. dr. Florentin Gabriel Niculescu, critic de artă – Roxana Păsculescu, de la RADIO ROMÂNIA CULTURAL.
Prima dată să o prezentăm pe doamna Aida Stuparu.
A fost Inginer șef serviciu la SC Termo Craiova SRL.
A fost Inginer la Sc. Termo Urban Srl.
A lucrat la Uniunea Artiștilor Plastici
A studiat Aeronave la Universitatea din Craiova
A studiat Scienze Politiche la Università degli Studi di Firenze
A studiat Sisteme Energetice Informatizate la Universitatea Din Craiova
A studiat Siguranță națională și euroatlantică la Universitatea din Craiova
A învăţat la Liceul Nicolae Titulescu Craiova
Participări la evenimente de artă –
2013 -Participare la Programul National ” Aducem culoare țării ” cu expoziții la Craiova la Casa Traian Demetrescu, Băilești- Casa de Cultură Băilești, la Filiasi- Casa de Cultura Filiași si la Alba Iulia la Muzeul Alba Iulia; -Expoziție de grup organizată de UAP CRAIOVA la Casa Traian Demetrescu;
2014 – Tabăra organizată de Asociația artiștilor plastici de la Cluj la Mărișel; – Tabăra ” Mișcare sufletească de toamna” organizată de creatorea de modă Ilinca Butucea, finalizată cu vernisajul expoziţiei a Biblioteca Aman din Craiova;
2015 – Tabăra națională de la Mediaș, vernisajul la Galeria de Artă; – Salonul Național Craiova 2015, expoziție de grup, la Biblioteca Aman din Craiova;
2016 – Expoziție UAP CRAIOVA ” Valențe estetice” la Casa Traian Demetrescu;
2018- Tabăra internațională organizată de Elisabeta Art și Asociația Culturală ” Diamant de Maramureș”;
2021 -Tabăra Națională Dubova Mehedinți, vernisajul la Club Vela;
2022 – Tabăra organizată de Asociația artiștilor plastici de la Cluj la Rimetea.
Cum a fost la vernisajul de pe data de 21 noiembrie 2022, ora 18.00 la Palatul A.S.E.?
Vă spunem noi, căci am fost acolo cu mare bucurie!
Primul a vorbit curatorul expoziției, prof. dr. prof. dr. Florentin Gabriel Niculescu. El a subliniat valoarea expoziției Aida Stuparu în contextul programului general de prezentare a picturii, de mai mulți ani, în spațiile elegante de la ASE – București.
Toma Roman jr, directorul Muzeului Academiei de Studii Economice, a relevat apoi în cuvântul său diversitatea tematică a expoziției, de la flori, dealuri și case, până la un tablou care l-a impresionat în mod deosebit – ,,Corul disperării”.
Cuvântul criticului de artă a fost rostit de doamna Roxana Păsculescu. Esența a fost aceasta:
”Recapitulare, de la prima lecție”, la Palatul A.S.E. este prima expoziție personală a Aidei Stuparu. Mult așteptată și absolut necesară, marcând pasiunea Aidei Stuparu pentru pictură și totodată semnalând un parcurs constant de căutări, acest eveniment vizual are o vizibilă tentă de expoziție retrospectivă. Pe simeze sunt prezentate picturi și lucrări de grafică de șevalet, care acoperă prin anii de execuție, circa patru decenii de intensă pasiune pentru artă. Subiectele îndrăgite – în care se combină la modul definitoriu, verva cromatică și gestualitatea vulcanică – sunt preponderent peisajul și natura statică. Aceste două teme fundamentale ale artei dau reperele de construcție și apoi, de citire ale expoziției. ”Recapitulare, de la prima lecție” marchează categoric o etapă, sugerând discret, dar temeinic, începutul unei noi perioade.
Au urmat gândurile pictoriței Aida Stuparu despre pasiunea sa de pictură.
“Câteva gânduri răzleţe despre pasiunea mea pentru pictură De ce m-am îndrăgostit de pictură? Pentru că a fost singura modalitate prin care am reuşit să mă exprim liber. Acest minunat talent mi-a fost descoperit de timpuriu, de către cunoscutul pictor craiovean Gheorghe Ciuchete, pe atunci profesor la Palatul Copiilor. Ulterior în marea mea dorință de a-mi urma chemarea și de a fi elevă la Liceul de Artă din Craiova, în vacanțele de vară, mergeam frecvent în atelierele şcolii unde era profesor Ștefan Brădiceanu, un profesor și un pictor iubit de multe generații de elevi. Mai târziu, fiind deja studentă la Facultatea de inginerie aeronautică din Craiova, am avut onoarea şi bucuria să-l cunosc și pe regretatul Victor Pârlac, profesor la Școala Populară de Arte din Craiova. Toate aceste întâlniri deosebite, cu oameni speciali mi-au marcat existenţa. Părinții, oameni modești nu au înţeles pasiunea mea pentru pictură, interzicându-mi la vremea respectivă să merg pe drumul artei, considerând că din pictură nu-ţi poţi face o meserie care să îți aducă o siguranță financiară. Cu toate interdicțiile impuse de părinți în acest sens, m-am intersectat cu arta mereu și nerenunţând vreodată la marea mea pasiune. Prin urmare, în momentul în care am devenit independentă financiar, mi-am regândit viaţa, pictura ocupând un loc important în existenţa mea; în plus, în perioada maturităţii depline am avut şansa de a întâlni câțiva oameni speciali care, crezând în talentul meu nativ, mi-au dat curajul să perseverez în pictură. Lor le mulţumesc şi pe această cale; încurajările lor m-au adus astăzi, aici”.
În finalul cuvântului său, pictorița a făcut un anunț special: ,,Dedic această expoziției mamei mele, care în această zi de 21 noiembrie, cu 10 ani în urmă, a decedat”.
Dragi cititori,
Acum vreau să vă prezint ce am scris în catalogul expoziției:
“Prima expoziție personală de pictură semnată de Aida Stuparu este un succes real, un pas decisiv pe calea ce duce sigur spre notorietate. Veți descoperi, cu bucurie reală, o selecție impresionantă de 80 de tablouri ce pun în valoare o personalitate bine conturată în plan artistic. Îi dorim din suflet succesul pe care îl merită cu prisosință”.
Vreau să vă mai precizez ce am prezentat onorabilului public.
În această zi de 21 noiembrie, în calendarul religios este trecută sărbătoarea intrării Maicii Domnului în Biserică. Este vorba despre momentul în care Ioachim și Ana au dus la templu pe Maria în vârstă de 3 ani. În plan practic, este o sărbătoare de rememorare a persoanelor dragi care sunt acum într-o lume mai bună. Și se aprind lumânări la mormintele lor. Aici am arătat asistenței un tablou în care domină chiar dimensiunea divină prin prezența siluetei unei biserici.
Interesant este în această perspectivă că doamna Stuparu dedică expoziția sa mamei sale, tot ca o rememorare a unei ființe dragi, chiar în ziua în care se împlinește un deceniu de la plecarea sa în alte orizonturi.
Tot astăzi, 21 noiembrie, dar anul 1989, s-a născut marele pictor belgian Rene Magritte, cel care m-a impresionat prin tablourile sale suprarealiste. Deci 21 noiembrie 1898 o dată importantă în istoria picturii mondiale, 21 noiembrie dar 2022, o dată importantă in actualitatea plastică de la noi, păstrând proporțiile evident, este vernisajul actualei expoziții personale Ada Stuparu.
Acum vreau să subliniez un lucru foarte important. Nu este vorba doar de pictura doamnei Stuparu, ci de un fior artistic ce străbate din generație în generație arborele genealogic al familiei sale.
Artista mi-a mărturisit că tatăl său era dedicat artei fotografice. Apoi el avea pasiunea ceasornicăriei. Și ea un fel de artă. Avea o colecție de ceasuri vechi pe care le meșterea mereu cu lupa și penseta până le punea pe toate în stare de funcționare. Apoi, Aida Stuparu a transmis această sublimă pasiune copiilor săi. Astfel fiul –Orlando – este absolvent la Universitatea Națională de Arte București, iar fata – Arianna – este acum la Liceul de artă.
Am stat de vorbă cu amândoi înainte de vernisaj și am cunoscut doi tineri dedicați artei despre care abia aștept să scriu în zilele următoare texte separate la Agenția de Presă Culturală și Sportivă – APCS. Venind la vernisaj, pe scari m-am înttâlnit cu domnul Adrian Severin. Unde mergeți, la vernisaj ? Da, spune el. În capul meu s-a aprins un beculeț. Dacă și domnul Adrian Severin a venit aici, înseamnă că este cu adevărat un eveniment! De remarcat că domnul Adrian Severin și cu mine suntem colegi de publicare la https://www.cristoiublog.ro/. Este vorba despre o platformă multi-media cu post de televiziune, care aparține domnului Ion Cristoiu. Știu, mulți îl contestă, alții îl susțin, esențial este că multă lume se uită acolo.
Trecând apoi să mă documentez pentru expoziție, în vederea susținerii cuvântului meu, m-am întrebat, pe bună dreptate, ce este cu aceste nume Aida și Stuparu. Aida vine de la arabul Ayda numele unei prințese etiopiene, care în italiană înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât …fericire. La rândul său Stuparu semnifică pentru mine bogăție, dulceață. Sau cu alte cuvinte Aida Stuparu înseamnă …bogat în fericire! Bingo!
Apoi, sunt mai multe registre de interpretare a unei expoziții.
La primul nivel, te uiți, îți place, mergi mulțumit acasă!
La nivelul doi, tabloul începe să îți pună probleme. Și îți spui. Erau acolo niște figuri îngrozite în lucrarea ,,Corul disperării”. Ce e cu ele? O lucrare dedicată teribilei perioade a pandemiei.
Și cum nimic nu e întâmplător, cu o zi înainte, pe 20 noiembrie 2022, a fost declarată oficial finalizată de către ministru sănătații peroada atenționărilor speciale dedicate combaterii virusului pe care nici nu vreu să îl numesc sau să îl scriu aici.
Un moment interesant a fost acela în care am amintit că pictura doamnei Stuparu nu farmecă doar oamenii, ajunși acum la cifra de 8 miliarde pe pământ! Nu, chiar și păsările sunt fascinate de pictura sa. Este vorba de un tablou semnat Stuparu care e admirat de un …porumbel în casa unei prietene.. Nu credeți ? Ia priviți aici….
Filmul cum porumbelul admiră un tablou semnat de doamna Stuparu e disponibil pe internet.
Am mai remarcat faptul că tablourile fiind expuse pe holurile unde merg zilnic studenții de la ASE, indirect ei simt această putere a tablourilor care intră în ființa lor. Mult mai bine pregătiți, tinerii vor asigura în anii următori o economie care va…dudui…în România. Așa să fie. Chiar am stat de vorbă cu un tânăr care lucra la un laptop, era foarte satisfăcut la etajul doi, chiar langa trei tablouri semnate de doamna Stuparu !
Este de admirat momentul afirmării unei pictorițe din Craiova, la București – CAPITALA ROMÂNIEI. Și unde în capitală, în centrul centrului de oraș. În Piața Romană! Deci nu oriunde!
Pentru sfârșit – am păstrat esența. Expoziția este o retrospectivă emoționantă a tuturor anilor dedicați culorilor, desenului, picturii de către doamna Stuparu. Totul începe de la copleșitoare pagină desenată în culori în prima zi de școală. 15 septembrie , anul de grație 1982. Este imaginea și de pe afiș și de pe catalogul expoziției. Apoi, și în expoziție și în catalog figurează portretul realizat la vârsta de …10 ani. De la aceste două imagini trebuie să începem să înțelegem retrospectiva, recapitularea propusă de artistă. Și o terminăm cu valoroasele tablouri de azi. Dar, de așteptăm și uriaș interes și pe cele de mâine, poimâine și așa mai departe până la adânci bătrâneți!
La finalul cuvântului meu am declarat oficial deschisă expoziția personală AIDA STUPARU și am invitat asistența să aplaude sărbătorita, dar și pe organizatori.
Vă dați seama ușor ce ropote de aplauze au urmat.
Dar pentru că tablourile au fost aduse să fie văzute, oamenii s-au îndreptat spre ele după vorbitori, dar și înaintea lor, să le admire îndelung.
Socializarea a continuat în spațiul dedicat unui bufet foarte bine asortat, unde vedeta a fost vinul de țară.
În concluzie, nu uitați. Lucrările vă așteaptă cuminți la A.S.E.până în 15 ianuarie 2023. Dar să vedem cateva imagini.
La ilustrarea acestui articol am folosit mai multe fotografii semnate de Carmen Florian și Daniel Chelaru cărora le mulțumesc frumos.
Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.